Főoldal > DIÉTA > 11 dolog, ami 30 nap vegán életmód alatt megtörténhet veled

11 dolog, ami 30 nap vegán életmód alatt megtörténhet veled

állati eredetű táplálékdiétaemésztésétrendhúsmentestejmentesvegánvegán étrend
0

Írta:

Fontolgatod, hogy kipróbálod a vegán étrendet? Nem vagy egyedül. Hónapról hónapra egyre több ember választja a hús- és tejmentes étrendet etikai és állatvédelmi okokból, valamint az egészségük érdekében. A következő dolgok várnak rád, ha feladod a hús és a tejtermékek fogyasztását.

A növényi alapú étrendnek számos előnye van, ezért sok betegnek ajánlják. Shilpa Ravella, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának gasztroenterológus professzora szerint a legfontosabb előny, hogy csökken a krónikus betegségek kockázata és jelentős fogyás is várható.

De mielőtt lemondanál a grillezett sajtról, és búcsút veszel a kedvenc csirkés receptjeidtől, tudnod kell, hogy nem lesz könnyű menet. A vegán étrend korlátozó jellegű, és nehéz lehet követni azok számára, akik korábban rendszeresen fogyasztottak állati eredetű élelmiszert. Szóval mielőtt beleugranál, tudnod kell, milyen érzés vegán életmódot folytatni.

1. Fogyás

Sokan meglepődnek, hogy mennyire könnyen beindul a fogyás, miután áttértek a vegán étrendre. Ez részben azért van, mert számos növényi fehérjeforrás kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a húsfélék. A másik oka, hogy vegánként nem könnyű bárhol ennivalót választani, a nasiként csábítónak számító ételek pedig szinte mindig húsok vagy tejtermékek.

2. Átalakul az ízlelésed

Sokkal kifinomultabbá válnak az ízlelőbimbóid, mert az ízérzeted megemelkedik, ezt a tudomány is alátámasztja. Így az ételek természetes íze sokkal több örömet tud szerezni, és kifejezetten zavaróvá válik, ha valami túl édes.

3. Gáz és puffadás

Az új életmód első napjaiban számíthatsz olyan tünetekre, mint a fokozott gáztermelés és puffadás, hiszen a testednek még hozzá kell szoknia a megnövekedett rostfogyasztáshoz.

4. Újra kell tanulnod főzni

Van, akinek ez örömet szerez, mások kiakadnak, és fogalmuk sincs, hogy mi a fenét fognak enni. Érdemes beszerezni néhány tematikus szakácskönyvet, felkutatni olyan blogokat, amelyek megkönnyítik az étrend tervezését, és pontos recepteket kínálnak. Fontos, hogy legyen a tarsolyodban 5-6 étel, amit gyorsan, egyszerűen elkészíthetsz, és amelyekhez mindig vannak megfelelő hozzávalóid a kamrában.

5. A barátok és a család kétkedni fognak

A körülötted élő emberek először azt fogják hinni, hogy megőrültél. Arról is biztosan sokan próbálnak majd győzködni, hogy szörnyű ízű ételeket kell majd enned. Egyesek szerint maga a növényi táplálkozás is hiánybetegségekhez vezethet. Hamar meggyőzheted majd őket, ha párszor meghívod őket egy finom, vegán vacsorára. Még a receptjeidet is elkérik majd.

6. Energikusabbá válsz

Azonnal észreveheted majd az energiaszinted növekedését. Bár erre nincs igazán tudományos magyarázat, de valószínűleg annak köszönhető, hogy az új életmódoddal elkerülöd a cukros ételeket és a feldolgozott élelmiszereket is, amelyek a vércukorszint ingadozását okozzák.

68465288 - various vegan and vegetarian food lying on rustic table

7. Tisztább bőr

Számos vegán számolt be arról, hogy az újfajta táplálkozás a bőrére is csodás hatást gyakorolt. Általában a legszembetűnőbb fizikai változás, hogy a korábbi bőrproblémák megszűnnek, tisztává, egészségessé válik a bőrünk.

8. Folyamatos éhség

Minden új diéta bevezetése lemondásokkal jár, ezért sokszor akkor is éhesnek érezheted magad, amikor tele van a hasad. Ez a vágyakozás miatt van, de körülbelül egy hónap alatt helyre fog állni minden.

9. Vitaminpótlás

A vegán életmód egészséges, de van néhány vitamin és ásványi anyag, amit érdemes pluszban bevinni a szervezetedbe. Ilyen például a B12-vitamin, de az omega-3 zsírsav is hiányos lehet, bár megtalálható a lenmagban és a dióban is. Beszélj az orvosoddal, aki segíthet eldönteni, hogy van-e szükséged még extrán vasra, cinkre és kalciumra.

10. A mikrobiomok átalakulása

A bélben lévő baktériumok nagy hatással lehetnek az egészségedre. A rostban gazdag étkezés jótékony baktériumokkal teli mikrobiómához vezethet, és ezek a változások már pár napon belül bekövetkezhetnek.

11. Csalások és kivételek

Akár teljesen vegán szeretnél lenni, akár csak egy 30 napos kihívást követsz, lehet, hogy nem tudsz mindent teljesen betartani. Van, aki utálja a növényi tejet a kávéban, és csak egy kis tejszínnel tudja meginni. Ha néha megengedsz magadnak egy-egy kis kilengést, az segíthet abban, hogy az átmeneti diéta egy élethosszig tartó jó szokássá válhasson. Az emésztőrendszered legalábbis nagyon hálás lenne érte.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X