Főoldal > DIÉTA > 8 étel, amelyben több kálium van, mint a banánban

8 étel, amelyben több kálium van, mint a banánban

ásványi anyagavokádóbabbanánédesburgonyaegészségjoghurtkáliummángoldspenóttáplálkozás
0

Írta:

A kálium fontos ásványi anyag, amely többek között nélkülözhetetlen az izommunkához, az idegrendszer megfelelő működéséhez, illetve a szív- és érrendszer egészségéhez. A makroelemek csoportjába tartozik, azaz napi szinten igényli a szervezet.

Egy átlagos felnőtt napi káliumbevitele 4700 mg, az Amerikai Táplálkozástani Intézet ajánlása szerint. A káliumhiány leggyakoribb tünetei az étvágytalanság, az izomgörcsök, a szédülés és a hányinger. Súlyos esetben izomgyengeséghez, szívritmuszavarhoz és légzési problémákhoz vezethet.

Jó hír, hogy a szervezetünk számára szükséges káliumot viszonylag könnyen fedezhetjük ételekből. A köztudatban a banánt tartjuk igazi káliumbombának. Egy közepes méretű gyümölcs 422 mg káliumot tartalmaz. Természetesen hiba lenne azt gondolni, hogy a banán az egyetlen fő forrása. Az alábbi ételek a déli gyümölcsnél is jóval többet tartalmaznak ebből az ásványi anyagból.

Édesburgonya

Az édesburgonya nem véletlenül lett szuperélelmiszer, hiszen igazi vitaminbomba. Tele van A-, B- és C-vitaminnal, rosttal és vassal, de káliumban is dúskál. Egy közepes nagyságú, sült édesburgonya 542 mg káliumot tartalmaz. Emellett pedig teljesen fedezi a napi A-vitamin szükségletünket. Hatékonyan szabályozza a vércukorszintet, annak ellenére, hogy glikémiás indexe közepes minősítést kapott. Zsírszegény étrendbe is remekül beépíthető, mivel zsírtartalma közel van a 0%-hoz. Felhasználhatósága igen sokrétű: sütve, párolva, grillezve, főzve és püréként is fogyaszthatjuk.

Burgonya

Bár vitathatatlanul az édesburgonya lett a sztár, a krumplit sem érdemes mellőzni. Önmagában nem hizlal, csupán zsírban tocsogó elkészítése teszi egészségtelenné. Meglepő, hogy káliumtartalma jóval magasabb az édesburgonyáénál: egy közepes, héjában sült burgonyában 941 mg kálium található. Ez igen jelentős, ajánlott napi bevitelünknek körülbelül 20%-át fedezi.

Avokádó

Az avokádó nem véletlenül lett az egyik kedvenc telítetlen zsír forrásunk, fogyasztásával hatékonyan gondoskodhatunk egészségünkről. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, koleszterinszint csökkentése, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása csak néhány a számos jótékony közül. Káliumtartalma miatt sem kell szégyenkeznie, egy fél darab zöld finomságban 487 mg kálium rejlik. Teljes kiőrlésű kenyérre kenve legálisan fogyasztható finomság, hosszútávon győztese lehet a vaj és a margarin egymással folytatott küzdelmében, azok egészséges alternatívájaként.

Aszalt sárgabarack

Az aszalt sárgabarack olyan akár egy jó minőségű multivitamin-készítmény, nem véletlenül nevezik a szárított gyümölcsök királynőjének. Kiválóan megtartja a nyers gyümölcs ásványi anyag- és vitamin tartalmát, amely alól a kálium sem lehet kivétel. Már 6 db aszalt csemege 430 mg káliummal látja el a szervezetet. Nagyszerű önmagában fogyasztva tízóraira, hogy legyen elég energiánk ebédig, de reform süteményekbe, sőt csirkemelles fogásokhoz is remekül illik.

Fehér bab

A kalóriában és cukorban szegény, de rostban gazdag fehér bab fogyókúrás étrendbe is bátran beilleszthető. Ráadásul 20-25%-ban fehérjét tartalmaz. Egy csészényi mennyiségben 541 mg kálium rejlik. A magyar konyha egyik kedvenc hüvelyese egész évben kapható, levesbe, főzelékbe vagy raguba is kiváló.

80037662 - soup with white beans, spinach, carrots and parmesan close-up on the table. horizontal view from above

Joghurt

Ha fogyókúrás desszertre vágyunk, nem is találhatnánk jobbat a joghurtnál. Nemcsak kalciumban gazdag, egy adagnyi zsírszegény, krémes finomságban megközelítőleg 579 mg kálium található. Ideális nasi köztes étkezésekre; gyümölccsel, mandulával és zabpehellyel felturbózva pedig reggelire is tökéletes.

Spenót

Popeye kedvencének kiemelt helye van az egészséges táplálkozásban, salátába, szendvicsbe, tésztaételekbe, főzelékbe vagy akár smoothie-ba is kitűnő választás. Bár arról lett híres, hogy tele van vassal, egy csésze főtt spenót 839 mg káliumot tartalmaz.

Mángold

A római káposztának és fehér céklának is nevezett zöldséget is érdemes beiktatni étrendünkbe, hiszen alig tartalmaz kalóriát (19 kcal/ 100 g), viszont tele van rosttal, víztartalma pedig közel 93%. Gazdag A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, folsavban, kalciumban, magnéziumban és vasban. Káliumtartalma pedig kiemelkedő, egy csésze főtt zöldségben 961 mg kálium rejlik. Salátába, levesbe és rakott ételekbe is kitűnő választás.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X