Főoldal > DIÉTA > 10 dolog, amit nem tudtál a görög joghurtról

10 dolog, amit nem tudtál a görög joghurtról

diétaegészségemésztésfogyásgörög joghurtjoghurtprobiotikumzsírégetés
0

Írta:

A diétázók kedvenc nassolnivalója sokkal többet rejt magában, mint gondolnád!

1. Tele van ásványi anyagokkal

Gyártótól függően A- és B- és C-vitamint tartalmaz, melyek energiával töltik fel a szervezetet és segítik az idegrendszert a megfelelő működésben. Mindezek mellett a görög joghurt kalciumban, káliumban, magnéziumban és foszforban is gazdag, tehát edzés után is kitűnő táplálék.

2. Gazdag fehérjében

Egy pohárnyi adagban 12-18 gramm fehérje található meg, ami fedezi a napi ajánlott mennyiség kb. harmadát. A fehérje többek között nélkülözhetetlen a gondolkodáshoz, az edzéshez, izomépítéshez és csonterősítéshez, de a bőr-, a haj- és körmök, valamint a vér állagát is javítja.

3. Segít az izomépítésben

A tetszetős vitamin-és fehérjetartalma mellett a görög joghurtban lévő kalcium mennyisége sem elenyésző: egy pohárnyi adag például a napi szükséglet 19%-át fedezi. A kalcium folyamatos pótlása különösen fontos az izmok és a csontok erőssége szempontjából, ezért gyermek- és idős korban is ajánlott rendszeresen fogyasztani.

4. Megnyerő a probiotikum tartalma

A probiotikumok helyreállítják a bélflóra egészségét és javítják az immunrendszer ellenállását, tehát egy betegség utáni lábadozás (vagy a stresszes életforma miatt) kiegészítő táplálékforrásként sem utolsó a görög joghurt.

5. Csökkenti a derék körfogatát

A görög joghurt gazdag jódban, melynek fogyasztását egyre inkább elbagatellizálják az emberek – a szervezet pedig nem termel belőle önmagától, csak táplálék útján vihetőek be a testbe. A jódhiányos állapot a pajzsmirigy károsodásához, az anyagcsere felborulásához és testsúlygyarapodáshoz vezethet, melyet csak gyógyszeres kezelés útján lehet helyreállítani.

88481998 - natural greek yoghurt in glass jars.

6. Változatossá teszi az étrendet

Krémes állagának köszönhetően könnyen készíthető belőle puding, salátaszósz és süteménykrém, de gyümölcsökkel, magvakkal (pl. chia, quinoa) és smoothieba keverve is nagyon finom. A tapasztalat szerint a tejfölt és a kefirt jól helyettesíti, ezért főzéshez is bátran használható.

7. Széppé teszi a bőrt

Nemcsak táplálékként fogyasztva sikeres, de a szépségtudomány is elismerte a jótékony hatásait. Magas tejsavtartalma hozzájárul a ragyogó és hibátlan bőr elnyeréséhez – Indiában például évszázadokon át hidratálóként használták a helyi nők.

8. Nem feltétlenül növényi eredetű

A legtöbb görög joghurt ugyanis olyan zselatint tartalmaz, melyet állati csontokból vontak ki – épp ezért, a vegetáriánusok többsége nem eszik görög joghurtot.

9. Egészségesebb, mint a normál joghurt

A görög joghurtban kétszer annyi fehérje, fele annyi só és fele annyi cukor van, mint a sima joghurtokban, mindemellett kevesebb kalória is van benne. Érdekesség, hogy egy friss amerikai kutatás szerint néhány görög joghurtokban – márkától függően – ugyanannyi fehérje található, mint a csirkehúsban.

10. Több nő vásárolja, mint férfi

Egy 2017-es felmérés szerint az európai nők 63%-a, míg a férfiak csupán 43%-a vásárol görög joghurtot. A Powerful Yoghurt kutatása szerint ez azért van, mert a férfiak inkább az egészségtelenebb, ízfokozókkal és gyümölcsszószokkal árult joghurtokat kedvelik inkább.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X