Főoldal > DIÉTA > 8 egészséges választás minden nap

8 egészséges választás minden nap

diétaegészségéletmódváltásfogyástáplálkozás
0

Írta:

Amikor egy új diétába vágsz bele, mindig jobb, ha előtte tájékozódsz. Ha most szemezel az életmódváltással, akkor érdemes végigfutnod a listát. Ha pedig már belevágtál és nem jártál sikerrel, akkor azért vess egy pillantást az alábbiakra, hátha ráébreszt, miért nem sikerült elérned a kívánt célt.

1. Nem hőkezelt, nátrium-nitrittől mentes és feldolgozatlan húsokat válassz

Az olyan feldolgozott húsok, amilyen a kolbász, bacon és szalámi, gyakran tartalmaz egy színfixáló összetevőt, az úgynevezett nitritet. Amikor megfőzik, ez a nátrium-nitrit reagál az aminosavakra és növeli a gyomor- vagy bélrák kialakulását. Kerüld a feldolgozott és a nátrium-nitritet tartalmazó húsokat.

2. Tejtermékből csak a bio

Nagyon sok tehén vemhes, amikor megfejik, az ilyen tejekben nagyon magas lehet az ösztrogén szintje. A túlzott ösztrogén bevitelének elkerülése érdekében bio termékeket válassz, ha tejfölről, sajtról, joghurtról vagy tejről van szó, mert az ezekhez szükséges tejet egy korlátozott fejési időszakban nyerik a szarvasmarháktól.

3. Gondolj az erjesztett ételekre

A létfontosságú probiotikumok bevitelének egyik legjobb módja, ha erjesztett ételeket fogyasztasz, például kefirt, savanyú uborkát, erjesztett hagymát. Akár magában is fogyaszthatod őket, de nyugodtan teheted salátákra, de nyugodtan eheted főétel mellé.

4. Ne korlátozd a sót!

A sóbevitelt 2300 mg környéki értéknél szokás korlátozni, egy átlagos ember napi sófogyasztása 3400 mg környékén mozog. Persze nem mindegy, hogy milyen fajta sót fogyasztasz, a tengeri vagy himalája só ugyanis kevésbé káros az asztali változatnál. Hozzá kell azonban tenni, hogy a mértéktelen sófogyasztás, a napi 6-10 000 mg mennyiséget meghaladó bevitel szív- és érrendszeri problémákat okozhat. Kifejezetten káros a túl sok só a vesebetegek számára, nekik mindenképpen oda kell figyelni a mértékletességre.

5. Használj biztonságos édesítőket

Ha már igazi régi motoros vagy az alacsony szénhidráttartalmú étkezésben, biztosan tudod, hogy a cukor helyett mennyivel jobb, ha édesítőszereket használsz. Akár muffin, süti vagy bármilyen édesség alternatív változatát elkészítheted édesítőszerek segítségével. A szakértők szerint a legjobb, ha kerülöd a mesterséges édesítőszereket és természetes irányba mozdulsz el a választás során. A stevia (folyékony vagy por formában is), eritrit és xilit (nyírfacukor) olyan természetes édesítőszerek, melyeket nyugodtan használhatsz.

6. Minimalizáld a biszfenol A (BPA) használatot

Ez a vegyület, ami a műanyag flakonokban (újrahasznosítási kódja: #7) található meg, zavarhatja az endokrin rendszer működését, pangásos szívelégtelenséget, cukorbetegséget, pajzsmirigy-diszfunkciót és súlygyarapodást okozhat. Keresd a BPA-mentes palackokat, műanyagokat.

7. Kerüld a szénsavas üdítőket

Az erősen savas üdítők rontják a csontok egészségét, a szénsav ugyanis semlegesíti a kalcium hatását. Egy doboz kóla helyett kortyolgass vizet (ha nem tudsz elegendő vizet inni, próbáld ki citrommal, lime-mal, uborkával, kivivel vagy mentelevéllel ízesíteni). Ilyenkor télen pedig igazán jól tud esni egy meleg tea vagy kávé is a szénsavas üdítők helyett.

8. Vigyázz a hidrogénezett olajokkal

A hidrogénezett zsírok vagy transzzsírok, amivel a feldolgozott élelmiszerek csurig vannak, komoly szívproblémákat, cukorbetegséget vagy magas vérnyomást okozhatnak. Figyelj oda, mert sok szendvicskrémben és készen kapott sütiben megtalálhatóak ezek a transzzsírok.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X