Főoldal > DIÉTA > Táplálékkiegészítők, amiket érdemes ismerni III. – Kreatin

Táplálékkiegészítők, amiket érdemes ismerni III. – Kreatin

aminosavedzésfehérjeizomkreatintáplálékkiegészítőtest
0

Írta:

Vessük be a biztonságosan szedhető izomtömeg-növelőt és teljesítményfokozót!

Mi a kreatin?

A kreatin három aminosavból álló szerves vegyület. A májban, a vesékben és a hasnyálmirigyben termelődik argininből, glicinből és metioninból. Mindannyiunk szervezetében megtalálható, 95%-át a vázizomban tároljuk, de az olyan létfontosságú szerveinkben, mint a szív és az agy is fellelhető. Alapvető szerepe van az adenozin-trifoszfát (ATP) szintézisében. Az ATP az az anyag, amely az izmokat alkalmassá teszi az összehúzódásra és az erőkifejtésre.

Mennyi kreatin található szervezetünkben?

Testünk maximum 160 g kreatint képes tárolni, azonban egy átlagos felnőtt szervezetében 115-120 g található. Ebből energiatermelésünkre naponta nagyjából 2 g-ot használunk fel. Az átlagos kreatinszükséglet tehát napi 2 g, amelynek felét táplálkozással is képesek vagyunk fedezni. Fő forrásai a lazac, a hering, a tonhal, a disznóhús és a marhahús. Nem véletlen tehát, hogy a vegetáriánusok kreatinszintje jelentősen alacsonyabb, mint azoknak, akik húst is fogyasztanak. A másik felét kreatin monohidrát táplálék-kiegészítővel vihetjük be. A kreatin fogyasztása és felszívódása után egy órán át a véráramban kering, amely idő alatt izomzatunknak lehetősége van felvenni és hosszabb ideig eltárolni azt. Túladagolni szinte lehetetlen, miután ugyanis a megfelelő mennyiséget felvettük, a felesleg vizelettel együtt távozik.

Miért fontos a kreatin?

A kreatin kétségtelenül az egyik legnépszerűbb tömegnövelésre használt táplálékkiegészítő. Segítségével zsírmentes izomtömeget tudunk magunkra pakolni, amelyet számos kísérlet is bizonyít. Egy ausztrál kutatás szerint például a kreatint kapó résztvevők kevesebb mint egy hónap alatt 3-5 kg zsírmentes testtömeg-növekedést tapasztaltak, míg placebot szedő társaiknál semmilyen változás nem történt. A kreatin extra vizet küld izmainkba, amitől azok teltebbek és nagyobbak lesznek. Már egy hetes szedése után jelentős súlygyarapodást érhetünk el, amely főként a sejteken belüli vízvisszatartás miatt következik be. Emellett javítva a fizikai teljesítményt, ez leginkább a rövid ideig tartó, nagy megterhelést igénylő mozgásformáknál kamatoztatható, állóképességi sportoknál kevesebb előnyről számoltak be. Továbbá harcol a fáradtság ellen, és visszaállítja az edzés során felhasznált energia jelentős részét, azaz jótékony hatással van a regenerációra is.

A kreatin azonban sokkal több, mint puszta izomtömeg-növelő és teljesítményfokozó. Pozitív hatással van a csontok ásványi anyag sűrűségére, javítja a glükóz anyagcserét, megakadályozza a bőr öregedését, csökkenti az oxidatív stresszt és javítja a memóriát. Továbbá, a kutatások szerint, hatékonyan megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve segíthet a Parkinson-kór elkerülésében is.

68022791 - dumbbells, protein and amino acids on a gray background

Milyen kreatin táplálék-kiegészítőt vegyünk?

Ma már számtalan kreatint tartalmazó táplálék-kiegészítő közül választhatunk, így joggal felmerül a kérdés, van-e különbség az egyes termékek és formulák között. Jelentős részük kreatin monohidrátot tartalmaz, amely lényegében nem más, mint kreatin egy vízmolekulával kiegészítve. A kutatásokat is leginkább evvel a vegyülettel végezték, mivel ez fokozza legjobban a kreatin szintjét és az erőnövekedést. A mikronizált kreatin ugyanúgy kreatin monohidrát, azonban sokkal kisebb molekulákkal, hogy megkönnyítse a felszívódást és csökkentse az esetleges mellékhatásként jelentkező gyomorfájást.

