Főoldal > DIÉTA > Ne mondj le a szénhidrátról a diéta alatt se!

Ne mondj le a szénhidrátról a diéta alatt se!

diétaegészségemésztésfogyásfogyókúraszénhidrátszénhidrátcsökkentészsírégetés
0

Írta:

A szénhidrát csökkentése, illetve elhagyása folyamatosan nagy népszerűségnek örvend a diétázók körében, holott ennek maximum rövid távú látványos hatása lehet, hosszú távon viszont pont az ellenkezőkéjét érjük el, ha megvonjuk magunktól a szénhidrátot!

Hátrányosan befolyásolja az anyagcserét, főleg, ha a zsírbevitelt is csökkented. A szervezet egészséges működéséhez szüksége van szénhidrátra, csak meg kell válogatni milyen típusú szénhidrátot veszünk magunkhoz, és változtatnunk kell kicsit az életmódunkon.

Lassíts!

Ha legalább 20 percet fordítasz étkezése, és nem gyorsan bekapsz valami ételt, akkor máris sokat tettél azért, hogy az anyagcseréd működése rendesen beinduljon, és a habzsolás során ne vigyél be több kalóriát, mint amennyire szüksége van. Ha több időt szánsz az étkezésre, akkor jobban tudsz odafigyelni mit is eszel, így könnyebben elkerülöd, hogy megegyél mondjuk egy fél csomag kekszet, helyette van időd valami egészséges fogást fogyasztani.

Cseréld le a cukrot!

A finomított szénhidrátok és cukor helyett a főzés, sütés során használj természetes, de egészségesebb édesítőszert, ami ugyanolyan ízt ad az ételeknek, de nem dúsítja feleslegesen gyorsan felszívódó szénhidráttal. Tedd ugyanezt a cukros, zsíros, magas kalóriatartalmú, feldolgozott pékárukkal is, válassz helyettük teljes kiőrlésű termékeket. A rágcsálnivalókat is mellőzd, mert ezek tele vannak cukorral, dúskálnak a szénhidrátban, és a zsírtartalmuk sem túl alacsony.

75279429 - brown bread with ham, basil and tomatoes on a grey wooden table.

Aludj eleget!

Már számtalanszor leírtuk, hogy a stressz és a folyamatos kialvatlanság gyakran vezet plusz kilókhoz. Nemcsak amiatt, mert felborul a test metabolizmusa, hanem ha sokat éjszakázol és stresszelsz,  hajlamosabb lehetsz többet nassolni – hiszen ha nem alszod ki magad, a szénhidrátokból tudsz elegendő energiát nyerni a teendőidhez. Még ha nehéz is, feküdj le már éjfél előtt, kapcsold ki az elektromos kütyüket, és próbálj meg eleget aludni, hogy másnap ne akard felfalni a hűtő tartalmát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X