Főoldal > DIÉTA > Az édesburgonya tényleg beilleszthető a fogyókúrába?

Az édesburgonya tényleg beilleszthető a fogyókúrába?

batátacukormentesdiétaédesburgonyaegészségétrendfogyásfogyókúrahízáskrumpliszénhidrátszuperétel
0

Írta:

Mi az igazság? A batáta szuperélelmiszer vagy hizlaló szénhidrát?

Édesburgonya chips, püré, főzelék, krémleves, tócsni, fasírt, pite- a felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen, amióta a zöldség szuperélelmiszerré vált. Hírnevét nem a véletlennek köszönheti, hiszen mennyi íze mellé magas vitamin- és ásványi anyag tartalom társul. Azonban, akárhogy is nézzük, keményítő, így jogosan vetődik fel a kérdés, vajon tényleg olyan egészséges és lightos-e, mint ahogy a bloggerek hirdetik. Most lerántjuk a leplet: csak egy újabb hype vagy valóban érdemes fogyasztani?

Tudományosan bizonyított előnyei

Leszögezhetjük, hogy a kutatások eredményei alapján egyértelműen helye van az egészséges étrendben. Nemrég 18 különböző zöldséget osztályoztak vitamin-, tápanyag- és rosttartalmúk alapján, ahol az előkelő első helyet szerezte meg a batáta. A további tanulmányokból megtudhatjuk, hogy az édesburgonya rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a májbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, illetve a korai halálozás kockázatát. A benne található quercetin pedig gondoskodik az alacsony koleszterinszintről, illetve gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Így építsd be a fogyókúrádba

Vajon a fogyókúrás étrendben is megállja a helyét? Egy közepes méretű édesburgonyában 103 kalória található, míg egy nagyobb méretűben 162 kalória. Ez önmagában nem sok, tehát, ha elkerüljük a zsírban tocsogó elkészítési módokat, nyugodtan ehetjük akkor is, ha fogyózunk. A többi zöldséghez képest viszonylag magas a fehérjetartalma. A legjobb hír azonban, hogy glikémiás indexe alacsony, így fogyasztása nem emeli meg túlságosan a vércukorszintet, sokáig laktat.

50053261 - homemade cooked sweet potato with spices and herbs on dark background.

Ennyi minden van benne

Lássuk egy darab közepes édesburgonya pontos tápanyagtartalmát:

  • Energia: 103 kcal
  • Szénhidrát: 24 g
  • Zsír: 0 g
  • Fehérje: 2 g
  • Rost: 4 g

A makrók és a rost mellett nem feledkezhetünk meg, a már említett, magas vitamin- és ásványi anyag tartalmáról sem. Egy közepes batáta fedezi napi ajánlott bevitelünket az alábbiak szerint:

  • A-vitamin: 157%
  • B6-vitamin: 25%
  • C-vitamin: 40%
  • Kálium: 12%
  • Mangán: 28%

Fehér krumpli vs. édesburgonya

Jó tudni, hogy az édesburgonya valójában nem is burgonya, hanem a szulákfélék családjába tartozó évelő növény, amely nagyon hasonlít a burgonyához. Kalóriatartalma és makrói nagyjából megegyeznek a fehér krumpliéval, a különbség a szín mellett a rost-, a vitamin- és az ásványi anyag tartalmában rejlik. Az édesburgonyában kétszer annyi rost található, mint a hagyományosban. Ezt a fontos tulajdonságát érdemes kihasználnunk fogyókúra esetén, hiszen a kutatások szerint azok, akik elegendő, azaz napi 25 g rostot fogyasztanak, sokkal könnyebben adják le a feleslegüket. A rost remekül telít, így segítségével elkerülhetők az éhségrohamok és a nassolással bevitt extra, üres kalóriák. Több benne a természetes cukor, mint a fehér burgonyában, de vitamintartalma ezért jelentősen kárpótol minket. C-vitamin tartalma is magasabb, A-vitaminban azonban bővelkedik, míg a fehér burgonya egyáltalán nem tartalmazza azt. Az A-vitamin gondoskodik, többek között, az éleslátásról és a ragyogó bőrről. Magnéziumból pedig a batáta kétszer annyit tartalmaz, mint a krumpli. A másik nagy különbség, amely fogyókúra szempontjából kiemelten fontos, hogy a fehér burgonyának magas a glikémiás indexe, míg az édesnek alacsony. Az édesburgonya ezáltal mérsékelt mennyiségben segít fenntartani az egészséges vércukorszintet, még cukorbetegség esetén is.

Összegzés

Az édesburgonya tehát nagyszerű választás egészségünk megőrzése szempontjából. Érdemes minél többször a tányérunkra rakni ezt a jó szénhidrátot, akár súlytartás, akár súlycsökkentés a célunk. Figyeljünk azonban az elkészítésére: tejföllel, vajjal, étolajjal, cukros szószokkal könnyen egészségtelen étel válhat belőle. Szerencsére édes íze és krémes állaga miatt alig igényel ízesítést, de ha szeretünk kísérletezni az ízekkel, használjunk inkább kurkumát, gyömbért vagy akár fahéjat. Szószként pedig a tejföl helyett öntsük le görög joghurttal. Természetesen az is számít, hogy mit eszünk hozzá, célszerű telítetlen zsírokkal és sovány fehérjével párosítani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X