Főoldal > DIÉTA > Gyorsítsd fel az anyagcseréd és fogyj!

Gyorsítsd fel az anyagcseréd és fogyj!

anyagcsereétkezésfehérjefogyásfogyókúrafűszerkalóriakoffeinmetabolizmusmozgássúlyvesztészsírégetés
0

Írta:

A fogyás képlete egyszerűnek tűnik: kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz. A dolog , azért, ennél kicsit bonyolultabb, hisz számos tényező hozzájárul a súlyvesztéshez.

Szervezetednek akkor is energiára van szüksége, ha egész nap a kanapén ülsz, mindebben az anyagcserének nagyon fontos szerepe van. Az anyagcserét pedig rengeteg minden befolyásolhatja: a nemed, korod, súlyod, hormonok és sorolhatnánk.
Sokunknak pedig pont a lelassult metabolizmus okozza a nehezen történő fogyást. Íme pár tipp, hogyan indíthatod be takaréklángon lévő anyagcserédet.

Mozogj!

Ez tűnik a legalapvetőbb megoldásnak, bár sokunknak nincs ideje arra, hogy lejusson a konditerembe. Ha nem tudsz időt szánni a sportra, akkor is bevethetsz olyan trükköket, hogy mellőzöd a liftet, és a lépcsőt használod, ebéd közben sétálsz egyet, csökkented a tömegközlekedés használatát, és ha lehet, helyette gyalogolsz vagy biciklizel,  illetve a hétvégi kertészkedés is remek kalóriaégető.

Növeld az izmaidat!

Az izmosabb emberek aktívabbak, valamint több kalóriát is égetnek el, így ha két kiló zsírt lecserélsz két kiló izomra, a szervezeted jóval több kalóriát fog elégetni, értelemszerűen. Ezért se jó megoldás pusztán a koplalás, hiszen akkor nemcsak zsírt, hanem izmot is veszítesz, mely által az anyagcseréd is lelassul. Ha hétköznap nem is, de hétvégén ezért is érdemes legalább egy kis időt tölteni olyan gyakorlatokkal, melyekkel tudod növelni az izomtömegedet. Szerezz be súlyzót, és ismételd meg velük a gyakorlatokat úgy,  hogy közben tartasz egy perc pihenőt, később pedig az ismétlések számát és a súlyzók tömegét is emelheted.

Fogyassz több fehérjét!

A szervezet számára elengedhetetlen a fehérjebevitel a megfelelő emésztéshez. Fehérjebevitellel nemcsak az anyagcserédet gyorsítod fel, hanem az izomnövekedéshez és fenntartásához is szükséges. Javasolt kilogrammonként 1,4-2 gramm fehérjét bevinni, azaz egy átlag 60 kilós nőnek naponta 89-127 gramm fehérje bevitele ajánlott.

43852676 - fitness woman drinking water from bottle. muscular young female at gym taking a break from workout.

Igyál elegendő vizet!

A kevés folyadékbevitel is oka lehet az anyagcsere lelassulásának, plusz a fáradékonyságnak. A szervek ilyenkor kevésbé hatékonyan működnek, így az izmok is takarékon üzemelnek, ezáltal még egy kiadós edzés során is kevesebb kalóriát égetsz el. A megoldás, hogy nemcsak akkor iszol, amikor szomjas vagy, hanem mindig tartasz magadnál legalább fél liter vizet, amit egy-másfél óra alatt elkortyolsz. Edzés során, természetesen több folyadékra lesz szükséged.

Fogyassz kávét!

Jó hír a kávé szerelmeseinek, hogy a koffein nemcsak az álmosságot űzi el, de az anyagcserét is képes felgyorsítani, és növelni a szervezet energiafelhasználását. Persze túlzásokba nem kell esni. Ez maximum 4 csésze kávét jelent naponta, ennél több adagnak már nincs számottevő hatása. Ha nem szereted a kávét, helyettesítheted teával is.

Használj fűszereket!

A csípős fűszerek kapszaicin tartalma gyorsítja a szívverést, megemeli a vérnyomást, így a kalóriaégetés is gyorsabban megy. Nem csodaszer, de például a hasi zsírréteg eltávolítására különösen hasznos. Próbáld ki a porlasztott chilit, hogy főzés közben hozzáadsz belőle egy kicsit az ételeidhez, vagy a salátádhoz, így íze nem lesz olyan markáns, ha amúgy nem szereted a csípős ételeket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X