Főoldal > DIÉTA > 9 apró lépés a tökéletes testért

9 apró lépés a tökéletes testért

alakformálásbikini bodybikinialakedzésétkezésfogyássporttest
0

Írta:

Ha egészségesebb és formásabb testre hajtasz, a következő tippek biztosan segíteni fognak, hogy hosszú távon kitarts a célod mellett!

 

Napi 15 perc mozgás

Sőt 5 vagy 10 perc is elég lehet – a lényeg a rendszeresség. Sokan úgy gondolják, hogy ha nincs idejük (vagy kedvük) legalább másfél órát izzadni az edzőteremben, akkor inkább el se indulnak. Ahelyett, hogy kifogásokat keresnél, inkább valld be, hogy nincs kedved kimozdulni, és iktass be mindennap 10-15 perc edzést otthon. Ha szeretsz korán kelni, nyomd le még reggeli előtt, ha viszont éjjeli bagoly vagy, csinálhatod este is. A Youtube-on számtalan rövid edzés van, de magadnak is felállíthatsz egy bemelegítésből és néhány gyakorlatból álló blokkot. Egy hónap után látni és érezni fogod az eredményét.

Indíts vízzel

Reggel, ébredés után az első dolgod legyen, hogy elkortyolsz egy jó nagy pohár langyos (nem hideg!) vizet. Az éjszaka folyamán rengeteg folyadékot veszít a szervezet (gondolj bele, 8 órán át nem ittál), ezért rendkívül fontos, hogy ezt mihamarabb pótold. Facsarhatsz bele egy kis citromlevet is, ez még inkább segít beindítani az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, méregtelenít és még a bőrödet is szebbé teszi.

Tűzz ki egy pozitív célt

Mindennap ébredés után gondolj ki magadnak egy egészséges célt aznapra, amihez ha törik, ha szakad tartani fogod magad. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég egy apróság is, például „ma zöldséget fogok ebédelni”, „a délutáni kávém helyett zöld teát iszom”, „nem hagyom, hogy bárki felidegesítsen” stb. Ha hiszed, ha nem, ezek az apró hétköznapi szokások számítanak a leginkább. Ezek fognak elvezetni oda, hogy egyszer csak azon kapod magad: összességében sokkal egészségesebben élsz, mint eddig bármikor.

Előbb a zöldet

Bárhol eszel (otthon, étteremben, vendégségben), mindig a zöldségekre fókuszálj első körben. Kérj vagy szedj magadnak egy adag párolt zöldséget, salátát (nem, nem a majonézeset), és szép lassan, jól megrágva minden falatot fogyaszd el, még mielőtt rátérnél a fő fogásra. Ez segít kissé eltelítődni, így kevesebbet fogsz enni a többi ételből, a desszertnek pedig jó eséllyel nem is marad hely…

55301317 - group of sporty women doing jumping exercise

Válassz kisebb tányért

Akár otthon vagy, akár máshol eszel, felejtsd el a nagy lapos tányért, és használd az eggyel kisebb méretűt. Az agyadat csapod be ezzel, de működik, hidd el nekünk. A gyomrod akkora, mint az öklöd, ergo semmi szükséged egy nagytányérnyi kajára. Pakold meg jól egészséges ételekkel a pici tányérod, és úgy fogod érezni, hogy bőven jóllaktál, ha mindet bepusziltad.

Több vs. kevesebb

Ahelyett, hogy azon pörögnél, hogyan fogod kibírni kenyér, tészta és péksütik nélkül, fókuszálj inkább arra, mennyi finomság van, amiből sokkal többet ehetsz. Például cukkiniból, avokádóból, édeskrumpliból (sütőben megsütve egy kis olívaolajjal és kakukkfűvel isteni), csicseriborsóból, körtéből, ananászból. Keress új recepteket egészséges hozzávalókból, kövess egészséges food blogokat, inspirálódj, és amint rájössz, hogy mennyivel változatosabban étkezel így, egyre kevésbé fognak hiányozni a régi ízek.

Nassolj energiagolyót

Te is ismered a délutáni „jaj, úgy ennék valami édeset” érzést, igaz? Na ez az, amikor nagyon könnyű bűnbe esni (meg este sorozatnézés közben), ezért a legjobb, amit tehetsz – amellett, hogy kiszanálsz minden karácsonyról megmaradt édességet –, hogy készítesz egy nagy adag energiagolyót nettó 10 perc alatt, és ha édes ízre vágysz, belőlük rágcsálsz el egyet-kettőt. Hogy mi az az energiagolyó, és hogyan készítsd el?

Lélegezz

Nem kell elmagyaráznunk, hogy a stressz mennyire káros az egészségedre nézve, ugye? Próbáld ki napközben, hogy megállsz egy percre, és csak megfigyeled a légzésed. Vedd észre, ha kapkodva veszed a levegőt, és igyekezz lelassítani: lélegezz be mélyen, majd fújd ki a levegőt az orrodon át. Ismételd meg nyolcszor. Ha megnyugtatod a légzésed, te is megnyugszol. Nagyon egyszerű gyakorlat, és bárhol, bármikor végezheted.

Te vagy az első

Ha nem törődsz magaddal, rossz lesz a hangulatod, türelmetlenebb leszel és semmilyen szerepben nem fogsz tudni úgy helytállni, ahogy szeretnél. Ha te nem gondoskodsz a saját egészségedről, akkor ki fog? Te legyél az első önmagadnak! És ne csak januárban, hanem egész évben. Ez nem önzőség, hiszen ebből fog profitálni a környezeted is.

A cikk a Wellness magazinban jelent meg! 

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X