Főoldal > DIÉTA > A 8 legjobb szénhidrátszegény, de fehérjedús étel

A 8 legjobb szénhidrátszegény, de fehérjedús étel

diétaegészségfehérjefogyásfogyókúraszénhidráttápanyagzsírégetés
0

Írta:

A legtöbb trendi diéta egyértelműen a szénhidrátbevitel csökkentésén alapul. Ám, ha úgy döntünk, mi is belevágunk valamelyikbe, szinte minden ételről, amit eddig ettünk, kiderül, hogy nem más, mint szénhidrát. Joggal felmerül a kínzó kérdés: mit is ehetünk ezentúl?

Ha fehérjében dús és szénhidrátban szegény étrendet szeretnénk folytatni, érdemes az alábbi szabályt bevetnünk: a tányérunk felét töltsük meg olyan laktató, keményítőt nem tartalmazó zöldségekkel, mint a spenót és a rukkola, a fennmaradó egynegyedre sovány fehérjét rakjunk, mint a halak és a csirkemell, míg a másik negyedére olyan egészséges zsírok kerüljenek, amilyen az avokádó és a magvak is. Ha nem vagyunk laktózérzékenyek vagy vegánok, nyugodtan ehetünk tejtermékeket. Nasiként naponta egy maréknyi alacsony GI-indexű gyümölcs belefér, mint például az áfonya és a málna. Fontos, hogy úgy állítsuk össze az étrendünket, hogy a fogyókúra ellenére se szenvedjünk hiányt a fontos tápanyagokból. Most megtudhatjuk, melyek a legjobb ételek, amelyek alig tartalmaznak szénhidrátot, de mégis tömve vannak fehérjével.

Halak

Ha magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú diétát folytatunk, legjobb barátaink egyike a halak lesznek. Fajtájuktól függően 15-20 g fehérjét tartalmaznak adagonként, és egyáltalán nincs bennük szénhidrát. Amellett, hogy igazi proteinbombák, tele vannak egészséges zsírokkal, amelyek gondoskodnak idegrendszerünk és szívünk egészségéről.

Egy adag lazac tápanyagtartalma (85 g): 177 kcal, 11 g zsír (ebből 3 g telített zsír, 0 g szénhidrát (ebből 0 g cukor), 17 g fehérje, 0 g rost.

Tojás

A tojásban alig találunk szénhidrátot, 1 db csupán 0,4 g-ot rejt. Ugyanakkor 7 g fehérjét tartalmaz, de biológiai értéke közel 100, azaz teljes mértékben hasznosul a szervezetben. Reggelire és edzés után is tökéletes táplálék.

Egy darab tápanyagtartalma: 72 kcal, 5 g zsír (ebből 2 g telített zsír), 0,4 g szénhidrát (ebből 0,2 g cukor), 7 g fehérje, 0 g rost.

Görög joghurt

A görög joghurt sokunk kedvence lett, hiszen nemcsak igazán előnyös tápanyagtartalommal bír, de krémes textúrája és lágy íze miatt, akár light desszertként is fogyasztható. Fontos, hogy csak a natúr változatot válasszuk, ízesített fajtái ugyanis tömve vannak cukorral, mesterséges színezékkel és -aromákkal. Egy doboznyiban 20 g fehérje található.

Egy adag tápanyagtartalma (egy doboznyi, azaz 200 g): 146 kcal, 4 g zsír (ebből 3 g telített zsír), 8 g szénhidrát (ebből 7 g cukor), 20 g fehérje, 0 g rost.

Mozzarella sajt

A sajtok közül leginkább a mozzarella fogyasztását célszerű diéta idején megtartani, hiszen nagyszerű proteinbomba, egy adagjában 7 g fehérje található. Paradicsommal, balzsamecettel és bazsalikommal fenséges, ugyanakkor egyszerű saláta készíthető belőle.

Egy adag tápanyagtartalma (28 g): 72 kcal, 5 g zsír (ebből 3 g telített zsír), 1 g szénhidrát (ebből 0,3 g cukor), 7 g fehérje, 0 g rost.

Tehéntej

Bár a tehéntej helyett mostanság mindenki növényi helyettesítőket keres, ha nincs intoleranciánk, nem érdemes száműzni ezt a remek tápanyagforrást. Egy pohár tejben 8 g fehérje található, ennek 78–80%-kazein, 20%-a pedig savófehérje. Emellett gazdag A-, B12-vitaminban, káliumban és kalciumban is.

Egy adag tápanyagtartalma (1 csészényi 1,5%-os): 101 kcal, 3 g zsír (ebből 1 g telített zsír), 12 g szénhidrát (ebből 12 g cukor), 8 g fehérje, 0 g rost.

Szejtán

Ha vegetáriánusként alacsony szénhidráttartalmú diétát tartunk, érdemes a szejtánt rendszeresen fogyasztani, ha eddig még nem tettük volna. A tönkölybúzából készült húshelyettesítő fehérjetartalma vetekszik a szójáéval. B-vitaminokban, vasban, cinkben, magnéziumban, kalciumban és szelénben is bővelkedik.

Egy adag tápanyagtartalma (70 g): 90 kcal, 1 g zsír (ebből 0 g telített zsír), 4 g szénhidrát (ebből 2 g cukor), 17 g fehérje, 1 g rost.

78006524 - roasted healthy delicious pistachios and almonds nuts food in black bowl on wooden table background.

Pisztácia

Érdemes az olajos magvak közül a pisztáciát választanunk, ha kalóriadeficit a cél, hiszen 30 darabban csupán 100 kcal és 5 g szénhidrát található. Ráadásul gazdag argininban, így támogatja a szervezet anyagcsere folyamatait. Jelentős mértékben tartalmaz kalciumot, vasat, magnéziumot és rezet.

Egy adag tápanyagtartalma (negyed csészényi): 172 kcal, 14 g zsír (ebből 2 g telített zsír), 8 g szénhidrát (ebből 2,3 g cukor), 6 g fehérje, 3 g rost.

Mandula

A pisztácia mellett a másik kedvenc ropogtatnivalónk a mandula legyen, mivel a magvak közül ez tartalmazza a legtöbb tápanyagot. Tele van E-vitaminnal, rézzel, magnéziummal és káliummal, de fehérjetartalma miatt sem kell szégyenkeznie. A kutatások szerint rendszeres fogyasztásával javulnak kognitív funkcióink, csökken hasi zsírunk, óvjuk szívünk- és érrendszerünk egészségét, sőt, tovább is élhetünk.

Egy adag tápanyagtartalma (1/4 csészényi): 207 kcal, 18 g zsír (ebből 1 g telített zsír), 8 g szénhidrát (ebből 2 g cukor), 8 g fehérje, 5 g rost.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X