Főoldal > DIÉTA > A saláta nem olyan egészséges, mint hisszük

A saláta nem olyan egészséges, mint hisszük

diétaegészségétkezésfogyáskrumpliöntetsajtsalátatonhalzöldségzsírégetés
0

Írta:

Nyáron szinte mindenki villámdiétába kezd, hogy nyaralás előtt gyorsan formába hozza magát. A nagy melegben amúgy se vágyunk zsíros fogásokra, egy könnyű salátánál semmi sem esik jobban.

Azonban a színdús, kalóriaszegény saláta legtöbbször olyan, mint a báránybőrbe bújt farkas. Nem is tartalmaz annyi vitamint, mint gondolnánk, ugyanakkor kalóriát és zsírt viszont annál többet. Hogy mivel rontjuk el ezt az eredetileg fogyókúrás fogást? Most megtudhatod, miért hizlal a salátád.

Sajt

Te is azok közé tartozol, akiknek sajt nélkül nemcsak tészta, de saláta sem létezik? Csak óvatosan! A sajtok többségének ugyanis legalább 45%-a zsír. Mindegy, hogy a hagyományos trappistát, esetleg a brie vagy camembert sajtot kedveled, egyik sem épp alakbarát.

Tipp: a salátádra is válaszd a soványabb sajtokat, mint a mozzarella, a feta és a tolnai. Egy adagra 70 g-nál többet ne használj belőlük sem.

Kenyér

Úgy érzed, ha már salátával sanyargatod magad a lángos helyett, egy szelet extra kenyeret vagy pitát nyugodtan megengedhetsz mellé? Csábítónak tűnik, de sajnos a fokhagymás, olívaolajos kenyerek, illetve piták ugyanúgy finomított búzalisztből készülnek, csak épp még a zsír is több bennük, mint a hagyományos kenyérben.

Tipp: ha teheted, ne tedd tönkre a salátád kenyérfélével. Amennyiben úgy érzed, szénhidrát nélkül nem laksz vele jól, egyél hozzá egy szelet, telítő teljes kiőrlésű kenyeret.

Kruton

A kruton nem tűnik olyan veszélyesnek, pedig a hangzatos név alatt futó, fehér kenyérből pirított kis kockák csak úgy dúskálnak zsírban. Egy fél tenyérnyi nagyjából 200 kalóriát tartalmaz, miközben egy adagnyi, ugyanennyi kalóriát tartalmazó fagylaltról duzzogva lemondtunk.

Tipp: az étteremben rendeld kruton nélkül a salátád. Ha pedig gyorsétteremben eszel, ahol mellé adják kis zsacskóban, egyszerűen dobd ki azt. Abban az esetben, ha otthon készíted el a salátád, és nem tudod nélkülözni a ropogós finomságot róla, akkor teljes kiőrlésű kenyérből, egy kiskanálnyi olívaolajjal, házilag reform verziót varázsolhatsz. 200°C-on sütve 5 perc alatt el is készül.

Magvak

A különböző magvak, mint a tökmag, a mandula és a chia mag kétségtelenül fehérjével és Omega-3-mal dúsítják a saláta tápértékét. Azonban a mennyiségre érdemes figyelni, mert nem éppen kalóriaszegények. Tudtad például, hogy napjaink szupersztárja, a chia mag 50 grammjában 218 kalória rejlik?

Tipp: figyelj a mennyiségre, és összesen 2 teáskanálnyinál ne rakj többet magvakból a salátádba.

Olívabogyó

Ha már a pizza és a tészta tiltólistára került, a salátádat rengeteg olívabogyóval igyekszel feldobni? Rengeteg zsírt és kalóriát tartalmaz, így bánj vele csínján. A fekete olívabogyó pedig még gazdagabb kalóriában, mint a zöld.

Tipp: öt szem olajbogyónál ne tegyél többet a salátádba, ez így csupán 25 kalóriát tartalmaz.

42054681 - portrait of healthy salad for lunch

Tonhal

Megértjük, ha te is unod már a csirkemellet, és szívesebben cseréled tonhalra, hogy mégis elegendő fehérjéhez juss a saliból. Azonban, jobb, ha tudod, hogy a tonhal kalóriatartalma sajnos majdnem duplája a csirkemellének.

Tipp: keresd a natúr, nem olajas tonhalat, hogy jelentős zsírt és kalóriát takaríts meg.

Tésztasaláta

A tésztasaláta is saláta, nem? Ki kell, hogy ábrándítsunk, még rosszabb, mintha olaszos főtt tésztát ennél, ugyanis a benne levő majonéz igazi kalóriabomba.

Tipp: otthon készíthetsz egészséges tésztasalátát teljes kiőrlésű tésztából, rengeteg zöldségből és kihűlt, párolt csirkemellből. Ha pedig étteremben eszel, válaszd inkább az étlapról a paradicsomos-csirkemelles főtt tésztát.

Krumplisaláta

A hal mellé jó választásnak tűnik a krumplisaláta, hiszen nagyon finom és elsőre egészségesnek tűnik, valójában azonban igazi szénhidrát- és keményítőbomba.

Tipp: ha krumplira vágysz, egyél inkább főtt burgonyát, de a legjobb választás az édesburgonya.

Dresszing

És végül jöjjön az öntet, amely leginkább növeli a saláta kalóriatartalmát. Mindegy, hogy zacskós dresszinget használsz, vagy étteremben rakják rá az öntetet, legalább 10 gramm zsírral gazdagodik így az étel. Így válnak a szinte null kalóriás zöld levelek igazi kalóriabombává.

Tipp: étteremben kérd öntet nélkül a salátát, és adj hozzá magad az asztalról egy kis olívaolajat, hogy legyen elég (de nem túl sok) zsiradék a tápanyagok hasznosításához. Otthon pedig használhatsz joghurtot, friss fűszereket, citromlevet és kevés olívaolajat, a kész öntetek helyett.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X