Főoldal > DIÉTA > 10 étel, amiben meglepően sok a szénhidrát

10 étel, amiben meglepően sok a szénhidrát

cukordiétaédesburgonyaétkezésétrendfehérjefogyásgyümölcsszénhidrátzsírégetés
0

Írta:

Alacsony szénhidráttartalmú diétába kezdtél? Biztos téged is meglepett, hogy nemcsak a tésztát, a kenyeret, a krumplit és a csokoládét kell száműznöd az étrendedből, hiszen az ételek jelentős része igen sok szénhidrátot tartalmaz.

Természetesen nem minden szénhidrát egyforma. A finomított szénhidrátok, mint a fehér kenyér vagy a tészta, a feldolgozás során elvesztik értékes tápanyagaikat. Sajnos többek között a rostot is, amely lelassítja az emésztés folyamatát és gondoskodik a vércukorszint stabilizálásáról. Ezzel szemben a komplex szénhidrátok csak minimális feldolgozáson esnek át, megőrizve a rostokat és az egyéb fontos tápanyagokat. Ezáltal gondoskodnak a jóllakottságérzetről, segítik a fogyást és csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Sajnos azonban ezek is szénhidrátok, így, ha például ketogén diétán vagy, tőlük is könnyes búcsút vehetsz.

Az alábbi ételek igazi szénhidrátbombák, bármilyen hihetetlen, de sokkal több rejlik bennük ebből a makrotápanyagból, mint egy nagy szelet teljes kiőrlésű kenyérben (amely 14 g szénhidrátot tartalmaz).

1. Édesburgonya

27 g szénhidrát egy közepes nagyságú darabban

Napjaink legtrendibb étele kétségtelenül a batáta, amelyet az egyik legegészségesebb szénhidrátként tartanak számon. Való igaz, hogy tele van A-, C-vitaminnal, káliummal és rosttal, de bármilyen minőségi tápanyagforrás, akkor is szénhidrátbomba.

2. Quinoa

20 g szénhidrát félcsészényi főtt quinoában

A quinoa lenyűgöző fehérjetartalma és lassan szívódó szénhidrátjai miatt igen népszerű köret, azonban ez még nem jelenti azt, hogy alacsony szénhidráttartalmú diétába is beilleszthető. Félcsészényi főtt quinoa ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz, mint ugyanennyi főtt tészta.

3. Hüvelyesek

20 g szénhidrát félcsészényi főtt lencsében, 22 g szénhidrát félcsészényi csicseriborsóban

A hüvelyesekre a legtöbben úgy gondolnak, mint egészséges növényi fehérjeforrásokra, de szénhidráttartalmukról sem célszerű megfeledkezni. Tartsd szem előtt, hogy kis adagjukban is 20-22 g szénhidrát rejlik, amikor legközelebb főzeléket ebédelsz, vagy babot és csicseriborsót kérsz a salátádra.

4. Joghurt

16 g szénhidrát egy doboz natúr zsírszegény joghurtban

Azt biztosan tudtad, hogy az ízesített joghurtokat nem eheted magas cukortartalmuk miatt, de sajnos a natúr változat is jócskán tartalmaz szénhidrátot. Ennek a laktóz az oka, amely a tejtermékekben előforduló természetes cukor.

5. Gluténmentes kenyér

18 g szénhidrát egy szeletben

Attól, hogy egy kenyér gluténmentes, még nem jelenti azt, hogy szénhidrátban is szegény. Sőt, a legtöbb termék burgonya- vagy tápióka keményítőt tartalmaz, így akár több szénhidrát is kerülhet bele, mint egy normál kenyérbe.

6. Banán

27 g szénhidrát egy közepes gyümölcsben

A friss gyümölcs mértékkel fogyasztva a legszigorúbb diétába is bele kell, hogy férjen, de sajnos a banán nem tartozik közéjük. Egy közepes déli gyümölcsben ugyanannyi szénhidrát található, mint két szelet kenyérben.

7. Mangó

25 g egycsészényi kockázott gyümölcsben

A banán korántsem az egyetlen gyümölcs, amely jelentősen megemeli napi szénhidrátbeviteledet. A mangó bár rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, tele van cukorral. Ha teheted, nassolj inkább olyan bogyós gyümölcsöket, mint a málna, az eper és az áfonya.

49746184 - candied dried mixed assortment of exotic fruits on black marble

8. Szárított gyümölcsök

20 g szénhidrát negyedcsésze aszalt sárgabarackban és 32 g szénhidrát negyedcsésze mazsolában

Sajnos a szárított gyümölcsök jóval több szénhidrátot tartalmaznak, mint friss változataik. Magas koncentrációban van jelen bennük a cukor, így már pár szem képes jelentősen megdobni a vércukrod, és természetesen a szénhidrátbeviteled.

9. Gyümölcslé

26 g szénhidrát egy pohár narancslében

Azt hiszed, jobb, ha narancslét rendelsz a cukros üdítők helyett? Sajnos a gyümölcslevek, a szárított gyümölcsökhöz hasonlóan, koncentrált cukrot tartalmaznak. Bár kétségtelen, hogy a 100%-os narancslé tele van C-vitaminnal és antioxidánsokkal, átlagosan kétszer annyi cukrot tartalmaz, mint az üdítők.

10. Fehérjepor

25 g szénhidrát egy adagban

A fehérjeporok többsége már igen alacsony szénhidráttartalmú, vagy akár teljesen szénhidrátmentes, de néhány változat még mindig igazi ch bomba. Alaposan nézd meg a címkét, még vásárlás előtt! Ne csak a fehérjetartalmat és az ízesítést keresd rajta, szentelj jelentős figyelmet a benne található szénhidrátnak is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X