Főoldal > DIÉTA > Rejtett kalóriák az élelmiszerekben, amikről nem is tudsz

Rejtett kalóriák az élelmiszerekben, amikről nem is tudsz

diétaétkezésfogyásgyümölcsléjoghurtkalóriamozgássalátazsírégetés
0

Írta:

Odafigyelsz a helyes táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra, a mérleg nyelve mégis makacsul megingathatatlan? Lehet, hogy olyan ételeket kerülnek a tányérodra, amelyekről nem is gondolnád, hogy valójában kalóriabombák.

Salátaöntetek

Ha már egy jó ideje salátán és sovány húsokon élsz, mégsem tapasztalsz pozitív változásokat a testsúlyodat illetően, akkor valami hiba csúszhatott a gépezetbe. Nem mindegy például, hogy mivel öntöd le a salátádat. A boltokban található salátaöntetek ugyanis bár – a bennük található ízfokozók miatt – nagyon ízletesek, tele vannak mesterséges aromákkal és cukorral. Kerüld őket, és készíts inkább házi salátaöntetet citromléből és friss fűszernövényekből.

Joghurtok

Sokan esnek abba a hibába, hogy diéta alatt gyakorlatilag gyümölcsjoghurtokon élnek. Még ha zsírszegény tejből készült terméket is választasz, közel sem biztos, hogy hozzájárul a súlyvesztéshez. Sőt! A gyümölcsjoghurtokban rengeteg hozzáadott cukor és szirup, na és persze adalékanyag található, a tejcukorról nem is beszélve. Ha nem szeretnél lemondani kedvenc nasidról, készíts otthon gyümölcsjoghurtot friss gyümölcsből és laktózmentes natúr joghurtból.

53039176 - raspberry jam to smear. raspberry jam woman plaster bread and butter. jars of raspberry jam with berries on tray close up

Lekvárok

Attól, hogy a lekvár alapanyaga a gyümölcs, még korántsem biztos, hogy a legegészségesebb eledel. Semmiképp se mulaszd el megnézni a lekvár gyümölcstartalmát, mielőtt megvásárolnád. Ha csak elenyésző százalékban tartalmaz gyümölcsöt, azonnal tedd vissza a polcra, bármennyire is csalogató az ára. Gondolj bele, mennyi egészségtelen adalékanyaggal dúsíthatják azokat a termékeket, amelyek csak 10%-os gyümölcstartalommal bírnak. De ha még a gyümölcstartalommal nincs is probléma, a hozzáadott cukor mennyisége elrettentő lehet. A legtöbb lekvár annyira túlcukrozott, hogy már egy evőkanálnyi adag is több kockacukornyi többletet jelent. Készítsd inkább te magad lekvárjaidat.

Gyümölcslevek

A silány minőségű gyümölcslevek többet árthatnak az alakodnak, mint azt gondolnád. A kevés gyümölcstartalmat ugyanis aromákkal, cukorral, édesítőszerekkel próbálják kompenzálni. Ezek nem csak egészségtelenek, de rendkívül hizlalóak is. 100% gyümölcstartalmú italokat természetesen érdemes fogyasztanod, de azokat sem nyakra-főre, hiszen ha a napi folyadékszükségletedet csak gyümölcslevekkel vinnéd be, a sok gyümölcscukor gyorsan zsírpárnácskák formájában raktározódna el.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X