Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél kókuszt, ha fogyni akarsz!

Ezért egyél kókuszt, ha fogyni akarsz!

déligyümölcsdiétaétkezésfogyáskókuszkókuszdió
0

Írta:

Szuper jó az íze, jól néz ki, lehet vele sütni-főzni, nyersen fogyasztani és inni is – a legfrissebb kutatások szerint pedig még a fogyást is segíti!

Teltségérzetet okoz

Ez a magas fehérjetartalmának és az MTC (közepes láncú trigliceridek) zsírsavjainak köszönhető. A kettő párosítása ugyanis gyors energiaforrást biztosít, növeli a teljesítményt, megkíméli a glikogénraktáraidat (azaz az izmok energiatartalékait) és így több zsírt égetsz el, mintha nem fogyasztanád!

Tudtad? A magas fehérjék és az MTC zsírsavak az anyatejen és a kókuszon kívül a pálmaolajban érhető el a legnagyobb arányban!

Kevés szénhidrátot tartalmaz

Ez főleg akkor jó, ha a diétád megköveteli a kevés szénhidrátfogyasztást. Egy teáskanál, édesítetlen kókuszdara csak 3.5 g szénhidrátot tartalmaz, és mivel a kókusz önmagában véve is kissé édeskés ízű, simán használhatod cukor helyett, édesítőként.

A kókusztej egészségesebb más tejféléknél

Mondunk egy példát! Egy csésze kókusztej kb. 50-80 kalóriát tartalmaz, amiből maximum 5 gramm a zsír. Ez az arány sokkal több a tehéntej esetében, ami ugyanebben a mértékben legalább 150 kalóriát és 8 gramm zsírt tartalmaz. És, bár a zsírban gazdag tejtermékek elősegítik a fogyást, az alacsony szénhidráttartalmú étrendbe a kókusztej illeszkedik bele a legjobban.

Több energiád lesz tőle

Az MTC (közepes láncú trigliceridek) zsírtartalma miatt lényegesen energikusabb lehetsz, mintha más telített zsírban gazdag ételt (tejtermékek, húsételek) fogyasztanál. A kókusz húsában lévő közepes hosszúságú zsírsavak az emésztőrendszeredből azonnal a májadba jutnak, ahonnan azonnal energiaként (ketontestként) halmozódnak fel.

50140519 - coconut and milk on kitchen table

Gyorsan égeti a zsírt

A kókuszolaj igazi kincs az emésztőrendszernek: hosszan eltelít és rendkívül egészséges, mert az összes benne lévő vitamint hasznosítani tudja a szervezet! Ez azt jelenti, hogy nem fogod magad fáradnak vagy gyengének érezni akkor sem, ha kevesebbet eszel több edzés mellett.

Jobb lesz tőle a kedved

Természetes kedélyjavító, stresszcsökkentő és motiválószer: maratonra készülőknek épp ezért ideális nasi lehet egy kókusz felhasználásával készült cukormentes finomság. A rendszeres, napi fogyasztása ráadásul támogatja a  szív- és érrendszert, aminek tartós stabilitása szintén segíti a fogyást: minél jobb értékekkel rendelkezel, annál eredményesebben tudsz mozogni és zsírt égetni.

Stabilizálja a vércukorszintet

Inzulinrezisztenciával küszködsz? Jó hír, hogy a kókusz és a kókuszolaj a vércukorszint ingadozásának beállításában is tud neked segíteni. A fehér gyümölcs fogyasztása után az inzulin és a glükóz nem csökken vagy emelkedik, hanem a telített zsírsavjainak köszönhetően folyamatosan ugyanazon a szinten marad egészen addig, amíg be nem fejeződik az emésztés.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X