Főoldal > DIÉTA > 7 pénztárcakímélő tipp az egészséges étkezéshez

7 pénztárcakímélő tipp az egészséges étkezéshez

diétaétkezésfogyásfogyókúrakalóriasalátaspórolástápanyagvásárlás
0

Írta:

Nem kell lemondanod az egészséges életmódról, hogy pénzt takaríts meg, csak egy kicsit komolyabb stratégiára van szükséged!

Sokszor halljuk, hogy a helyes étkezés drága. Ez valóban így van, de csak akkor, ha nem okosan csináljuk. A következő 7 tipp segítségével te vékony maradhatsz, miközben a pénztárcád hízik!

1. Készítsd elő az étkezést!

A spórolás egyik legjobb módja, ha előre gondoskodsz az ételedről, nem pedig ott vásárolod meg, ahol éppen valamit megkívánsz. A legtöbb kávézóban és edzőteremben is kaphatsz egészséges táplálékot, csak például a granola szelet dupla annyiba kerül, mint egy hipermarketben.

2. Kezdd egyszerűen!

Minél könnyebben elkészíthető recepteket nézel ki magadnak, annál valószínűbb, hogy később is folytatod a büdzsékímélő gyakorlatot. Persze néha belefér egy-két bonyolultabb finomság, amit akár Michelin-csillagos éttermekben is felszolgálhatnának, de a sima hétköznapokon törekedj a gyorsaságra: ötperces piskóta vagy saláta, 1 db avokádó pirítóssal, egy gyors és könnyű leves, stb. Ezek mind egyszerű, de egészséges lehetőségek, amelyek konkrétan nulla kulináris készséggel is elkészíthetők. Ráadásul minél több ilyen recepted van, annál többet tudsz kísérletezni az ételekkel és változatosan keverni a menüsort.

3. Vásárolj jó áron, nagyobb mennyiséget!

Az egyik üzletben a magok olcsóbbak, máshol a kókusztej ára verhetetlen. Alaposan nézz körül, vadássz az akciókra, és vegyél többet azokból az ételekből, amelyek hosszan eltarthatók! Teli kamrából bármit könnyedén elkészíthetsz! A legjobb, ha egyenesen a piacra mész, és helyi termelőktől szerzed be az árut. De az online kínálatot is érdemes áttekinteni, és akár házhoz rendelni. Hatalmas árkülönbségek lehetnek!

4. Térképezd fel a mirelit árut!

A fagyasztott gyümölcsök és zöldségek kitűnően felhasználhatók smoothie-nak, leveseknek és köretként is. Még jobb, ha te vásárolod meg a friss árut, és amit nem használsz fel, beteszed a mélyhűtőbe. A húsokat, halakat is nyugodtan tedd a jégre, így a lejárati idejükön túl még hosszú ideig felhasználhatod őket.

82324511 - picture of woman at marketplace buying fruits

5. Felejtsd el a drága salátabárokat!

Pár szelet paradicsom, két főtt tojás, egy kis csíra, magok… Mindannyian tudjuk, miből készül a saláta. Miért költenél rá többezer forintot, ha sokkal olcsóbban kihozhatod otthon? Ha alkalomadtán mégis ilyen helyeken eszel, legalább lelkiismeret-furdalás nélkül választhatsz különlegességet az étlapról, amit nem tudnál te magad csak úgy összedobni a konyhában.

6. Vigyázz az előrecsomagolt élelmiszerekkel!

Gondolj bele, mennyivel kevesebb pénzből hozhatod ki alapanyagköltségen azokat a trendi salátákat és szendvicseket, amelyeket zacskóban, előre csomagolva árulnak a boltokban. Arról nem is beszélve, hogy a frissességüket sem tudják sokáig megőrizni. Ha nem muszáj, ne vásárold meg őket!

7. Legyél te is kuponkirálynő!

Akár az újságokból vágod ki, akár az appokból töltöd le, érdemes figyelni a kuponokat, hiszen nagy összegeket takaríthatsz meg általuk. Ebben az esetben viszont különösen ébernek is kell lenned, hiszen könnyen beleeshetsz abba a csapdába, hogy csak azért vásárolsz meg valamit, amire nincs szükséged, mert kuponod van hozzá.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X