Főoldal > DIÉTA > 5 bizonyított módszer, mely megszabadít a makacs hasi zsírpárnáktól

5 bizonyított módszer, mely megszabadít a makacs hasi zsírpárnáktól

hasi zsírkockás haslapos haspocak
0

Írta:

Számos oka lehet annak, ha valaki leginkább a hasára hízik.

Előfordul, hogy genetikai tényezők állnak a háttérben, emellett a menopauza, a petefészekciszta is hozzájárulhat a hasi zsírpárnák kialakulásához, valamint életmódbeli tényezők, az alvási szokások és a stressznek való kitettség is közrejátszhat.

Az úszógumi pedig nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákkal is járhat, ugyanis ez a zsírállomány aktívan beavatkozik az anyagcsere-folyamatokba: hormonokat és olyan anyagokat termel, melyek befolyásolják a szervezet inzulinellátását. Így növekszik a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kockázata, valamint a szívbetegségekre, a stroke-ra és a demenciára való hajlam.

Azonban nem kell kétségbe esned, ha te is az érintett csoportba tartozol. Szerencsére tudományos bizonyítékaink vannak arra, hogy a megfelelő gyakorlatokkal és étrenddel megszabadulhatsz a fölöslegtől. Lássuk, hogyan!

1. Súlyemelés helyett kardioedzés

A Duke Egyetem 2011-es kutatása szerint a kardioedzések, mint a futás, biciklizés, úszás, aerobic sokkal hatékonyabban olvasztják a hasi zsírt, mint a súlyzós edzések. Persze, nem kell lemondanod az izomépítésről sem, de emellett fontos, hogy megfelelő mennyiségű pulzuszámnövelő gyakorlatot is beiktass. A tanulmány szerint hetente minimum 18 kilométernyi kocogás szükséges a látványos eredményekhez. Ha nem lelkesedsz a futásért, akkor napi ¾-1 óra gyors tempójú, vagy gyorsabb tempójú szakaszokkal tűzdelt gyaloglással válthatod ki a kocogást.

2. Fehérjebevitel

Ha kicsit is tájékozódtál a témában, biztosan jól tudod, hogy a fehérjék elengedhetetlenek a fogyáshoz. De miért is különösen fontosak a hasi zsír szempontjából? A kor előrehaladtával a sejtek egyre kevésbé válaszolnak megfelelően az inzulinra, így a szervezet egyre többet termel belőle. Az inzulin hozzájárul a zsír elraktározásához, különösen a has tájékán. A fehérjében gazdag diéta nemcsak a zsírégetést és az izomépítést segíti, hanem az inzulinrezisztencia kockázatát is csökkenti. Egy 8 hétig tartó kísérletben azok a nők, akiknek étrendje 30%-ban fehérjét, 40%-ban szénhidrátot és 30%-ban zsírt tartalmazott sokkal többet fogytak hasról is, mint azok, akiknek diétájában 16% fehérje, 55% szénhidrát és 26% zsír szerepelt.

3. Többszörösen telítetlen zsírsavak

Egy 2014-es svéd tanulmány szerint a telített zsírsavak sokkal jobban hizlalnak, mint a többszörösen telítetlenek. A kísérletben résztvevő alanyok hét héten keresztül napi 750 kalóriával ettek többet a megszokottnál: az egyik csoport a telített zsírokban gazdag pálmaolajjal, a másik a telítetlenekben bővelkedő napraforgóolajjal toldotta meg napi kalóriabevitelét. Míg az első csoport tagjaira a kísérlet végére hasi zsírpárnák rakódtak, a második csoportnak inkább az izomtömege növekedett. Ha tehát fogyni szeretnél, például a magvak, a halételek, az avokádó lehetnek segítségedre.

84868437 - young athletic woman exercising outdoors: reversed plank for total body strength

4. Egy evőkanál ecet

Az ecet szintén kiváló eszköz a zsírpárnák elleni harcban, és ezt egy 2009-es japán kutatás is bizonyítja. A résztvevők 8 héten keresztül napi egy-két evőkanálnyi ecetet fogyasztottak, ennek eredményeképp pedig jelentős testzsírcsökkenést könyvelhettek el, különösen hastájékon. Az elmélet szerint az ecetsav olyan fehérjéket termel, melyek zsírégető tulajdonságokkal bírnak.

5. Jóga

Bár a jóga nem kimondottan tartozik a kardioedzések közé, mégis segíthet a fogyásban egy 2012 tanulmány szerint. Ebben a kutatásban menopauzán túllévő nők vettek részt, akik 16 héten keresztül jógáztak, majd a hasi zsírpárnáik látható csökkenéséről számoltak be. A hatás kulcsa valószínűleg abban rejlik, hogy a jóga, ahogyan a relaxáció más formái is, csökkentik a stresszhormonok szintjét, melyek a hasi zsírral is kapcsolatban állnak. Ha tehát igazán komplett fogyókúrás tervet szeretnél, nemcsak a diétára és a testmozgásra, de a lelki egyensúlyodra is érdemes odafigyelned.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X