Főoldal > DIÉTA > 7 tény a fehérjéről, amit érdemes tudni!

7 tény a fehérjéről, amit érdemes tudni!

aminosavegészségfehérjefogyásizomizomépítésproteintejtesttojás
0

Írta:

Mi köze a proteinnek Pikachuhoz és a Hupikék Törpikékhez, talán a kis rajzfilmfigurák imádják a tejet? Íme néhány fontos tény a fehérjékről, amit eddig nem tudtál!

1. A protein mindig is a görögöké volt!

A „protein” szó a görög “proteios” szóból származik, amelynek jelentése “elsődleges” vagy “első helyet foglal”. Ezt a kifejezést először 1883-ban használták a szakértők a fehérjék összefoglaló elnevezéseként, hiszen ezek olyan alapvető tápanyagok, amelyeket nem nélkülözhet a testünk.

2. Testünk főként vízből és fehérjéből áll!

A proteinek a testünk „elsődleges fontosságú építőkövei”, ezek alkotják az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj, bőr és köröm szerkezeti elemeit, de nélkülözhetetlenek az életfolyamatok fenntartásában, az enzimek, az antitestek és a hormonok előállításában. Míg testünk 60%-a víz, addig 15-20%-a protein, így elmondható, hogy a vizet nem számítva testtömegünk legnagyobb részben fehérjékből áll.

3. Proteint kötelező enni!

A természetben megtalálható fehérjék 22 aminosavból állnak, ezek mindegyike szükséges az emberi test számára. Némelyiket a szervezet képes előállítani, de léteznek olyanok, amelyeket nem, ez utóbbiakat nevezzük esszenciális aminosavaknak. Az esszenciális aminosavakat külső forrásból, a táplálkozással kell pótolni! Ha egy fehérje rendelkezik az összes esszenciális aminosavval – a szervezetünk számára megfelelő arányban –, akkor azt elsőrendű, komplett fehérjének nevezzük. Ilyen fehérjeforrás a tej, a tojás, a hal és a húsfélék.

4. Fehérjebajnok a tojás és a tej!

Az élelmiszerek közül kétségtelen, hogy a tojásnak és a tehéntejnek a legmagasabb a biológiai értéke, az összetételük és hasznosulásuk a legjobb az emberi szervezet számára. A fehér aranynak is nevezett tej fehérjetartalma igen értékes, mert körülbelül 93%-ban hasznosul, ráadásul komplett fehérjeforrás, azaz tartalmazza az összes esszenciális aminosavat a szervezetünk számára megfelelő arányban.

48675125 - fried eggs on a white plate

5. Minden sportolónak kötelező a proteinpótlás!

Tévhit, hogy csak a testépítőknek van szüksége plusz proteinre! Az izommunka fenntartásához elengedhetetlen a fehérje, a hosszútávú állóképességi sportoknál (például: futás, kerékpár, úszás) a szénhidrát-raktárak kiürülése után a test a zsírok mellett fehérjéből fedezi az energiaszükségletet. Ezért a hosszú edzések során és utána is mindenkinek kötelező a proteinfogyasztás. Ráadásul így elkerülhető az edzés vagy verseny során a teljesítmény csökkenés és a regeneráció – vagyis az izomrostok mikrosérüléseinek helyreállítása – is gyorsabb lesz.

6. Fehérjék, amiket vicces rajzfilmfigurákról neveztek el

Az újonnan felfedezett fehérjéket gyakran illetik bizarr nevekkel a vicces kedvű tudósok. Így például a retina fehérjét Pikachurinnak hívják a népszerű Pokémon figura után (Pikachu), az agy működésében fontos szerepet betöltő SHH pedig a Sonic videojátékból ismert sünfigura után kapta a nevét (SonicHedgehog), az élőlényekben szinte alig megtalálható kék proteint pedig ki másról nevezték volna el, mint a Hupikék Törpikékről (Ranasmurfin).

7. Keresd a proteingazdag élelmiszereket!

A megemelt fehérjetartalom segíti az éhség legyőzésében! Egy kutatás szerint azok, akik több fehérjét fogyasztottak a napi energiaszükségletükön belül, kevesebbet ettek. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a fehérjék segítenek elégetni a kalóriákat, a magas proteintartalmú étrend 20-30%-kal is emelheti az anyagcserét. Ezek után nem meglepő, hogy az egyik legsikeresebb fogyókúrás módszer a magas fehérjetartalmú diéta. Ma már léteznek magasabb proteintartalommal bíró élelmiszerek is. Ezeknek a termékeknek Nyugat-Európában és Amerikában is egyre nagyobb piaca van az egészséges táplálkozás térhódítását követően. Magyarországon pedig a Parmalat Fit tejital tölt be úttörő szerepet, amely idén tavasszal érkezett a boltokba.

Forrás: Parmalat / VIPR


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X