Főoldal > DIÉTA > Ezekkel az ételekkel kezdd a napot!

Ezekkel az ételekkel kezdd a napot!

diétaélelmiszerételétkezésfogyásgyümölcsreggelitáplálkozástojászabkásazöldség
0

Írta:

Vannak élelmiszerek, amelyek tökéletes napindítóak, hiszen rendkívül táplálóak, és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A legegészségesebb reggeli-alternatívák közül válogattunk.

Tojás

A tojás azért az egyik legjobb választás reggelire, mert tele van olyan tápanyagokkal, ami a bevitt táplálékot energiává alakítja át, ezáltal megadja a kellő löketet még egy nehéz nap kezdetéhez is. Ráadásul hosszú ideig eltelít, így nem kell rögtön valami nasi után nézned, amint beértél a munkahelyedre. Ha rendszeresen sportolsz, a benne található fehérjetartalom elengedhetetlen izmaidnak. Mindegy, hogy főzöd, vagy sütöd, de egyél tojást rendszeresen teljes kiőrlésű pékárukkal, abonettel vagy pufirizzsel, és sok-sok zöldséggel.

Zabkása

A zabkása a reggelek fénypontja lehet, főleg ha mandulatejjel főzöd, és mellé friss gyümölcsöket is fogyasztasz. De ha extraként egy marék sózatlan mogyoróval, tökmaggal, dióval, vagy bármilyen más olajos magvacskával megszórod, tuti a siker. A zabkása, mint lassú felszívódású szénhidrát garantálja, hogy ne éhezz meg egy óra múlva, az olajos magvakkal az egészséges zsiradékot is megadod a szervezetednek, a gyümölcsök jótékony hatásairól nem is beszélve. Ha a külsőd mellett az egészséged is fontos számodra, tökéletes reggeli a zabkása.

40299811 - large cast iron skillet with fried eggs in green, yellow, red and orange bell peppers sitting on wooden table with pepper slices

Zöldségfélék

A zöldségek valóságos jolly jokerek, ha étkezésről van szó. Gyakorlatilag a nap bármely szakában lehet őket fogyasztani, és igen ajánlott is, hogy sok nyers zöldséget egyél. Persze mondhatnád, hogy önmagában a zöldség igen kalóriaszegény eledel, főleg a nap kezdetén, de ez az állítás mégsem teljesen állja meg a helyét. Ezeknek a friss növényeknek a sokaságából ugyanis isteni és tápláló salátákat lehet készíteni, ha csempészel bele néhány extra hozzávalót: például sovány sajtokat, csirke- vagy pulykasonkát. Ha nyakon öntöd egy kis zöldfűszerekkel meghintett sovány natúr joghurttal vagy kefirrel, ettől kezdve minden reggel ezt fogod készíteni, annyira finom.

Gyümölcs shake-ek, smoothie-k

A reggeleknek a vitalitásról és a lendületről kel szólniuk, amik kezdőlöketet adnak a nap elindításához. Nem kell magyarázni tehát, hogy mennyire fontos, hogy vitaminokkal, ásványi anyagokkal teli ételeket kell választanod ahhoz, hogy felpörgesd magad. Miért ne lehetne az egyik elmaradhatatlan velejárója a reggeleidnek az az élelmiszer, amelyet az egyik legegészségesebbként tartanak számon: a gyümölcs. Különösen azoknak ajánlott gyümölccsel kezdeniük a napjukat, akik nagyon korán kelnek, vagy reggel általában nincs étvágyuk. Ezek a lédús finomságok ugyanis bármikor és bármilyen formában jólesnek, mindemellett ellátnak megfelelő mennyiségű energiával is. Akár turmixot, akár shake-t, akár smoothie-t készítesz belőle, használj egészséges, természetes hozzávalókat: például mandulatejet, édesítés gyanánt pedig mézet.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X