Főoldal > DIÉTA > 5 tuti tipp, hogy elkerüld az edzés utáni túlevést

5 tuti tipp, hogy elkerüld az edzés utáni túlevést

edzésfogyás
0

Írta:

Ismerős az az érzés, amikor farkaséhesen, korgó gyomorral jössz ki az edzésről, és másra sem tudsz gondolni, csak arra, mit tudsz mihamarabb megenni?

Ez teljesen természetes, hiszen a rendszeres testmozgás felpörgeti az anyagcserét, és növeli az étvágyat. Azonban hiába van rá tudományos magyarázat, ez még nem jelenti azt, hogy ilyenkor nyugodtan falhatod a hamburgert, a sült krumplit, a pizzát vagy épp a somlói galuskát. Tippjeinkkel most segítünk, hogy ne tedd tönkre kőkemény és izzasztó munkád eredményét egyetlen étkezéssel.

Ne az evés legyen a motivációd a testmozgásra!

Sokan csak azért kinlódják végig az edzéseket, hogy jól belakmározhassanak utána. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, edzés közben az emberek egy része nem az izommunkára koncentrál, sokkal inkább a hamarosan szájába kerülő falatokra. Reméljük, te nem közéjük tartozol! Hogy ez biztosan ne fordulhasson elő, találd meg azt a mozgásformát, amit nem nyűgből, hanem igazi élvezettel végzel. Lehet ez HIIT tréning, alakformáló edzés, spinning, futás, vagy akár jóga is. Ne feledd, a testmozgás testi és lelki egészséged szolgálja, és nem azt, hogy a ledolgozott kalóriáknak köszönhetően többet ehess!

Figyelj a kalóriadeficitre!

Biztos, hogy egy extra méretű pizzával és egy egész doboz jégkrémmel egyenértékű kalóriát égettél el a HIIT tréninggel vagy a 7 km-es futással? A kutatások szerint, edzés után a legtöbb ember hajlamos alábecsülni az elfogyasztott kalóriák számát, és túlértékelni az edzéssel elégetettet. Emiatt fontos, hogy az edzés utáni étkezést is ugyanúgy megtervezd, ahogy a többit. Természetesen semmi gond a fagyival, aminek mértékkel minden étrendbe bele kell férnie, de egy komplex szénhidrátot és magas minőségű fehérjét tartalmazó fogással ilyenkor sokkal jobban jársz. Az, hogy pontosan mennyi kalóriára van szükséged, a mozgás típusától és intenzitásától is függ. Az edzés utáni visszatöltés azonban kiemelten fontos, így soha ne hagyd ki ezt az étkezést, a fogyás reményében.

Étkezz rendszer szerint!

Az edzés utáni farkaséhségnek az egyik fő oka, hogy a nap korábbi részében nem ettél rendesen. A rendszeres étkezéseknek kiemelt szerepe van az energia folyamatos biztosításában, és a vércukorszint szabályozásában. Figyelj arra, hogy minden étkezésed elegendő fehérjét tartalmazzon. Fogyassz sok csirkemellet, halat, tejterméket, hüvelyest és mogyoróvajat, hiszen ezek nemcsak izmaidat táplálják, de remekül is telítenek. A kutatások szerint a fehérjében dús ételek ugyanis sokkal laktatóbbak, mint a főként szénhidrátot vagy zsírt tartalmazók.

Szentelj kiemelt figyelmet az edzés előtti étkezésnek!

Ütemezd be úgy az étkezéseket, hogy edzés előtt másfél-két órával elegendő energiát vigyél be a szervezetedbe. Iktass be egy köztes étkezést, ha ez az időpont a reggelitől vagy az ebédtől távol esik. Figyelj azonban arra is, hogy közvetlenül edzés előtt ne táplálkozz, mivel ilyenkor a szervezeted az emésztéssel lesz elfoglalva, elnehezülsz, sőt émelyeghetsz is mozgás közben. Mindez kihat az edzés utáni étvágyra is, hiszen megfelelően feltöltött tankkal nem merülsz le olyan hamar.

Kérdezd meg magadtól, tényleg éhes vagy-e!

Az emberek gyakran összekeverik a szomjúságot az éhséggel, és ez sajnos edzés után sincs másként. Mielőtt kiennéd a büfé, a sarki gyorsétterem vagy a hűtő kínálatát, igyál meg egy nagy pohár vizet. Ha még ez után is éhes vagy, és a fehérjeturmix sem elégíti ki az étvágyad, akkor jöhet egy olyan jó szénhidrát-fehérje kombó, mint például a görög joghurt gyümölccsel és zabpehellyel vagy a tojás puffasztott rizzsel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X