Főoldal > DIÉTA > 5 tuti étel a kiszáradás ellen

5 tuti étel a kiszáradás ellen

diétaétkezésfogyásfolyadékgasztrohidratációtáplálkozás
0

Írta:

Valószínűleg te is azok közé tartozol, akik nem sokat tőrödnek a hidratáltsággal, maximum az edzések után. Pedig nyáron különösen fontos az elegendő folyadékbevitel, főleg, ha aktív szabadtéri programokon veszel részt.

A magas hőmérséklet és páratartalom miatt a szervezetben levő vizet hamar kiizzadjuk és felborul az elektrolitok (olyan ásványi anyagok, amelyek segítenek fenntartani a megfelelő folyadékszintet) egyensúlya. A szervezet pedig dehidratálttá válik.

A szakemberek javaslata alapján kortyolj vizet nagyjából 5-10 percenként, hogy biztosan megelőzd a dehidratáltságot. De fogyaszd rendszeresen az alábbi élelmiszereket is, amelyek kiemelten magas víztartalommal büszkélkedhetnek, nem beszélve a bennük található ásványi anyagokról.

Uborka

Az uborka az egyik leghidratálóbb zöldség, ráadásul C-vitamin tartalma is kimagasló. Turmixolj belőle egy hűsítő nyári levest vagy smoothie-t, de ha nincs kedved evvel bajlódni, egyszerűen dobj bele pár szelet uborkát az ásványvizedbe.

hidrat2.jpg ()

Chia mag

A trendi, szuperélelmiszerként számon tartott chia mag hidrofil tulajdonsággal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segíti a víz felszívódását, akár smoothie-hoz, joghurthoz, vagy épp tejhez adjuk hozzá. A ropogós mag fogyasztásakor extra folyadékhoz jut a szervezet.

Joghurt

Mindegy, hogy hagyományos vagy görög joghurtról beszélünk, hiszen mindkettő tele van fehérjével, elektrolittal, kalciummal és 85%-uk folyadék. Dobj bele pár szem friss piros bogyós gyümölcsöt, így sokkal finomabb hűsítő desszertet kapsz, mint bármelyik cukros, aromás fagylalt.

Görögdinnye

Nem véletlenül hívják angolul watermelon-nak, hiszen tele van vízzel. Egyél meg egy-két hűtött szeletet, amely remekül hidratál, sőt még egy kis kalciumhoz is juttatja a szervezetet. A görögdinnye természetes izotóniás ital, a sportitalokat gyártó cégek hasonló arányban tesznek nátriumot és cukrot a sportitalokba, mint ahogyan azok a dinnyében megtalálhatók.

Rooibos jeges tea

Bár a teák általában nem hidratálnak, sőt kifejezetten szárítanak, a rooibost bátran fogyaszthatod nyáron is. Természetesen és garantáltan koffeinmentes, így más teáktól eltérően nem vonja ki a vizet a szervezetből. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X