Főoldal > DIÉTA > A kókusz a fogyás kulcsa?

A kókusz a fogyás kulcsa?

diétaétkezésfogyáskókuszkókuszchipskókuszolajkókusztejkókuszvíztáplálkozásvitamin
0

Írta:

Ahogy a divat világa, úgy az élelmiszertrendek is évről évre változnak. Csak hogy tudd: 2017 a kókusz éve! De ne csak a kókuszvízre gondolj, hanem az olajra, a csipszre, a jégkrémre. Kókuszra mindenben, mindenhol!

Ha most azt gondolod, hogy az idei egészséges étel hóbort segít majd leadni pár kilót, érdemes elolvasnod az apró betűs részt. Táplálkozási szakértők ugyanis utánajártak, mi igaz az egzotikus gyümölcsöt körülvevő nagy hype-ból.

Segít legyőzni a sóvárgást

A kókusz zsírtartalma egy közepes láncú triglicerid, amely segít sokáig jóllakottnak érezni magad. Biztosítja a gyümölcscukorból nyert gyors energiát, míg a zsírját csak lassan emészted meg. Ez a nyerő kombináció, ami azonnal felpörget és hosszan biztosít kirobbanó formát, megakadályozza az éhséget és a sóvárgást, hiszen egyenletesen tartja a vércukorszinted. Amikor ütőképesnek kell lenned, érdemes akár friss, akár üveges kókuszlevet vagy smoothie-t fogyasztanod, de a friss salátát, a müzlit és sokféle főtt ételt is megkoronázhatsz kókuszpehellyel.

Alacsony a szénhidráttartalma

Egy evőkanál cukrozatlan kókuszcsipsz csupán 3,4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Mivel a gyümölcsben lévő cukor ízletes, könnyen felszívódik és feldolgozatlan, tökéletesen illik azokba a frissen készített turmixokba és főtt ételekbe, amelyek illeszkednek a szénhidrátszegény, fogyókúrás étrendedbe.

Az adagolás extra fontos

Az előbb felsorolt előnyök ellenére a kókusz még egy magas kalóriatartalmú étel, amely sok telített zsírt tartalmaz. Ha fogyni szeretnél és beépíted a diétádba, vedd figyelembe a 10%-os szabályt! Például ha 1600 kalóriát eszel naponta, abból kb. 160 kalória legyen a kókusz. Nagyjából így néznek ki az adagok:

– 1 evőkanál kókuszolaj: 120 kalória
– 2 evőkanál cukrozatlan kókuszcsipsz vagy –pehely: 110 kalória
– 1 csésze cukrozatlan kókusztej: 110 kalória

44223921 - coconut products fresh milk in glass bottles on a table

A tudomány még nem erősítette meg, hogy a kókusz lenne a nagy zsírrobbantó. A már említett közepes láncú trigliceridek miatt kissé eltér a hagyományos, megszokott zsíroktól. Másképp metabolizálódik, mint a hosszabb szénláncú zsírok, például az olívaolaj vagy a hús. Az utóbbiakkal ellentétben a kókusz zsírját nem tárolja az emberi zsírszövet, hanem energiává alakítja. Ez elméletileg segít a fogyásban, de nincsenek klinikai vizsgálatok, amelyek azt bizonyítják, hogy a kókusz fogyasztása zsírcsökkentő lenne.

Az ítélet

A 10%-os szabályt betartva, a kis mennyiségben fogyasztott kókuszt pozitív eredménnyel illesztheted be a diétádba. De ha a kókuszcsipsz nagy mennyiségben ott billeg minden ételed tetején, az bizony nem lesz jó hatással a derékbőségedre.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X