Főoldal > DIÉTA > Így tartsd kordában a szénhidrátbeviteled

Így tartsd kordában a szénhidrátbeviteled

cukordiétaétkezésfogyásszénhidráttápanyagtáplálkozás
0

Írta:

A szénhidrátokra szükség van, még akkor is, a fogyni szeretnél, de érdemes odafigyelni arra, hogy milyen szénhidrátokat juttatsz a szervezetedbe, és még lényegesebb, hogy mennyit!

Ha elkezded a gabonaféléket visszafogni, az egészségi állapotod jelentősen javulni fog, az étvágyad és a súlyod pedig várhatóan csökken majd. De tudd, hogy a szénhidrátok bevitele nem ér véget a péktermékek és tésztafélék megvonásában, ha az egész napi salátafogyasztást 4 doboz kólával fejeled meg, nem sok mindent fogsz elérni a céljaid közül.

A szénhidrátok kezelése még az édesszájú emberek számára is elérhető és sokkal egyszerűbben kivitelezhető, mint gondolnád. Az édesség utáni vágyad egyre csökkenni fog, majd teljesen eltűnik.
Pár egyszerű szabály, amivel kordában tarthatod a szénhidrátokat.

1. Figyelj a gyümölcsre

Korlátozd az étkezésenkénti szénhidrátbevitelt 15 grammra, két étkezés között pedig 4-6 óra teljen el. Gyümölcs és gyümölcs között is van különbség, vannak szénhidráttartalom szempontjából jobb és rosszabb fajták. A jobbak, alacsony szénhidráttartalmúak közé tartoznak a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, alma, nektarin, őszibarack és dinnye. Viszonylag sok a szénhidrát azonban a banánban, ananászban, mangóban, szőlőben, ezeknél érdemes odafigyelned a mennyiségekre, mert cukortartalmuk megegyezik a cukorkáéval. Kivételt képez az avokádó, aminek zsírtartalma magas, de csupán 3 gramm szénhidrátot tartalmaz.

2. Kerüld a gyümölcsleveket

Ha az egészséged megőrzése érdekében szoktál gyümölcsleveket inni (például gránátalma levet az egészségi előnyei miatt), csak valódi gyümölcsből készült, 100%-os változatot fogyassz. A nem 100%-os levekbe rettentően sok cukrot tesznek egyes gyártók, így pedig elképesztően sok szénhidrátot viszel be a tudtod nélkül. Egyetlen pohár narancslében például 6 teáskanál cukor is kerülhet.

59383490 - carbohydrate food background

3. Csökkentsd a tejtermékek bevitelét

A napi tej, túró vagy cukrozatlan joghurt (lehetőleg teljes zsírtartalmú) mennyiségét csökkents napi egyre. Ne feledd, a gondot nem a zsír okozza. A tejben, tejtermékekben lévő laktóz, vagyis tejcukor is szénhidrát, lehet, hogy épp ezért nem tudsz lefogyni. Azt pedig mindig tartsd szem előtt, hogy a legtöbb tejdesszertet még tovább cukrozzák.

4. Mértékkel fogyaszd a hüvelyeseket

Általában 4-6 órás emésztési időszaka van a hüvelyeseknek, babnak, édesburgonyának, borsónak, jamgyökérnek, csak ez után következik be a vércukorszint leesése. Számos előnye miatt azonban fontos fogyasztani a fenti zöldségeket, de csak mértékkel.

5. Étcsokit mértékkel

Persze, az étcsokoládénak számos egészségi előnye van, de csak a megfelelő fajtának. Olyan csokit válassz, ami legalább 70-85 százalék kakaótartalommal rendelkezik. Még ebből a fajtából sem lehet mértéktelenül fogyasztani, 40 grammnál többet ne egyél meg naponta belőle.

6. Kerüld a cukormentes élelmiszereket

Hacsak nem vagy rákényszerítve, ne fogyassz „cukormentes” felirattal ellátott élelmiszereket. A mesterséges édesítőszerek könnyen felpuffaszthatnak, hasmenést okozhatnak, amitől a komfortérzeted erősen csökken.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X