Főoldal > DIÉTA > 7 szuperélelmiszer, amely erősíti az immunrendszert

7 szuperélelmiszer, amely erősíti az immunrendszert

áfonyaantioxidánschia magétkezésfokhagymagoji bogyóimmunrendszerkelkáposztaszuperélelmiszervírusvitamin
0

Írta:

Ahogy a hőmérséklet egyre csökken, úgy nő a megfázások és a különböző vírusos megbetegedések esélye. Mielőtt akkor kapnál észbe, amikor már ledöntött a lábadról a betegség, gondolj időben a védekezésre, és erősítsd az immunrendszered szuperélelmiszerekkel.

Ezek a táplálékok rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, így jótékony hatással vannak a közérzetre és az általános egészségre. Az alábbi 7 étel segítségével búcsút mondhatsz a téli megbetegedéseknek, és változatosabbá teheted diétádat is.

Fokhagyma

A fokhagyma nemcsak remekül feldobja az ételek ízét, de az egyik legjobb természetes immunerősítő. A kutatások eredményei alapján a fűszernövény rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a magas vérnyomásra és a koleszterinszintre is. Ráadásul antioxidánsban is bővelkedik, ezáltal erősítve a szervezet természetes védekezőképességét. Mindezért megéri vállalni a rossz leheletet, igaz?

Gyömbér

A gyömbér leginkább az ázsiai konyha kedvence, szinte mindenbe használják, az italoktól egészen a levesekig. Érdemes bármilyen étrendbe beilleszteni ezt az aromás fűszert, ugyanis gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és anyagcserepörgető tulajdonsággal rendelkezik. Betegség, émelygés és fogyókúra során is hasznát veheted. A mézes gyömbértea felveszi a harcot a megfázással, és gyors segítséget nyújt a fájó, kaparó toroknak.

Goji bogyó

A szárított goji bogyó az egyik legnépszerűbb szuperélelmiszer. Hogy minek köszönheti mindezt? Egy maréknyi természetes multivitamin csupán 100 kalóriát és rengeteg C-vitamint tartalmaz. Gondoltad volna, hogy 500-szor több C-vitamin van benne, mint a narancsban? Emellett bővelkedik B-vitaminokban és 21 ásványi anyagot tartalmaz, többek között cinket, rezet, vasat, kalciumot, szelént és foszfort. Tehát, ha rendszeresen fogyasztod, biztosan nem gyűlik meg a bajod a különböző betegségekkel. Hogyan lehet enni? Dobj pár darabot a müzlidbe és a smoothie-dba, így a legegyszerűbb felhasználni.

Chia mag

A chia mag eredetileg Mexikóból származik, az aztékok és a maják használták természetes erőnlét növelőként. Az azték zsálya a legjobb növényi forrása az Omega-3 zsírsavnak, 100 grammban körülbelül annyi Omega-3 található, mint 1 kg lazacban. Fehérjetartalma sem elhanyagolható, kétszer annyi növényi fehérje van benne, mint más magokban, ráadásul mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza. Továbbá tele van antioxidánsokkal és rosttal. Vízben oldva körülbelül tízszeresére képes duzzadni, emiatt főként joghurthoz és pudinghoz érdemes használni.

51628898 - japanese tea ceremony setting , matcha tea, powder and utensils

Matcha

A matcha, amely a japánok tradicionális zöld porrá őrölt teája, íze, állaga és színe miatt igen megosztó, de kétségtelenül egyre népszerűbb. Nem is csoda, ugyanis hússzor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a gránátalma. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért célszerű megfázásos időszakokban fogyasztani, hogy megelőzzük vele a betegségeket. Kávéhelyettesítőként természetesen növeli a napi energiaszintet. Vásárláskor figyelj rá, hogy cukor- és adalékanyagoktól mentes, organikus terméket válassz. Nemcsak forró italként, főzve-sütve is fogyasztható: vibráló színe különlegessé teszi a muffint vagy a pudingot is.

Kelkáposzta

A kelkáposzta legyen az egyik kedvenc téli zöldséged, ugyanis tele van immunerősítő antioxidánsokkal, miközben a ragyogó bőrről és az Alzheimer-kór megelőzéséről is gondoskodik. Gazdag aminosavakban, ezáltal a gyulladások ellen fejti ki jótékony hatását. Energiatartalma igen alacsony, 100 grammban csupán 30 kalória rejlik, ezért nagyon jól beleillik a különböző diétákba. Felhasználhatósága igen sokrétű: főzelékként, levesként, chipsként vagy smoothie-ba téve is fogyasztható.

Áfonya

Nem hiányozhat összeállításunkból egyik kedvenc szuperélelmiszerünk, az áfonya sem. Sajnos ez a finom bogyós gyümölcs szezonális, de fagyasztva az év bármely időszakában, így télen is élvezhető. Igazi gyulladásgátló vitaminbomba, segítségével megelőzhetjük a betegségeket és a szervezet természetes méregtelenítési folyamatairól is gondoskodik. Tökéletes smoothie-kba, zabkásához vagy akár magában, köztes étkezésekre is.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X