Főoldal > DIÉTA > Tisztít, méregtelenít, telít: egyél sok görögdinnyét

Tisztít, méregtelenít, telít: egyél sok görögdinnyét

diétaegészségemésztésfogyásgörögdinnyegyümölcsvitaminvíz
0

Írta:

Nem véletlen, hogy a görögdinnye a nyár legnépszerűbb gyümölcse. Azonban nem csak hűsítő tulajdonsága miatt érdemes sokat fogyasztani belőle, hanem fantasztikus egészségügyi hatásai miatt is.

Kalóriaszegény

A görögdinnye több, mint 90 százaléka víz, ezért remekül telít, mégsincs benne túl sok kalória – 100 grammja 30 kalóriát tartalmaz. Tökéletes tízóraira vagy uzsonnára, de akár a vacsorát is kiválthatod vele, csak arra ügyelj, hogy ne közvetlenül elalvás előtt fogyaszd, mert akkor az éjszakai mosdólátogatást nem fogod megúszni.

Vitamindús

Alacsony kalóriatartalma mellett annál több vitaminban és ásványi anyagban bővelkedik a görögdinnye. Kitűnő A- és C-vitamin-forrás, emellett tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket és egy kevés szelént is. 

Csökkenti az izomlázat

Ha görögdinnyét fogyasztasz az edzések előtt, akkor az izomláz mértékét jelentősen csökkentheted. Ennek az a magyarázata, hogy ebben a lédús gyümölcsben egy L-citrullin nevű aminosav található, amit a szervezet L-argininná alakít, ami javítja a vérkeringést és jót tesz az ereknek, így csökkenti az izomláz mértékét is.

43494510 - healthy watermelon smoothie with of watermelon in star shape on a wood background

Segít a daganatos betegségek megelőzésében

A görögdinnye gazdag likopinforrás, amelynek a káros szabadgyökök megkötésében van nagy szerepe. Ezek a szabadgyökök tehetők felelőssé több súlyos betegség kialakulásáért, így a rákos megbetegedésekért is. A gyümölcs magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalma miatt az immunrendszer erősítéséhez is hozzájárul, ami alapfeltétele egészségünk megőrzésének.

Jótékonyan hat az emésztésre

Sok görögdinnye-fogyasztással nem csak szervezeted víz-, de rostbevitélét is biztosítod. A sok rost jót tesz az emésztésnek és megszünteti a székrekedést, és a jó közérzet mellett az emésztést is rendezi.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X