Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amelyek függőséget okozhatnak

5 étel, amelyek függőséget okozhatnak

chipsédességfüggőségegészségtelenételfüggőségkaja
0

Írta:

Te is jártál már úgy, hogy egyszerűen nem tudtad abbahagyni a chips rágcsálását? Esetleg állandóan tejcsokoládét eszegettél volna? A következő ételekkel nem árt vigyáznod, mert könnyen függőséget okozhatnak!

Íratlan igazság, de sajnos a legízletesebb ételek okozhatják a legnagyobb függőséget! A Colorado Egyetem professzorai kimutatták, hogy a feldolgozott élelmiszerekben lévő ízfokozók, édesítők és tartósítószerek hasonlóan működnek, mint a kábítószerek: felfokozott, izgalmi állapotba hozzák a szervezetet, melyet újból és újból át szeretnénk élni – így pedig még a legegészségtelenebb ételekről is nehéz lemondani.

Az egyetem tudósai most rangsorolták azokat az élelmiszereket, melyek ételfüggőséget okozhatnak – van közöttük édesség, sós ropogtatnivaló, tejtermék és gyorséttermi hamburger is. Az ételekben csak egy közös van: magas zsír-és kalóriatartalmúak, sok bennük az édesítőszer és a mesterséges ízfokozó, valamint egyik pillanatról a másikra megemelik a vércukorszintet. A jövőben tehát messziről kerüld el őket!

1.     Fagyasztott pizza

A boltban kapható, fagyasztott pizzából egy szelet nagyjából 350 kalóriát és 675 mg sót tartalmaz – ez a napi ajánlott bevitel 30%-a, ám nem ez benne a legrosszabb! Hiába van telerakva paradicsommal, kukoricával, ananásszal és sajttal – a pizzában szinte semmilyen tápérték nincs, mert minden feltét fagyasztott, tartósított és telített zsírsavban gazdag!

Wellness tipp: Jobban jársz, ha saját magad készíted el ezt az egyszerű ételt: a tésztája lehet rozslisztből, a feltétet a nagymamád paradicsomából és a helyi hentestől vásárolt darált húsból. Így máris táplálóvá varázsolhatod a pizzát!

55676641 - homemade vegan cauliflower crust pizza with tomato and basil

2.     Tejcsokoládé

Az étcsokoládéval ellentétben a tejcsokiban semmilyen antioxidáns, vitamin vagy ásványi anyag nincs – az az igazság, hogy még kakaót is keveset látott. A tejcsokoládék többségét kakaóvajból, cukorból, tejporból, hidrogénezett olajból és mindössze 20-30%-os kakaóporból készítik. Ezek az összetevők nemcsak egészségtelenek, de magas arányban feldolgozottak is, tehát minden mesterséges, amit a tejcsokoládéban találhatsz.

3.     Sós kréker

A házibulik első számú kelléke, pedig nem lakatja jól a vendégeket. Feldolgozott lisztből, cukorból, fruktózt tartalmazó kukoricaszirupból és rengeteg sóból készítik el ezeket a rágcsálnivalókat, tehát kérdéses, hogy mitől is lenne igazi táplálék? Két darab kréker átlagosan 8 gramm cukrot tartalmaz, tehát semmivel se jobb, mint egy habos sütemény!

4.     Vajas keksz

Egyre több zab-és teljes kiőrlésű lisztből készült kekszeket lehet vásárolni a boltokban, ám ez alkalommal is jobban jársz, ha otthon készíted el magadnak. A vajas kekszek címkéjén első három összetevőként a cukor, a vaj és a fehér liszt szerepel, utána pedig a módosított ízesítőket, a kakaóvaj alapú csokoládészármazékokat és a tartósítószereket találhatod. Ezekre az összetevőkre nincsen szüksége a szervezetnek, tehát nem érdemes teletömnöd magad velük!

5.     Jégkrém

Cukorból, tejből (rosszabb esetben tejporból), növényi alapú olajból, valamint színezékek és ízesítők tömkelegéből születik meg egy-egy eper vagy banánízű fagyi, a csokoládés vagy kekszes változatokról nem is beszélve. Egy gombóc átlagosan 15 g szénhidrátot, 20-30 g cukrot és 10-20 g telített zsírsavat tartalmaz, amitől a nyár végére könnyen felszaladhat ránk néhány pluszkiló.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X