Főoldal > DIÉTA > Ez történik, ha sok avokádót eszel

Ez történik, ha sok avokádót eszel

avokádódiétaegészséggyümölcsomega-3szuperételzsírzsírsav
0

Írta:

Valószínűleg az elmúlt időben hallottál már az avokádóról mint szívbarát szuperételről – és valóban ennyire szuper is ez a gyümölcs!

1. Csökkenti a szívbetegség kockázatát

A szívbetegség az első számú gyilkos modern társadalmunkban. A szomorú ebben az, hogy a halálozások száma csökkenthető lenne némi életmódváltással: egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással. Az avokádó a kutatások alapján pozitív hatást mutat a szív- és érrendszerre nézve, mert például csökkenti a telített zsírok és növeli a telítetlen zsírok szintjét. A telített zsírok túlzott fogyasztása (ez a napi összes kalória 10%-ánál nagyobb mennyiséget jelent) hatására megnőhet az LDL és HDL és koleszterinszint. Az avokádó azonban csökkenti az LDL (rossz), és növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét.

2. Könnyebb lesz fogyni

Zsírt enni a zsírégetésért? Ki gondolhatná ezt komolyan? Az avokádó segít a BMI-t a megfelelő értéken tartani. Egy friss tanulmányban arról írnak, hogy az avokádó teltségérzetet ad hosszútávon, így csökken a bevitt kalóriák száma. A fogyást szintén elősegítő, anyagcsere-fokozó rost nagy mennyiségben megtalálható az avokádóban, ugyanis egyetlen gyümölcsben 14 gramm rost van. Jelentős súlyvesztés esetén az avokádó szintén segít a jobb közérzet biztosításában, hiszen szíverősítő, egy komoly súlyvesztés pedig igen nagy megterhelést jelent a szívre nézve is.

3. Csökkenti a rák kockázatát

Az avokádóban lévő számos fitokémiai összetevő segíthet megelőzni a rák kialakulását. Egy fehérje-vegyület, az úgynevezett glutation és a xantofil lutein (mind a kettő megtalálható az avokádóban) kapcsolatba hozható a szájüregi rák kockázatának csökkentésével. Előzetes vizsgálatok bizakodásra adnak okot a mell- és prosztatarák csökkentésére is. Persze további kutatások szükségesek, de az eredmények kifejezetten biztatóak az avokádó és a rákmegelőzés kapcsolata között.

4. Megvédi a szemet és bőrt az öregedéstől

Az avokádóban található lutein és zeaxantin két olyan vegyület, melyek csökkentik az életkorra összefüggő szemészeti problémák kialakulását. Ezen felül ez a két tápanyag egészségesen és puhán tartja a bőröd, sőt, a karotinoidok hasznosulását is segíti.

, Image: 255766861, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Ezt próbáld ki!

Avokádó smoothie

  • ½ érett avokádó
  • ½ érett banán
  • ½ bögre alacsony zsírtartalmú joghurt
  • ½ bögre narancslé
  • Ízlés szerint jég

Csak dobd a turmixba és hajrá!

Szalonnás-barackos guacamole

  • 1 érett barack
  • 2 érett avokádó
  • ¼ vöröshagyma, szeletelt
  • 2 csík szalonna/bacon, szeletelt
  • só és bors az ízesítéshez

Az őszibarackot kockázd fel egy tálba. Az avokádó húsát tedd mellé, majd egy villával elegyítsd a barackkal. A szalonnát/bacont egy serpenyőben pirítsd meg, majd tedd a tálba. A hagymát szintén megpiríthatod, de nyersen is belekeverheted.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X