A hatóanyag tisztasága fontos szempont, kizárólag megbízható, ellenőrzött gyártótól vásároljunk. Keressük azokat a termékeket, amelyekben nincs más összetevő. Azt találták ugyanis, hogy egyes készítmények toxikus anyagokat tartalmaznak a kreatin mellett.

A por a legolcsóbb és a legnépszerűbb, kiválóan szívódó formula. Adagolása kicsit macerás, viszont cserébe pontos kimérést tesz lehetővé. A kapszula kényelmes, külső burka pár perc alatt lebomlik, így szintén gyorsan feloldódik. Nagy mennyiségű bevitelnél viszont inkább a por ajánlott, hiszen a kapszulában csak kisebb mennyiség fér el. A pezsgőtabletta könnyen felszívódik, pontosan adagolható, fogyasztásával még a gyomorpanaszoknak is búcsút inthetünk. Egyetlen hátránya az ára, mivel nem éppen pénztárcabarát. A tabletta fogyasztását ajánlják kevésbé, hasznosulása ugyanis közel sem tökéletes.

Mikor és hogyan érdemes kreatint fogyasztani?

A maximális hatás érdekében érdemes edzéshez közeli időpontban, azaz 30 perccel előtte vagy utána fogyasztani. A kutatások szerint az edzés utáni kreatinbevitel sokkal hatékonyabb, mintha előtte alkalmazzuk. Az egyik kísérlet során 19 hobbisportolónak adtak edzés előtt, illetve edzés után 5-5 g kreatin monohidrátot. Heti 5 súlyzós edzést végeztek, és a kreatinnal pihenőnapokon sem álltak le. Azt találták, hogy az a csoport, amely edzés után kapta meg adagját, testkompozíció és erő szempontjából is sokkal hatékonyabb volt.

Ha most szedünk először kreatint, érdemes úgynevezett töltő fázissal kezdeni. A töltés nem féltetlenül szükséges, azt a célt szolgálja, hogy gyorsabban érje el az izom a kreatin küszöbértéket. Ha ezt beiktatjuk, akkor az első 5-7 napon napi 4 alkalommal fogyasszunk 2-5 g kreatint. Ebből kiemelt időszakok ébredés után, illetve edzésnapokon edzés után. Az 5-7 nap elteltével pedig csökkentsük napi 2 alkalomra a 2-5 g kreatint, amiből edzésnapokon egy továbbra is közvetlenül edzés után kerüljön elfogyasztásra.

Fontos, hogy egyszerre maximum 10 g kreatint tud hatásosan felvenni szervezetünk. Egyszeri, magas dózisban történő fogyasztása gyomorpanaszokat, hasmenést okozhat, emiatt célszerű a többszöri, kisebb adagokban történő bevitele. Ha mégis úgy érezzük, kell valami plusz, mert nem reagál rá megfelelően a szervezetünk, vessük be az alfa-liponsavat, amely javítja a kreatinfelvételt.

A kreatinszedés átlagos hossza 8-12 hét. 2-3 hónap után mindenképp javasolt egy hónap szünetet tartani. Ne aggódjunk, lassan ürül ki a szervezetből, szedésének abbahagyása után 4 hétig fenntartható a korábban megszerzett erőnlét.

Hogy étkezzünk, ha kreatint szedünk?

A kreatin akkor lesz igazán hatékony, ha magas fehérjetartalmú étrendet folytatunk. Azt javasolják, hogy a jobb felszívódás érdekében a kreatint mindenképp szénhidráttal együtt szedjük be. Sokan ajánlják a szőlőcukrot, azonban ezt jobb, ha ne próbáljuk ki, ugyanis a túlzásba vitt cukorbevitel hízást és vizesedést is okozhat. A cukor hajlamos megkötni a vizet: 1 g cukor 4 g vizet vonz magához. Ez a beviteli mód az oka, amiért elterjedt a kreatinról az a tévhit, hogy hizlal. Felejtsük el tehát a szőlőcukrot, és a hatékony felszívódás érdekében, komplex szénhidrátot tartalmazó étkezések előtt 10–20 perccel szedjük be. Továbbá érdemes odafigyelni a megfelelő folsav- és B12-vitamin bevitelre, ugyanis ezek hiánya csökkentheti a kreatinszintézist.

Fotó: 123RF

Táplálékkiegészítőkről szóló cikksorozatunk 1., fehérjékről szóló részét itt olvashatod!

Táplálékkiegészítőkről szóló cikksorozatunk 2, aminosavakról szóló részét itt olvashatod!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X