Főoldal > DIÉTA > 8 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcserét

8 meglepő dolog, ami lassítja az anyagcserét

anyagcsereedzéséletmódétkezésfogyásmetabolizmusmozgássportzsírégetés
0

Írta:

Köztudott, hogy az ülő munkától, a kevés vízfogyasztástól, csokievéstől és a mozgásszegény életmódtól nem fogunk lefogyni, de sok más faktor is közrejátszik az anyagcsere sebességében. A következő (rossz) szokásaidtól épp itt az ideje megszabadulnod!

1. Kevés tejterméket fogyasztasz

Az izomnövekedés és a fogyás egyik kulcstényezője a sok tejtermék fogyasztása, méghozzá azok magas fehérjetartalma miatt. Egy kutatás szerint azok a nők, akik naponta 3-7 alkalommal fogyasztanak fehérjét, több zsírt égetnek el és több izmot építenek magukra, mint azok, akik csak naponta egy-két alkalommal esznek tejterméket.

2. Túl magas a hőmérséklet az otthonodban

Egy kísérlet sorra vizsgálta egy csapatnyi ember étkezési szokásait és arra jutottak, hogy azok, akik 18,8 °C-nál magasabb hőmérsékletű helyiségben alszanak, több zsírt raktároznak el, mint a hidegben alvó társaik. Ez azért lehetséges, mert a testünkben található zsírréteg melegben “pihen”, míg hideg hatására többet dolgozik, több kalóriát éget el.

3. Egyáltalán nem eszel szénhidrátokat

Bár a szénhidrátok túlzott fogyasztásától hamar meg lehet hízni, kutatások sora bizonyítja, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták az anyagcserét – és fogyás gyorsaságát – is alaposan lelassítják. Ez azzal magyarázható, hogy szénhidrát hiányával a testnek kevesebb energiája lesz a mindennapi feladatok gyors és természetes ellátására – tehát a fogyás is lassabban fog menni.

4. Nem végzel erősítő edzéseket

A bicepsz- és fenékerősítő gyakorlatok kiválóan segítenek az izomépítésben – ám csak akkor, ha nem szaladsz végig az edzéseken! A súlyzók gyakorlatok tökéletes kivitelezéséhez időre van szükség, nem lehet 10 mozdulatsort pár perc alatt letudni, mert csak rosszat teszel magadnak – és az izmaidnak. Egy görög kutatás szerint azok a nők, akik heti egyszer egy órát töltenek súlyzós gyakorlatokkal, 8 hét alatt 5-9%-kal több zsírt égetnek el, mint akik csak elbagatellizálják ezeket az edzéseket.

40338269 - sportive woman doing squatting with a barbell in the gym

5. Sokat nassolsz

Ahelyett, hogy csokoládét, puffasztott rizsszeleteket és sós-sajtos ropogtatnivalókat eszegetnél, inkább válts át a diákcsemegére és az olajos magvakra! Hogy miért? A kutatások szerint a telítetlen zsírsavakban gazdag olajos magvak (mint például a dió) olyan zsírcellákat aktiválnak, melyek még gyorsabban tudják elégetni rólad a zsírt. Figyelem! Naponta csak egy kis maroknyi dió fogyasztása ajánlott.

6. Nem sportolsz elég keményen

Oka van annak, hogy mindenki csak a HIIT, azaz a magas intenzitású intervall edzésekről beszél. A felmérések alapján kimutatták, hogy azok a nők, aki hetente háromszor 20 percen át végeztek a HIIT edzést, 3 kilóval többet fogyhatnak le, mint akik heti 40 percen át kardióznak (azaz futnak, bicikliznek, úsznak).

7. Sok tengeri sót fogyasztasz

Bár a tengeri só sok szempontból jobb választás, mint az jódozott só, a kutatások szerint az utóbbi lassítja az anyagcsere működését! Ha egyikhez sem fűlik a fogad, inkább fogyassz kevesebb sót és több jódban gazdag ételt, mint például tengeri hínárt, tojást vagy más tengeri herkentyűket.

8. Nem mozogsz reggelente

Felkelés után egyből a kocsiba vágod magad, az irodában pedig egészen estig ülsz? Nem csoda, hogy lassú az anyagcseréd! Ha keveset mozogsz reggel, lassabban fogsz lefogyni – legalábbis a legújabb brit kutatások szerint. A felmérések alapján ugyanis kiderült, hogy a reggel sportolók több zsírt égetnek el, de jobban is alszanak és fejlettebb memóriaérzékkel is rendelkeznek, mint délután/este edző társaik.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X