Főoldal > DIÉTA > 6 meglepő tény, amiért érdemes quinoát használni a bőrápolásban

6 meglepő tény, amiért érdemes quinoát használni a bőrápolásban

bőrbőrápolásegészséggabonaquinoaszépség
0

Írta:

Ha eddig még nem próbáltad, mindenképpen vezesd be a quinoát az arcápolási rutinodba! Számos előnye van, a károsodott bőr helyreállításától kezdve az öregedés késleltetéséig.

A quinoa kifejezés egy általános gyűjtőnév, valójában 120 ismert fajtát tartalmaz. Az álgabonát övező őrület egyáltalán nem lankad, sőt, egyre több és több előnyét fedezik el. Mint kiderült, a szuperétel közvetlenül az arcra kenve is ugyanolyan hasznos számunkra, mintha elfogyasztanánk. Segíthet a bőrproblémákban, a sérült hámtól kezdve, a finom szarkalábakon át, a mély ráncokig. Lizint tartalmaz, amely a testünk egyik kulcsfontosságú összetevője, a kollagén és az elasztin szintézisének az építőeleme. Michele Greene, New York-i bőrgyógyász szerint a szervezetünk nem képes szintetizálni ezt a vegyületet, ezért táplálékbevitellel kell biztosítanunk a jelenlétét.

Itt az ideje, hogy felfedezd az új bőrápolási technikákat, és közelebbről is megismerkedj a quinoa jótékony hatásaival!

1. Helyreállítja a sérült bőrt

Az álgabona rengeteg E-vitamint tartalmaz, amely semlegesíti a szabad gyököket, a kollagént károsító molekulákat. Megvéd a napsugárzás és a szennyeződések káros hatásaitól, segíthet a károsodott bőr helyreállításában, mert képes új kollagén szintézist stimulálni. Fehérjékben is gazdag, amelyek aminosavakból álló peptidláncokat tartalmaznak. Bejutnak a mélyebb bőrrétegekbe, és arra ösztönzik a testünket, hogy új, egészséges, fiatalabb kollagént állítson elő.

74465493 - beautiful girl is looking herself in the mirror

2. Csökkenti a barna foltokat

A quinoában található nagy mennyiségű B-vitamin csökkentheti a melanin-lerakódásokat, amelyek az életkor előrehaladtával sötét foltokat képezhetnek a bőrön. A B12-vitamin a melanin termelésének szabályozásával kölcsönhatásba lép más B-vitaminokkal az egészséges hámszerkezet fenntartásáért. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a szuperétel tirozináz inhibitorokat is tartalmaz, olyan enzimeket, amelyek csökkentik a pigmentációt.

3. Kezeli az aknékat

Házi orvosságként is használható a pattanások eltüntetésére a benne lévő niacinamid, azaz B3-vitamin miatt. Ez a vegyület megnyugtatja a piros, gyulladt, aknéra vagy rosacea-ra hajlamos bőrfelületet, és segít helyreállítani a hámrétegeket, miközben minimalizálja az irritációt és a szárazságot. Az egész mag tartalmaz ekdiszteroidokat is, amelyek a pattanások hegesedését segítik elő. Emellett a mátrix metallproteinázokon keresztül részt vesz a bőr újraépülésében. Ha ez a folyamat nem történik meg, idővel a kollagén lebomlásához vezet.

4. Tökéletes hámlasztó

Biztonságos és természetes bőrradír, puha héjának köszönhetően akár a szemkörnyéki finom bőrre is alkalmazhatod, nem fogja felszakítani a felső hámréteget. Az Andok hegységet környező országokban, Peruban, Bolíviában és Észak-Chilében rengeteg quinoát termesztenek. Az ott élő nők előszeretettel használják a következő módon: keverd össze a kis magokat organikus bőrápoló olajjal vagy vízzel, majd gyengéden dörzsöld át vele az arcodat! Nedves ruhával törölgesd le, és élvezd a megújulást!

5. Késlelteti az öregedést

A-vitamin tartalma segítheti a bőrt, hogy az idő múlásával is új kollagént termeljen. Egy 2007-es tanulmány szerint így csökkenhet a finom ráncok megjelenése, miközben a hámszerkezet megerősödik és sokáig fiatalosnak hat. A B2-vitamin, más néven riboflavin is megtalálható benne, amelynek kulcsfontosságú szerepe van a bőr rugalmasságának és ragyogásának megőrzésében.

6. Felveszi a kesztyűt a szabadgyökök ellen

Rendkívül gazdag antioxidánsokban, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, és összefognak az öregedés és számos betegség elleni küzdelemben. Egy 2009-es tanulmány szerint a gabonaszerű nem fűfélék között a quinoának a legmagasabb az antioxidáns tartalma.

A quinoa tehát tökéletesen kiegészítheti a bőrápolási rutint, de a súlyosabb bőrbetegségek kezelését önmagában nem helyettesítheti. Ha komolyabb tüneteid vannak, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X