Főoldal > DIÉTA > 10 karácsonyi finomság, amit nem lenne szabad megenned

10 karácsonyi finomság, amit nem lenne szabad megenned

diétaédességételkarácsony
0

Írta:

Bár a következő ünnepi finomságok nagyon csábítóak, jól gondold meg, mennyit eszel belőlük, mert könnyen felhizlalnak! Ugye te sem akarod az új évet szigorú fogyókúrával és 5-6 kiló plusszal kezdeni?

Sajtos roló

Nagyon ízletes ropogtatnivaló, ám nem árt vele vigyázni! A leveles tésztákból készült nassolnivalók (a bennük lévő telített zsírsavak miatt) drasztikusan megemelik a vércukorszintet, valamint a vér LDL koleszterin szintjét – ez pedig nem tesz jót sem a szívnek, sem az érfalaknak, sem a testsúlyodnak!

Mézeskalács

Gyönyörű díszeket és dekorációkat lehet készíteni a cukorkákkal és színes habokkal dúsított mézeskalácsokból, de inkább ne edd meg őket! A mézeskalácsok – különösen, amelyek ki is vannak díszítve – tele vannak cukorral: egy kis darab például 260 kalóriát is tartalmazhat, amit az egészséges étrendet követők egyszerűen nem engedhetnek meg maguknak!

WellnessCafe-tipp: Porcukor helyett használj édesítőszereket, a díszítést pedig dióval és diákcsemegével oldd meg – így egyből nem is lesz olyan egészségtelen!

Cukorpálcika

Igazi karácsonyi nyalánkság, pedig csak cukorból és ecetből áll!  Így már nem is olyan csábító, ugye? Ahelyett, hogy megennéd, készíts belőle dekorációt, az édességeket pedig helyettesítsd teljes kiőrlésű lisztből készült süteményekkel, étcsokoládéval, szárított-aszalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal!

Tojáslikőr

Tápérték nincs benne – kalóriát, vaníliacukrot, porcukrot, tojást és tejszínt viszont annál inkább tartalmaz! Egy 150 ml-es likőrben például 21 gramm cukor van, ami több, mint a felnőtteknek megengedett napi cukortartalom. Ha nem akarsz elhízni, még kóstolót se igyál belőle!

Fahéjas tekercs

Népszerű reggeli karácsony reggelén – a szervezeted viszont utálni fogja! A cukrozott fahéjas csigák nem tartalmaznak tápanyagot, rostforrást és ásványi anyagokat, csak kalóriák, cukrok és telített zsírsavak tömkelegét, amelyeket nagy ívben el kell kerülnöd, ha nem akarod pár nap alatt kihízni a szilveszterre tartogatott ruhádat!

Gyümölcskenyér

Ne tévesszen meg a név! Bár a piskótatésztája tele van gyümölcsökkel, rengeteg vajat, cukrot és szirupot is tartalmaz: egy szeletben például 410 kalória és 13 gramm zsír van; ami miatt nem tudjuk a diétás nyalánkságokhoz sorolni. A gyümölcskenyér helyett inkább süss teljes kiőrlésű lisztből készült banános muffint, vagy a béta-karotin tartalmú sütőtökös pitét!

47340510 - traditional christmas fruit cake pudding with marzipan and cranberry and rosemary decor on a christmas decoration background

Forralt bor

A vörösbor jótékony hatásairól már többször is beszéltünk, a forralt bor viszont egy egészen más kategória: a fűszereknek, az ízfokozóknak és az édesítőszereknek köszönhetően egy bögre legalább 356 kalóriát tartalmaz – ez pedig ugyanannyi, mintha megennél egy sajtburgert! Csupán egy közös dolog van bennük: semelyik sem jó választás, ha formában akarsz maradni!

Sajttorta

Egy felnőtt hölgy napi átlagos kalóriaigénye 2000 kalória – ha ehhez viszonyítjuk a következőket, nem ajánljuk, hogy sajttortát fogyassz, még az ünnepek alatt sem! Egy házi készítésű sajttorta szeletenként legalább 245 kalóriát tartalmaz, ha pedig ugyanezt cukrászdában vagy boltban vásárolod meg, 500-600 kalóriával is többet vihetsz be a szervezetedbe – és akkor még más édességet, finomságot nem is ettél!

Trüffel csokoládé

Az ünnepi csomagolásban lévő trüffel bonbonok igazán szemet gyönyörködtetőek, az ízük pedig isteni – a beltartalmuk viszont annál szörnyűbb! Egy kis darabka bonbon akár 100 kalóriát is tartalmazhat, a fele pedig telített zsírsavból, azaz margarinból készül. Ne vigasztald magad a benne lévő étcsokival sem, hiszen olyan keveset raknak bele belőle, hogy még az ízét sem fogod érezni!

Piskótatekercs

Alapvetően egészségtelen és hizlaló édességek, főleg, ha édes krémekkel párosítjuk őket, vannak azonban olyan trükkök, amelyekkel egészségesebbé varázsolhatjuk őket. Ha a fehér lisztet például kicseréled kókuszlisztre, vaníliacukorra sem lesz szükséged, amennyiben pedig mézet és eritritet használsz a porcukor helyett, nemcsak egy könnyebben elkészíthető masszát kapsz; hanem kevesebb cukrot is fog a süteményed tartalmazni!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X