Főoldal > DIÉTA > Tudj meg mindent a matcha teáról

Tudj meg mindent a matcha teáról

diétaegészségfogyásitallattematcha teaszuperital
0

Írta:

Csak egy újabb mulandó trend vagy tényleg minden kortya maga az egészség?

A matcha tea az új szuperital, így nem lennénk meglepődve, ha már ismerőseid többsége is lecserélte volna rá a kávéját. Bár mostanság lett trendi, korántsem új találmány. Japánban már közel 800 éve fogyasztják, de az amerikaiak csak nemrég fedezték fel. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, így kissé különös íze és illata ellenére lassan meghódítja az egész világot. Ráadásul a por nemcsak teaként fogyasztható, smoothie, fehérjeturmix, fagyi, keksz, sőt akár muffin összetevője is lehet.

Mi az a matcha?

A matcha valójában nem más, mint porított tea. Készítése során a tealeveleket a kézzel történő szüretelés után gőzölik, a szárakat eltávolítják, majd a leveleket kőmalomban púderes állagú porrá őrlik. A porrá őrölt tealeveleket fogyasztáskor meleg vízben oldják fel. Egy hagyományos teánál ezzel szemben csupán a főzetet isszák meg. Készítésének nagy előnye, hogy a matcha tea jóval nagyobb mennyiségben tartalmaz katekint, mint hagyományos társai. Ez egy olyan antioxidáns, amely számtalan jótékony hatással rendelkezik, többek között felpörgeti az anyagcserét és segít megelőzni a rák kialakulását. A kutatások során kiderült, hogy 10 csésze áztatott tea antioxidánstartalma már egyetlen csésze matcha teában megtalálható.

Miért olyan egészséges?

A matcha tea népszerűsége mögött több mint 900 kutatás rejlik, amelyek mind-mind jótékony hatásait bizonyítják. Többek között kiváló rákellenes csodaszer, anyagcsere-pörgető, koleszterinszint csökkentő, vércukor stabilizáló, étvágyelűző és öregedésgátló. Célszerű bevetni akkor is, ha fogyókúrázol, hiszen a 15 legjobb zsírégető között tartják számon. Depresszió és szorongás ellen is javasolják fogyasztását, mivel a benne található L-theanin növeli a dopamin és a GABA szintjét az agyban.

Mennyi koffeint tartalmaz?

Joggal felmerül a kérdés, hogy a matcha teával kiváltható-e a kávé? A válasz igen, hiszen egy csésze matcha tea ugyanannyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. A matcha tea tehát jóval erősebb ébresztő, mint a hagyományos teák, készítési módjának köszönhetően. Ha érezted már, hogy a kávé annyira felpörget, hogy szinte kiugrik a szíved és remeg a kezed, akkor a matcha tea lehet a tökéletes alternatíva, hiszen ugyanannyi koffeint tartalmaz, de sokkal nyugodtabb energiát ad. A benne található L-theanine vegyület úgy gondoskodik a kognitív funkciók felpörgetéséről, hogy közben nyugtató hatást is kifejt. Ennek ellenére lefekvés előtt 6 órával már nem célszerű fogyasztani.

65791842 - matcha tea powder bamboo whisk chasen and spoon for japanese ceremony

Milyen íze van a matcha teának? Melyik a jó minőségű?

Te sem merted még megkóstolni ezt az erőteljes illatú teát, de mindig kíváncsi voltál rá, hogy milyen lehet? Most eláruljuk, földes íze van, egy kis spenótszerű beütéssel. Azonban ez ne rémisszen meg, igen finom is lehet, ha megfelelően van elkészítve, és ugyanilyen fontos, hogy csakis kiváló minőségű, organikus porból készüljön. A legjobbak értelemszerűen Japánból származnak, és onnan is két városból: Nishio-ból és Uji-ból. Már a szemcsékből könnyen következtethetsz minőségére, akkor magas, ha selymes és finom, azonban, ha túl szemcsés és durva, inkább ne idd meg. A jobb minőségű matcha emellett klorofilltartalma miatt élénkzöld színű, ha fakó, biztosan nem jó. Ezenkívül gyorsan oldódik vízben, lágy textúrát adva. Kesernyésebb változataiból hiányzik az elegendő L-theanine, hiszen ez adja édesebb ízét és zöldségszerű illatát. Sajnos a legtöbb kapható matcha leginkább étkezési célokra alkalmas, amelyet nem kell feltüntetni a csomagoláson. Az összetételt azonban ne felejtsd el megnézni a címkén, némelyik termék ugyanis cukrot tartalmaz. Kerüld a túl olcsó termékeket, ha 30 g-ot 5000 Ft alatt kapsz meg, az biztosan gyenge minőségű.

Hogyan kell elkészíteni?

Kedvet kaptál a kipróbálásához? A legfinomabb akkor lesz, ha 80⁰C fokos vízben oldod fel az egy teáskanálnyi port. Ha ínyenc vagy, szerezz be egy speciális bambusz keverőt, amivel igazán habosra készítheted. Tej vagy kókusztej hozzáadásával pedig isteni finom matcha latte-t varázsolhatsz belőle.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X