Főoldal > DIÉTA > Rendszeresen sportolsz? Ezeket az ételeket edd!

Rendszeresen sportolsz? Ezeket az ételeket edd!

diétadióételétkezésgabonahalrizssportsporttáplálkozástojás
0

Írta:

Ha sportolsz, akkor különösen fontos odafigyelned a táplálkozásra. Vannak ételek, amelyeket minden nap érdemes lenne fogyasztanod, és persze az sem mindegy, hogy mikor.

Rizs, zöldségek

Mozgás után a testnek nem csak fehérjére, de szénhidrátforrásokra is szüksége van. A rizs, párolt zöldségek vagy friss saláták a legjobb köretek, amelyek ráadásul tökéletesen passzolnak a csirkehúshoz és a halhoz is. Ebédre és vacsorára kiváló választás, ha rizs- vagy zöldségköretet fogyasztunk.

Tojás

Ha vegetáriánus vagy, vagy egész egyszerűen éppen nem kívánod a húst, tojásból is tökéletes edzés utáni menüt dobhatsz össze. Mindegy, hogy rántottát, tükörtojást vagy omlettet készítesz, ezzel az élelmiszerrel a fehérjepótlást ki is pipálhatod.

Gabonafélék

A legjobb, ha rögtön egy tál gabonával indítjuk a napunkat. A zab, rozs, amaránt, hajdina, köles mind-mind teljes értékű gabonafélék, amelyek rost és B-vitamin tartalma igen magas. Szerepe van az emésztés serkentésében, a szénhidrát-anyagcserében és az idegrendszeri aktivitás optimalizálásában.

Banán

A banán a sportolók egyik kedvence, hiszen tökéletes választás akár állóképességi vagy izomerőt igénylő edzések előtt. Kiváló energia- és szénhidrátforrás, ami kellő erőt ad sportolás közben úgy, hogy nem okoz telítettségérzetet.

34657106 - oatmeal with banana, honey and walnuts for breakfast, close-up

Kefir

A kefir és natúr joghurtok nem csak kiváló fehérjeforrások, amelyek testmozgás után az izomtömeg növelésében segítenek, de megfelelő mennyiségű baktériummal is hozzájárulnak a szervezet egészséges működéséhez. Egy intenzív, izzasztó edzést követően különösen jól fognak esni ezek a hűsítő finomságok.

Hal, csirkehús

A hal és a csirkemell egyetlen örökmozgó étrendjéből sem hiányozhat. Edzés utáni fogyasztása javasolt, hiszen tele van fehérjével, energiatartalma viszont alacsony. Táplálja az izmokat, a zsírpárnákat viszont nem, ezért akár napi kétszer is kerülhet a tányérodra valamilyen fehér hús.

Diófélék

Sokan megfeledkeznek a zsírok jelentőségéről, pedig a jótékony omega-3 zsírsavak fogyasztása szuper hatással van a szervezetre. Ha egy marék diót vagy bármilyen más olajos magvat fogyasztasz edzés előtt, nem csak több energiád lesz, de hozzájárul szépséged és egészséged megőrzéséhez is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X