Főoldal > DIÉTA > 10 fehérjedús vegán élelmiszer, amit imádni fogsz

10 fehérjedús vegán élelmiszer, amit imádni fogsz

diétaegészségétkezésfehérjefogyásvegánzsírégetés
0

Írta:

Vegán étrendet követsz, a fehérjebevitellel viszont hadilábon állsz? Az ételek fogyasztásával garantáltan nem lesz többé ilyen gondod!

Zöldségek

Ha azt hitted, hogy a zöldségekben nincsen protein, tévedtél! Tudtad, hogy egy tányérnyi főtt spenótban például 7 gramm fehérje van? Ugyanennyi zöldbab pedig 13 grammal gazdagítja a fehérjeraktárodat.

Növény alapú tej

Szerencséd van, ha szereted a szója-, a mandula– vagy a kókusztejet, hiszen ezek az italok átlagosan 7-10 gramm fehérjét tartalmaznak deciliterenként. Ha még több fehérjére vágysz, egyél hozzá egy kis zabpelyhet és már kész is a fehérjében gazdag reggelid!

Mogyoró- és mandulavaj

Ezekből a vajakból már egy teáskanálnyi adag is 8 gramm proteinhez juttathat, és akkor még nem beszélünk a kókuszvajról, ami akár 15 grammot is csempészhet a szervezetedbe.

Quinoa

Ez a szuperélelmiszer a vegánok kedvence – nem véletlenül. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal – ráadásul nagyon finom is. Nem utolsósorban egy csészényi quinoa 9 gramm fehérjét tartalmaz.

Tofu

A kínai eredetű tofu (vagy másképpen a szójasajt) adagonként 9 gramm fehérjét, valamint aminosavak, ásványi anyagok és egyéb mikrotápanyagok egész tárházát rejti magában. Bátra fogyaszd salátához vagy köretként!

Lencse

Meg fogsz lepődni, de több növényi fehérje van benne, mint a marhában! 100 gramm száraz lencse nagyjából 23 gramm fehérjét tartalmaz, de a magas antioxidáns-, rost-, valamint B6- és B12- tartalma miatt is kedvelt étel az állati eredetű ételeket kerülők körében.

70919861 - lentil with carrot and onion in wooden bowl. healthy lifestyle. diet menu. flat lay. top view

Tempeh

A szójababból készülő, probiotikus élelmiszerben nemcsak nagy mennyiségű protein, hanem izoflavonoid, szója-szaponin és az összes szükséges aminosav is megtalálható. Egy csészényi adagban átlagosan 30 gramm fehérje található meg.

Teljes kiőrlésű korpás kenyér

A búzakorpában található értékes tápanyagok közül a fehérjét tudnánk a leginkább kiemelni, hiszen már két szelet korpás kenyér 10 gramm fehérjéhez juttathatja a szervezetedet – és akkor még nem is ettél hozzá zöldségeket, tofut vagy mogyoróvajat!

Teff

Hazánkban még nem annyira elterjedt, de Nyugaton már a gluténérzékenyek kedvenc gabonaféléje lett az Etiópiából származó, aprószemű teff: 100 grammnyi adagban 14 gramm fehérje és 8 gramm élelmi rost található.

Spirulina alga

Igazi immunerősítő fehérjebomba a spirulina: 103-féle tápanyag van benne, ráadásul lúgosító hatása is van, de stresszcsökkentő, izomgörcsoldó és bőrregeneráló képességgel is rendelkezik. A fehérjetartalma mindezek mellett 4-szer több, mint a lazacnak: 2 teáskanálnyi adagban 8 gramm protein található.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X