Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél minél több kelkáposztát

Ezért egyél minél több kelkáposztát

diétafogyásimmunrendszerkelkáposztarosttáplálkozásvitaminzöldségzsírégetés
0

Írta:

A kelkáposzta elősegíti a fogyást, hatékony a rák ellen, kiváló immunerősítő, és még a bőrödet is szebbé teszi. Ezek után ugye te is veszel egyet a zöldségesnél?

A kelkáposztának rokona a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol, így nem is csoda, ha „családban marad” a sok jótékony tulajdonság, amivel ezek a zöldségek rendelkeznek. Eredetileg Ázsiából származik, a féltrópusi és a trópusi területeken az egyik legnépszerűbb növény. Más leveles zöldségekhez képest a kelkáposzta 100 százalékban fedezi egy átlagos ember napi A- és C-vitamin szükségletét, vagyis majdnem olyan, mint a narancs.

Meggátolja a rák kialakulását

A rákot okozó sejtek ellen igen hatékonyak a kelkáposztában található diindolmetán, szinigrin, lupeol, szulforarofán és az indol 3-karbinol. A szulfarofán és az I3C vegyületek rákellenes hatása különösen kedvező, emellett antioxidáns hatása is van. A kelkáposzta levelei megfelelő mennyiségű vassal látják el a szervezetet, ami létfontosságú a vér számára, nem csak a vörös vérsejtek termelése, de az oxigénszállítás miatt is. Az egészséges vér hozzájárul a szívritmus fenntartásához.

Immunerősítő hatású

A kelkáposztában található nagy mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert, mivel hozzájárul a szabadgyökök megfékezéséhez, hidratál, antioxidánsokkal látja el a szervezetet, és serkenti az anyagcserét. Ez utóbbit a gazdag rosttartalma is segíti, emiatt rendkívül jó hatással van az emésztési problémákra.

49521807 - curly kale - cooked cale in an earthenware dish.

Gyulladások ellen is hasznos

Gazdag aminosavakban, mely a gyulladások ellen fejti ki jótékony hatását. Segít a szervezetednek a méregtelenítésében is, mivel a ként is nagy mennyiségben tartalmazza. Amellett, hogy gazdag vitaminokban, még tele van omega-3 és omega-6 zsírsavakkal is. Kiváló akkor is, ha fogyni vágysz, mert laktat és egészséges.

A fiatalos bőrért

A zöldségben található C-vitamin meggátolja a bőr korai öregedését és hozzájárul, hogy a bőr hosszabb ideig maradjon fiatalos kinézetű, de a hatást az A-, és a K-vitamin még fokozza is. Az A-vitamin hiányos étrendtől a bőr szárazzá és repedezetté válhat, ezért tanácsos naponta kelkáposztát rágcsálni, vagy a levét is fogyaszthatod smoothie-ként. A K-vitaminnak köszönhetően, még a szem alatti sötét karikáknak is búcsút inthetsz, sőt, a hajad is egészségesebb lesz a kelkáposzta fogyasztása során.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X