Főoldal > dieta > Zsírgyilkos és egészséges: ez a skandináv diéta

Zsírgyilkos és egészséges: ez a skandináv diéta

diétaétkezésétrendfogyásfogyókúranövényi étrendskandináv diétatáplálkozászöldségzsírzsírégetés
0 0

Írta:

A skandináv trendek tagadhatatlanul elindultak világhódító útjukra: a meghitt életstílus és a lebilincselő krimik után itt a zsírgyilkos diéta.

A skandináv diéta valójában nem újdonság, története ugyanis 2004-re nyúlik vissza, amikor 12 dán, finn, izlandi, norvég és svéd séf létrehozta az Új Északi Konyhai Kiáltványt. Küldetésük igen egyszerű és nemes volt: kizárólag szezonális, fenntartható, egészséges és minőségi ételeket kell készíteni, fogyasztani. Az eredetileg északi emberek étkezéseit megreformálandó irányzat tehát nem hasonlítható össze a többi diétával; sokkal inkább életmódváltás, mint fogyókúra. Ha belevágunk, sem a kalóriákat nem kell számolgatni, sem pedig a szénhidrátokat mellőzni. Olyan ételek fogyasztására kell helyezi a hangsúlyt, amelyek nemcsak az emberi szervezet, hanem a környezet számára is előnyösek. Nem véletlen, hogy fókuszában a növényi táplálékok állnak. Még az Egészségügyi Világszervezet (a WHO) is elismerte egészségmegőrző és betegségmegelőző szerepét. Kedvet kaptál a Viking diétához? Semmi vész, irányelvei szerencsére bármely nemzet konyhájába, így a magyarokéba is viszonylag könnyedén beépíthetők.

Mi az a skandináv diéta?

A skandináv diéta nem más, mint egy alapvetően friss és növényi alapú étrend. Elsődleges táplálékai a gyökérzöldségek, a káposzta, a gomba, és minden olyan termény, amely az északi területen megterem. Bár a fő hangsúly a növényi köreteken van, az étrend részei a halak, a vadhúsok (a bárány és a rénszarvas), a teljes kiőrlésű gabonák, a bogyós gyümölcsök, a Skyr natúr joghurtkülönlegesség és a magvak is. A lényeg, hogy kizárólag ízletes, egészséges és helyi fogások kerüljenek az asztalra.

Miben különbözik a skandináv- és a mediterrán diéta?

Az előbbi leírás alapján könnyedén párhuzamot vonhatunk a mediterrán diétával, azonban a kettő között van pár lényeges különbség. A mediterrán diéta alapja az olívaolaj, de részét képezi a napi egy pohár vörösbor elkortyolgatása is. A skandináv diéta ezzel szemben canola olajat használ, amely modern repceolaj névre is hallgat. Az alkohol fogyasztását pedig csak mértékkel, tehát nem napi szinten engedélyezi. Egyelőre alig áll rendelkezésünkre olyan tanulmány, amely részletesen összehasonlítja a két irányzatot, így nincs tudományos álláspont arról, melyik egészségesebb. A WHO pedig mindkettőt jó szívvel ajánlja, így érdemes saját igényeinkhez szabva választani közülük.

Miért egészséges a skandináv diéta?

Az északi diéta bővelkedik olyan tápanyagokban, amelyek megvédenek minket a különböző megbetegedésektől. Alapját a növényi ételek alkotják, azonban a halak is szerves részei, így szervezetünk elegendő Omega-3 zsírsavhoz jut. A halak a Skyr natúr joghurtkülönlegességgel együtt gondoskodnak a megfelelő fehérjebevitelről is. A diéta másik nagy előnye, hogy alig tartalmaz telített zsírokat, hozzáadott cukrokat és nátriumot. Segítségével ezáltal olyan krónikus megbetegedéseket kerülhetünk el, mint a szív- és a cukorbetegség. Egy 2011-es kutatás során, a közepesen magas koleszterinszinttel rendelkező embereknek jelentősen javult a vérzsír-értékük, az inzulinérzékenységük és a vérnyomásuk, miután áttértek erre az étrendre. 2014-ben gyulladáscsökkentő tulajdonsága igazolódott be, míg 2015-ben azt találták, hogy hatékony a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében.

92336724 - rye bread sandwich with cream cheese, smoked salmon, arugula, mashed avocado on rustic wooden background, top view. healthy delicious snack, breakfast or appetizer

Természetesen nemcsak általános egészségünkről, hanem karcsúságunkról is gondoskodik. Ezt kutatások is bizonyítják. Egy dán vizsgálatban, amelyben 181 túlsúlyos felnőtt vett részt, a skandináv diétát folytatók átlagosan 4,7 kg-ot adtak le, míg a hagyományosan fogyókúrázók csupán 1,5 kg-ot. Ennek magyarázata, hogy bár nem kell a kalóriákat számolgatni, a diéta olyan ételekből áll össze, amelyek garantálják az alacsonyabb kalóriabevitelt, ezenkívül rostban is bővelkednek.

Hogyan szabhatjuk magunkra?

Egy biztos, a rénszarvast nehezen iktathatjuk be étrendünkbe, így érdemes azokra az ételekre koncentrálni, amelyek hazánkban is frissen elérhetőek. A legfontosabb lépés a cukor és a feldolgozott élelmiszerek kiiktatása. Kerüljük az olyan, eddig egészségesnek és light-nak vélt ételeket is, mint a fagyasztott húsok és zöldségek, az instant zabkásák, a zacskós müzlik és az előrecsomagolt pékáruk. A vörös húsok és az alkohol fogyasztása is csak mértékkel engedélyezett.

Hogy néz ki egy mintaétrend?

Hogy jobban átláthassuk, hogyan is kell skandináv módra étkeznünk, íme egy tipikus napi étrend a diéta jegyében:

  • Reggeli: egy csésze, nem instant zabkása, almaszeletekkel és 2 evőkanál natúr Skyr joghurttal (már hazánkban is kapható).
  • Ebéd: tonhal saláta (friss tonhallal a piacról, véletlenül sem konzervből) és egy darab teljes kiőrlésű kifli vagy zsemle.
  • Uzsonna: szezonális gyümölcs termelői sajttal vagy házilag sütött zabkeksszel.
  • Vacsora: egy szelet grillezett lazac párolt céklával és gombával.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

diétaegészség

Kinek segít a zsírvesztésben a fehérjediéta?

Írta:
3 napja 0 0

A múló trendekkel ellentétben, a magas fehérjetartalmú diéta egy ideje töretlen népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy már nem elégszünk meg az olyan proteinben gazdag ételek fogyasztásával, mint a csirkemell, a halak, a tojás vagy épp a cottage cheese, hanem keressük a fehérjével dúsított termékeket, sőt fehérjeport rakunk mindenbe, a zabkásától egészen a muffinig.