Főoldal > DIÉTA > Mentes étrend? Semmi pánik!

Mentes étrend? Semmi pánik!

cukordiétaéletmódváltásétkezésgluténmentésmentes étrendtáplálkozástejtojás
0

Írta:

Amikor először szembesülsz azzal, hogy „mentes” étrendet kell követned – legyen szó glutén-, tej- vagy cukormentes étkezésről –, megfordul veled a világ. Hogyan tovább? Tényleg le kell mondanod mindenről, amit szeretsz? Ne aggódj, segítünk felkészülni az életmódváltásra!

Ne ijedj meg, nem csak te vagy ilyenkor tanácstalan. A mentes étrend nagy váltás a korábbi, megszokott életvitelhez képest. Bármitől is kell elbúcsúznod (tej, cukor, glutén vagy más), ez mindenképpen megvisel majd lelkileg, főleg ha nemcsak időszakosan, hanem végleg le kell mondanod az adott élelmiszerről.

Ilyenkor ezek biztosan megfordulnak a fejedben.

Megfosztottság érzés és önsajnálat

Sokszor külső kényszer hatására történik az életmódváltás (pl. orvosi tanács), és nem belső döntés, ezért magadban lázadsz ellene, nem akarod elfogadni, úgy érzed, kitolt veled a sors. Rettentően sajnálod magad, és csak azon jár az eszed, hogy mennyi mindentől megfosztottak. Persze egyből sóvárogni kezdesz a „tiltott” ételek után, még ha korábban nem is szeretted ezeket.

Mit tehetsz?

  1. Érvelj az új életmódod mellett, mi motivál arra, hogy a diétát tartsd (pl. az egészségem megőrzéséért teszem; azért nem eszek ebből, mert így jobb a közérzetem stb.).
  2. Folyamatosan jegyezd le az életmódváltással kapcsolatos pozitív hatásokat, jó élményeket (pl. szebb lett a bőröm, kevesebbet fáj a hasam, sikerült leadnom pár kilót stb.).
  3. Küzdd le a sóvárgást! Ne arra fókuszálj, mit nem ehetsz, hanem arra, amit igen. Írj egy listát azokról az élelmiszerekről, amiket fogyaszthatsz. Folyamatosan bővítsd, és kezdd el összeírni a bevált recepteket is.
  4. Legyenek kedvenc mentes ételeid, amiket örömmel és jóízűen fogyasztasz, és olyan finomságok, amikkel egy-egy sikeres nap után megjutalmazhatod magad. Semmiképp ne sanyargasd magad, próbálj kialakítani egy hosszú távon tartható étrendet.
  5. Hidd el, nem vagy egyedül! Rengetegen követnek mentes étrendet. Keress a témával foglalkozó blogokat, Facebook-csoportokat, ahol hasznos tanácsokat, jó ötleteket, bevált recepteket kaphatsz, és nyíltan beszélhetsz a kérdésről.

„Jaj, te szegény!”

Ha valamit, akkor ezt a mondatot rendszeresen fogod hallani, amikor elmeséled, hogy mentesen étkezel. Erre sajnos fel kell készülnöd, és a rosszabb verzióra is, amikor a környezetedben lévők azt gondolják, ez csak egy hóbort. Gyakori lesz a tukmálás, a „csak egy kanállal”, vagy az „egy kevéske nem árthat” mondatok. Ezek mögött általában nincs rosszindulat, csak akik nem így étkeznek, nem tudják, pontosan mit is jelent ez. Ettől persze neked még nehéz lehet megélni ezeket a helyzeteket.

Mit tehetsz?

  1. Beszéld át a családoddal, a barátaiddal, mit jelent ez az életmód, miért van szükséged erre, és kérd a támogatásukat.
  2. Pontosan tisztázzátok, mivel kínálhatnak, és mivel nem. Ezeket lehet, hogy többször is el kell majd mondanod, de légy türelmes velük, idő kell nekik is az átálláshoz.
  3. Nem vagy sem több, sem kevesebb attól, hogy másképpen étkezel. Ez a te életed. Nem kell szégyenkezned miatta, de az sem jó, ha a környezetedre is megpróbálod ráerőltetni ezt az életmódot, főleg ha ők elzárkóznak tőle. A legrosszabb, ha úgy rákattansz a kérdésre, hogy csak erről lehet veled beszélni. Mindig vedd figyelembe, beszélgetőpartnered nyitott-e a témára.

