Főoldal > DIÉTA > Most kiderül, tényleg egészséges-e a joghurt

Most kiderül, tényleg egészséges-e a joghurt

cukordiétaegészségfehérjefogyásgörög joghurtjoghurtprobiotikumtejtermékzsír
0

Írta:

Több fő táplálékunkhoz hasonlóan, a joghurt is egyre vitatottabbá vált az elmúlt időszakban, mivel sokan vallják, hogy célszerű az összes tejterméket száműzni étrendünkből.

Természetesen a cukorral és mesterséges színezékkel tömött ízesített változatok biztosan nem tesznek jót sem alakunknak, sem egészségünknek, de mi van a natúr joghurttal?

A joghurt tápanyagtartalma

Először is nézzük az alacsony zsírtartalmú, natúr joghurt tápanyagtartalmát, amely egy dobozra, azaz 200 g-ra vonatkozik:

  • Energia: 143 kcal
  • Zsír: 3,5 g
  • Ebből telített zsír: 2 g
  • Fehérje: 12 g
  • Szénhidrát: 16 g
  • Ebből cukor: 16 g
  • Rost: 0 g

Emellett egy adagja fedezi napi kalciumszükségletünk 40%-át, káliumból pedig 11%-át.

Cukor vs. fehérje

Igazából minden jól hangzik, a 16 g cukrot kivéve, amely jelentős mennyiség. Azonban, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy ez természetes cukor, és egyáltalán nem úgy hasznosul, mint ami például a csokoládéban és az üdítőben található. Emiatt nem célszerű száműznünk étrendünkből, hiszen fehérje-, kalcium- és káliumtartalma igen értékes táplálékká teszi. Az ízesített változatokat azonban nyugodtan mellőzhetjük, hiszen ezek igazi cukorbombák, illetve tömve vannak mesterséges színezékekkel és -ízesítőanyagokkal.

A joghurt előnyei

A joghurt tehát tele van fehérjével és kalciummal, de ennél jóval többet tud. Jótékony baktériumtartalmának köszönhetően támogatja az emésztés és az immunrendszer megfelelő működését, illetve véd a depresszió kialakulásától is. Ráadásul alakbarát: egy 2012-es tanulmány során 120.000 résztvevővel vizsgálták a joghurt egészségre gyakorolt hatását, és azt találták, hogy hatékony védelmet nyújt az elhízással szemben. Valószínűleg ezt is a benne található probiotikumoknak köszönheti. További kutatások során pedig kiderült, hogy már néhány hetes, rendszeres joghurtfogyasztás javítja az agyi funkciók működését, illetve csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

39502562 - yogurt with banana  in a white bowl   on white wooden table.

A görög joghurt tápanyagtartalma

De mi van a görög joghurttal, amelyet szuperélelmiszerként tartunk számon? Mindenki csak szuperlatívuszokban beszél róla, de tápértéke vajon mennyire különbözik a normál joghurtétól?

  • Energia: 166 kcal
  • Zsír: 4 g
  • Ebből telített zsír: 3 g
  • Fehérje: 23 g
  • Szénhidrát: 9 g
  • Ebből cukor: 8 g
  • Rost: 0 g

 

Görög joghurt vs. natúr joghurt

A kettő között egy hatalmas különbség van, a görög joghurt majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint a natúr. Emellett kevesebb szénhidrát és cukor található benne, így könnyebb beépíteni az alacsony szénhidráttartalmú diétába is.

Jó, ha tudjuk azonban, hogy a feldolgozás során a görög joghurtban található kalcium megközelítőleg felét eltávolítják. Ugyanis úgy készül, hogy átszűrik a joghurtot, eltávolítva a savót, így érik el a sokunk által igen kedvelt sűrű, krémes állagot. Emiatt sok gyártó kalcium hozzáadásával pótolja az eljárás során elvesztett ásványi anyagot.

Zsírtartalom

Joggal felmerül a következő kérdés, mi a jobb választás: a zsírszegény, az alacsony zsírtartalmú vagy a zsíros joghurt? A zsíros tejtermékek, köztük a joghurt, igen jó hírnévnek örvendenek mostanság, a táplálkozási szakértők szerint túlságosan is. Ugyanis biztonságosabbnak tartják, ha csökkentett zsírtartalmú termékeket választjuk, a joghurt magas telített zsírtartalma miatt, amelyet még mindig csak mértékkel fogyasztva javasolnak. Azonban a zsírszegény termékek többségében az ízveszteséget extra cukor hozzáadásával igyekeznek pótolni. Ezáltal a dietetikusok egyértelműen az alacsony zsírtartalmú joghurtot ajánlják.

Összegzés

Mivel a joghurtban sok probiotikum, kalcium, kálium és fehérje található, nem érdemes mellőzni az étrendünkből. A táplálkozási szakértők szerint egyenesen a legegészségesebb ételeknek egyike, amit csak ehetünk. Egészségünk érdekében válasszuk a cukor hozzáadása nélkül készült, natúr, alacsony zsírtartalmú változatait. Ajánlott adagja napi egy doboznyi, mivel a benne található jótékony baktériumok nem élnek meg túl sokáig szervezetünkben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X