Főoldal > DIÉTA > 6 étel és ital, amiket soha ne fogyassz edzés előtt és után

6 étel és ital, amiket soha ne fogyassz edzés előtt és után

diétaedzésedzés előttedzés utánedzőteremételétrendtáplálkozás
0

Írta:

A legjobbat akarod kihozni magadból? Nem akarod, hogy kárba menjen az edzésed? Ha bomba alakra vágysz, inkább kerüld el a következő ételeket – legalábbis közvetlenül edzés előtt és után!

Fűszeres ételek

A fűszereket (különösen a borsot és a chili paprikát) nehéz megemészteni, ezért akkor jársz a legjobban, ha a sportolás előtti pár órában már nem eszel ilyen ételeket.

Ezt edd helyette: kevés fehérje- és cukortartalmú étkeket, melyekben sok a jó szénhidrát – ezek kellő energiát biztosítanak számodra a nehezebb edzéstípusok űzésekor is.

Csokoládé

Talán mondanunk sem kell, de a legnagyobb butaság, amit a tested ellen tehetsz, de edzés előtt még befalsz egy tábla csokoládét, melyek szinte semmi mást nem tartalmaznak, csak cukrot!

Ezt edd helyette: edzés előtti édesség gyanánt fogyassz el egy banánt, pár szem epret vagy bármilyen más, édes ízű gyümölcsöt!

17477880 - female hands holding the dark chocolate bar

Kenyérfélék

A fehér lisztből készült péksütemények és kenyerek köztudottan lelassítják az emésztést, ráadásul olyan sok cukrot tartalmaznak, hogy a fogyasztásukkal könnyen gátat szabhatsz a fogyásodnak! A legrosszabb, ha edzés előtt és után eszel belőlük, mert így szinte semmilyen zsírt nem égetsz el.

Ezt edd helyette: a teljes kiőrlésű lisztből és rozsból készült kenyerek tökéletes választásnak bizonyulnak, ám ezekből se egyél meg egy fél csomaggal – csak egy-két szeletet engedj meg magadnak!

Nyers zöldségek

Minden más alkalommal javasolnánk a zöldségek fogyasztását, sportolás előtt és után viszont semmilyen plusz energiát nem biztosítanak. Egy nehéz edzés után magas mennyiségű szénhidrát-, kalória- és fehérjeforrásra van szükséged, a zöldségek pedig ezt nem biztosítják.

Ezt edd helyette: amennyiben nem szeretnél húst fogyasztani, válaszd a tojásfehérjét vagy az olajos magvakat. Mindegyik szuper táplálékforrás, és biztosítják a sportolás alatt kiizzadt ásványi anyagok pótlását.

82654547 - female hand cut onion rustic kitchen table

Édességek

Ha rászántad magadat a fogyókúrára és teljes életmódváltásra, az édességek már önmagukban is tabuknak számítanak, sőt, edzés előtt kifejezetten károsak. Hogy miért? Egyik pillanatról a másikra felpörgetik a vércukorszintedet, ami egy teljesen váratlan pillanatban vissza is esik, gyengeséget, rossz közérzetet és fejfájást okozva.

Ezt edd helyette: a görög joghurt magas fehérjetartalmú és közel fele annyi cukor található meg benne, mint egy csokoládépudingban vagy egy gyümölcsjoghurtban. Ha némi plusz ízre vágysz, tegyél bele egy kis lekvárt!

Bolti fehérjeturmix

Hacsak nem saját magadnak készíted el, kerüld el a boltban árusított, kész fehérjeturmixokat, mert tele vannak mesterséges anyagokkal és édesítőszerekkel! Amennyiben a termék címkéjén ízfokozók, színezékek és adalékanyagok is fel vannak tüntetve, inkább ne vedd meg!

Ezt idd helyette: saját magad is el tudod készíteni a protein shake-edet, ha van otthon valamilyen növényi eredetű tejed (pl.kókusztej, mandulatej stb.), joghurtot, valamint őrölt lenmagod. A többi ízesítés (pl. vaníliaaroma, zsírszegény kakaópor, banán, eper, narancslé, mogyoróvaj) már csak az ízléseden múlik!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X