54573017 - healthy breakfast of muesli, berries with yogurt and seeds on white background -  healthy food, diet, detox, clean eating or vegetarian concept.top view

Tények és tévhitek

„Ami mentes, az rossz ízű” – A leggyakoribb tévhit, ami valószínűleg magából a „mentes” kifejezésből ered, hiszen a szó hallatán azt gondoljuk, az adott ételből valami hiányzik, tehát az ízélmény nem lehet teljes. Pedig csupán arról van szó, hogy más alapanyagokat használnak a készítéshez. Az ízeket viszont javarészt a fűszerezés és az elkészítés módja határozza meg. Ahogy egy rossz szakács bármilyen ételt el tud rontani, úgy egy jól elkészített „mentes” vacsora is lehet ötcsillagos.

„Le kell mondanod a kedvenc ételeidről” – Ez sem igaz, szinte bármilyen étel elkészíthető mentes változatban is. Lehet pótolni a tejet, a sajtot, a túrót, a tojást, a cukrot, a gabonát és a húst is. Eleinte persze kísérletezned kell a főzéssel, sütéssel, amihez először érdemes a mások által ajánlott, bevált recepteket használni. De amint megtanulsz dolgozni az új alapanyagokkal, már az egész könnyebb lesz.

„A mentes étrend egészségesebb” – Sajnos ez sem feltétlenül igaz, ugyanis könnyen belecsúszhatsz abba, hogy csak néhány „bevált” ételfélét fogyasztasz. Az egyoldalú táplálkozás pedig cseppet sem egészséges. Kerüld a hiánytáplálkozást, pl. attól, hogy nem ehetsz glutént, még szükséged van szénhidrátra. Ezért fontos, hogy hosszú, részletes listád legyen arról, milyen ételeket fogyaszthatsz. Gyűjtsd a recepteket, valamint minőségi és természetes alapanyagokat használj.

„Fokozatosan kell elhagyni a nem kívánt ételeket” – Sajnos a mentes étrend – főleg ha egészségügyi okból kell váltanod – nem olyan, hogy majd szépen lassan áttérsz rá. Ha nem javasolt glutént, cukrot vagy tejet fogyasztanod, akkor már egy kicsi is árthat az egészségednek, és tényleg nem bűnözhetsz. A halogatás, a „csak egy pár utolsó falat” ebben az esetben nem segít, sőt, inkább hátráltat.

99853902 - green salad lettuce bowl with tomatoes and radish. top view

Vendégségben, étteremben

A legnagyobb kihívást azt fogja jelenteni, ha vendégségbe, partira vagy étterembe hívnak. A családod és a barátaid biztos figyelembe veszik majd a speciális étrendedet, amikor neked főznek, azonban előfordulhat, hogy vendéglátóid nem elég felkészültek, vagy éppen nem járatosak a témában.

Mit tehetsz?

  1. Határozz meg néhány olyan nagyon egyszerű ételt, amelyeket bármikor fogyaszthatsz, vendéglátóidnak könnyű elkészíteni, és ezt egyeztesd velük.
  2. Ha étterembe mész, mindenképp jelezd előre az érzékenységed, és érdeklődj, milyen ételeket tudnak ajánlani a menüről.
  3. Mindig legyen nálad valami étel, amit biztosan fogyaszthatsz. Bármennyire is körültekintőek vendéglátóid, előfordulhat, hogy mégsem megfelelő neked, amit főztek. Vigyél magaddal mentes szendvicset, legyen nálad némi rágcsálnivaló, amihez nyúlhatsz vészhelyzetben. Ugyanígy gondoskodj magadról, ha utazol, kirándulni mész, vagy rohanós napod van.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X