Főoldal > DIÉTA > A „jó” zsírok is árthatnak?

A „jó” zsírok is árthatnak?

diétatelítetlen zsírzsírzsírfogyasztás
0

Írta:

Avokádó, mandula, olívaolaj – néhány azok közül a szuper egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak közül, melyek hozzájárulnak a karcsú alak megőrzéséhez. Igen ám, de mi van akkor, ha ezekből fogyasztasz túl sokat?

A legújabb kutatások már meggyőztek minket arról, hogy a (jó) zsírok fogyasztása nem ördögtől való, sőt kimondottan segítik a fogyást, hiszen remek energiaforrások, így hosszú időn át biztosítják a teltségérzetet. Ezek az ún. egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek képesek semlegesíteni a savakat a szervezetben, vitaminokban gazdagok, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség és a depresszió megelőzéséhez. Szóval csupa-csupa jó tulajdonságokkal rendelkeznek. Ide tartoznak az olajos magvak, az olívaolaj, az avokádó, a tengeri halak, a szója és a lenmag, hogy csak a legismertebbeket említsük. De azt vajon honnan tudhatjuk, hogy ezekből mennyi az a napi maximum mennyiség, amivel még nem ártunk magunknak?

Mit mond a szakértő?

Habár ezek valóban szuperételeknek számítanak, tényleg könnyen áteshetünk a ló túloldalára, ha túlzásba visszük a fogyasztásukat. Tegyük fel, hogy napi 1700 kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, melyből 40% szénhidrát, 30% fehérje és 30% zsír. Ha a nap folyamán három főétkezést tartunk, és délután mandulát nassolunk, az arányokat figyelembe véve 57 gramm lenne az ideális maximum zsírbevitelünk. Egy marék (kb. 28 gramm) mandula 14 gramm zsírt tartalmaz, pont annyit, mint 1 evőkanál olívaolaj vagy fél avokádó. 28 gramm sajt 9 gramm, míg egy tojás 6 gramm zsírt tartalmaz. Láthatod tehát, hogy nagyon könnyű elérni azt az 57 grammos napi limitet.

Azonban a hízást nem önmagában a zsírbevitel okozza, hanem az össz kalóriamennyiség, amit egy nap elfogyasztunk. Nem kell, hogy szigorúan tartsd magad a napi 30% zsírbevitelhez, de a maximum 30-35%-ot érdemes lenne mindenkinek megcéloznia! Amennyiben nagyon alacsony a szénhidrátfogyasztásod, lehetsz egy kicsit megengedőbb a zsírbevitellel.

WellnessCafe Tipp: Ahelyett, hogy az üvegből löttyintenél valamennyi olívaolajat a serpenyőbe, mindig mérd ki a konkrét mennyiséget! Nagyon könnyű ugyanis egy evőkanál helyett kettőt használni, ami máris a napi max. zsírbeviteled fele.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X