Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amitől meglepően fáradt leszel

5 étel, amitől meglepően fáradt leszel

diétakenyérsaláta
0

Írta:

Evés után rád tör a fáradtság? Nem csoda! A következő ételek bizonyítottan aluszékonyságot váltanak ki az emberből – inkább hagyd ki őket, ha energiára vágysz!

Fehér kenyér

Köztudott, hogy a fehér kenyér kevés tápanyagot és rostot tartalmaz, azt azonban sokan nem tudják, hogy fáradtságot is okoz! A fehér lisztből készült péktermékek egyik pillanatról a másikra megemelik a vércukor- és az inzulinszintet, ennek hatására pedig a szervezet olyan láncreakciót indít be, mely drasztikusan megnöveli az álmosító és lazító hatású szerotonin hormon szintjét. Ez egyébként gyakran előfordul a gluténérzékenyeknél, tehát ha te is gyakran tapasztalod ezt a tünetet, érdemes kivizsgáltatnod magad

Tejcsokoládé

Tévhit, hogy a tejcsokoládé energiával tölt fel minket! Bár a 75% fölötti kakaótartalommal rendelkező étcsokoládék hasonló hatással vannak a testre, mint a koffein, az ennél alacsonyabb százalékú csokoládék a bennük lévő magas szénhidrát-és cukortartalom miatt csak az inzulinszintet emelik meg – ez pedig hasonló, szerotonin hormonnövelő hatással van a testre, mint a fehér kenyér.

Tészta

Az előző ételekhez hasonlóan a tészta is szerotoninnövelő hatással rendelkezik, ám azt sem szabad elfelejtened, hogy ha túl sokat eszel, akkor a szervezeted is keményebben fog dolgozni az emésztésen – tehát önmagában már egy kiadós ebédtől is álmos lehetsz, hiszen az energiáidat a megterhelt gyomrod és az emésztés köti le. Mielőtt tehát nagy lakomákba bocsátkoznál, gondolj arra, hogy az evésben is el lehet fáradni!

Cukorkák

A cukrokkal kapcsolatos örök igazságok egyike: mindenféle édesség fáradttá tesz – ez alól pedig a gumicukrok és a nyalókák sem kivételek! Furcsának találod a kijelentést? Csak gondolj bele: bár a cukor elfogyasztása után egyik pillanatról a másikra energikus leszel, 30-60 percen belül sanszos, hogy újból megéhezel a vércukorszint ingadozása miatt, ami újabb falási rohamhoz (és ezzel együtt plusz kilókhoz) vezethet. Ha teheted, inkább étkezz egészségesen!

Saláta

A kakukktojás! Nem tartalmaz sem mesterséges édesítőt, sem fehér lisztet, mégis álmosak lehetünk tőle! Hogy miért? Egy salátalevélben található nedv, a Lactucarium miatt, melynek az ópiumhoz hasonló bódító, álmosító hatása van.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X