Főoldal > DIÉTA > 7 gyümölcs, amelyben alig van cukor

7 gyümölcs, amelyben alig van cukor

cukorcukormentesgyümölcs
0

Írta:

Kerüld el a vércukorszint-ingadozást az alábbi finomságokkal!

Bárki bármit is mond, szervezetednek igenis szüksége van szénhidrátra, mind a fizikai, mind a szellemi funkciók megfelelő működéséhez. Azonban a cukorbevitellel könnyen túlzásba lehet esni, még akkor is, ha csak kiélvezed a szezont, és gyümölcsöt eszel gyümölccsel. Semmiképp sem biztatunk azonban arra, hogy száműzd a gyümölcsöket az étrendedből, hiszen tele vannak C-vitaminnal, rosttal és antioxidánsokkal, amelyek gondoskodnak egészségedről. Érdemes az alábbiakból válogatni, hiszen nemcsak finomak és tápanyagdúsak, de alig van bennük cukor.

Görögdinnye

A görögdinnye az egyik legjobb töltős táplálék, amit csak magadhoz vehetsz egy-egy kemény edzés után. Egy kutatás során ugyanis kiderült, hogy a benne található aminosavak segítségével az atléták gyorsabban épültek fel, illetve kevésbé számoltak be izomfájdalmakról az edzések után. Ráadásul a gyümölcsnek több mint 90%-a víz, vízhajtó és emésztést segítő hatása miatt hatékonyan képes felgyorsítani a fogyást.

Tápanyagtartalom egy bögrényiben: 46 kcal, 0 g zsír, 12 g szénhidrát, ebből 10 g cukor, 1 g fehérje, 1 g rost, 2 mg nátrium.

Avokádó

Bár az avokádót valószínűleg te is zöldségként használod fel, valójában gyümölcsként tartják számon. Telítetlen zsírsavai gondoskodnak a szív- és érrendszer egészségéről. Továbbá tele van B-, C-, E-vitaminnal, káliummal, cinkkel és rosttal. Rendkívül ízletes, ugyanakkor alig van benne cukor, így tökéletes megoldás lehet akár a desszert kiváltására is.

Tápanyagtartalom 1/3 darabban: 80 kcal, 7 g zsír (ebből 1 g telített zsír), 4 g szénhidrát, ebből 0,3 g cukor, 1 g fehérje, 3 g rost, 4 mg nátrium.

Alma

Magas víz- és rosttartalma miatt az alma kiváló választás köztes étkezésekre, hiszen igen laktató. A kutatások is igazolták, hogy azoknak, akik rendszeresen ropogtatnak almát, alacsonyabb a testtömegindexe, mint azon társaiké, akik nem szeretik ezt a gyümölcsöt. Mindezt nemcsak rost, de polifenol tartalmának is köszönheti. Ráadásul csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, illetve a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Tápanyagtartalom egy közepes darabban: 77 kcal, 0 g zsír, 21 g szénhidrát, ebből 15 g cukor, 0 g fehérje, 4 g rost, 0 mg nátrium.

Eper

Az eper nemcsak az egyik legfinomabb gyümölcs, de igazi C-vitamin-, rost- és antioxidáns bomba is. A lédús, zamatos bogyó cukortartalma viszonylag alacsony, a benne található sok rost miatt pedig nagyon laktató. Segít az anyagcsere felpörgetésében, illetve gyulladáscsökkentő és méregtelenítő tulajdonsággal is rendelkezik.

Tápanyagtartalom egy bögrényiben: 49 kcal, 0 g zsír, 12 g szénhidrát, ebből 7 g cukor, 1 g fehérje, 3 g rost, 2 mg nátrium.

Grapefruit

Az immunerősítő, kesernyés ízű grapefruit is hű barátod lehet, ha fogyókúrázol. Csupán 35 kalóriát és 7,2 g szénhidrátot tartalmaz 100 g-ja. A benne található rostok pedig kiválóan telítenek. A kutatások eredményei szerint nemcsak leolvadnak tőle a kilók, de előnyösen befolyásolja az inzulinrezisztenciát is. Emellett már fél darab gyümölcs fedezi ajánlott napi C-vitamin szükségletednek több mint a felét.  Ha gyógyszert szedsz, azonban feltétlenül konzultálj fogyasztásáról háziorvosoddal, ugyanis számos gyógyszer hatását jelentősen befolyásolja.

Tápanyagtartalom fél darabban: 41 kcal, 0,2 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 10 g szénhidrát, ebből 9 g cukor, 0,8 g fehérje, 1 g rost, 0 mg nátrium.

22004640 - half of a pink-fleshed grapefruit on blue plate with mint leaf and wooden spoon

Lime

A lime-ot legtöbben csak koktélokba vagy limonádéba rakják, pedig érdemes gyakran fogyasztani ezt az élénkzöld, hűsítő, enyhén fanyar ízű gyümölcsöt. Salátaöntetbe vagy túrókrémbe is kiváló. Egy teljes darabban csupán 1 g cukor található, ugyanakkor napi C-vitamin szükségletednek közel harmadát fedezheted vele.

Tápanyagtartalom egy közepes darabban: 20 kcal, 0 g zsír, 7 g szénhidrát, ebből 1 g cukor, 0,5 g fehérje, 2 g rost, 1 mg nátrium.

Olívabogyó

Bár az avokádóhoz hasonlóan, az olívabogyót is leginkább zöldségként emlegetik, valójában gyümölcs, amelyet az olajfáról szüretelnek. A Mediterrán diéta alapja, és a hosszú élet egyik titkának tartják. A polifenolokban gazdag olíva, egy kutatás során, hatékony gyógymódnak bizonyult a magas vérnyomásban szenvedők számára. Diétába is könnyen beilleszthető, mivel cukormentes. Nem árt azonban mértékkel fogyasztani, ugyanis hazánkban leginkább konzerv változatban kapható, ezért magas a nátriumtartalma.

Tápanyagtartalom 4 szemben: 20 kcal, 2 g zsír (ebből 0,5 g telített), 1 g szénhidrát, ebből 0 g cukor, 0 g fehérje, 0 g rost, 124 mg nátrium.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X