Főoldal > DIÉTA > 7 tiltott élelmiszer, ha székrekedésed van

7 tiltott élelmiszer, ha székrekedésed van

bélműködésemésztésszékrekedés
0

Írta:

Sajnos nagyon sok embert érint székrekedés problémája, és a nők sokkal hajlamosabbak rá. Ez heti háromnál kevesebb bélmozgást jelent, és/vagy kevés, kemény székletet, amelynek ürítése fájdalmas is.

A legfontosabb dolog, amit a szorulás elkerülése érdekében tehetsz, ha az étrended kiegyensúlyozott és változatos. Evés előtt érdemes mindig átgondolnunk, hogy mi jó a beleinknek, mert ha ott gond van, nem fogunk kicsattanni a boldogságtól.

A rostok megbízható zsoldoskatonák ahhoz, hogy a dolgok mozgásba lendüljenek, de mindenképpen tartalmazzanak olyan szénhidrátokat is, amelyek vízben oldódnak és lágyítják a székletet. Mindenekelőtt maradjunk hidratáltak! Ha valaki rengeteg magas rosttartalmú ételt eszik, de nem fogyaszt elég folyadékot, csak ront a helyzeten.

Lássuk, milyen ételeket kell elkerülni a szakértő szerint, ha már felütötte a fejét a probléma!

Tej

Csak akkor tiltólistás, ha laktózintoleranciád van. Csupán városi legenda, hogy maga a tej székrekedést okoz. A valóságban azok az emberek, akiknek a szervezete nem tudja feldolgozni a tejtermékekben lévő tejcukrot, gyakran küzdenek szorulással. De létezik a másik véglet is, amikor szörnyű hasmenés kínozza őket. Mivel a népesség kb. 65%-ának okoz nehézséget a laktóz megemésztése, ezért a dietetikusok  székrekedés, puffadás esetén óvatosságból azonnal leállítják a betegeket a tej fogyasztásáról, hátha egyből meg is lesz a bűnös.

75906768 - close-up of a person with hand on her stomach holding glass of milk

Zsírban sült ételek

A magas zsírtartalmú ételek könnyen elzáródásokat okozhatnak a bélrendszerben. Ezeknek az ennivalóknak alacsony a rosttartalmuk, ráadásul hosszabb időt vesznek igénybe az emésztéshez. A gyümölcsök, zöldségek általában 24 órán belül hagyják el a testet. Ha székelési problémáid vannak, tartózkodj a bő zsírban vagy olajban sült ételektől, és válaszd inkább a rostban dús finomságokat!

Finomliszt

Nagyon alacsony a rosttartalma, és ha folyton fehér lisztből készült ételeket eszel, ráadásul hiányoznak az étrendedből a megfelelő zöldségek vagy gyümölcsök, máris kész a baj. Fokozatosan kezdd el hozzászoktatni magad a teljes kiőrlésű, rostban gazdag szénhidrátokhoz, a finomliszttől pedig jobb örökre elbúcsúzni.

Tea

A lista egyik nagy meglepetése, de székrekedéskor ügyelni kell a teafogyasztásra is. Bár a gyógyteák nem valószínű, hogy negatív hatást fejtenének ki, a filteres fekete teák tanninokat tartalmaznak, amelyek befolyásolják a székletet is. A teában gyakran van koffein is, amely annak ellenére, hogy képes egy kicsit megmozgatni az emésztőrendszert, ha túl sokat iszol belőle, dehidratálhatja a szervezetet, és pont ellentétes hatást érhetsz el, mint amit szeretnél.

Banán

Rostban és szénhidrátban gazdag, de érdemes elkerülni, mert sokáig a bélrendszerben marad, ahelyett, hogy tempósan áthaladna rajta. Különösen igaz ez akkor, ha még nem elég érett banánt eszel.

40695020 - bunch of ripened bananas at grocery store

Sárgabarack

A gyümölcsök általában jó rostforrást jelentenek, de a sárgabarackot korlátozni kell, ha szabálytalan bélmozgásaid vannak. Az aszalt változat egy kicsit rosszabb is. Általános érvényű a szárított gyümölcsöket tekintve, hogy nagyon túlterhelik a szervezetet, mert egy részük valószínűsíthetően emésztetlenül kerül a belekbe, ott pedig puffadást okoz.

Rizs

A rizs egy másik olyan táplálék, amely beül az emésztőrendszerbe, nem robog át rajta. Ha mindenképpen szeretnél rizst fogyasztani, válaszd inkább a barnát, amelyben a fehérből hiányzó rostok is megtalálhatók. Azonban ha hasmenésed van, jól jegyezd meg, hogy a fehér rizs a legjobb barátod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X