Főoldal > DIÉTA > 6 fontos táplálkozási tanács, amit fogadj meg!

6 fontos táplálkozási tanács, amit fogadj meg!

diétaétkezésétkezési szabályfehérjefogyáshidratálásszénhidráttanácstápanyagtáplálkozásvízzsír
0

Írta:

Nem számít, mennyi időt és energiát töltesz el edzéssel, az vagy, amit megeszel. Az étel adja ugyanis a belső értékeidet.

Amikor nekikezdesz az életmódváltásnak és a rendszeres edzésnek azért, hogy egészségesebb és formásabb legyél, érdemes azt is figyelembe venni, hogy mit fogyasztasz. Az egészséges életnek ugyanis nem csak az az alapja, hogy sokat sportolsz, mozogsz, ha emellé egyoldalúan viszed be a tápanyagokat, nem sokat érsz vele.

Itt van 6 olyan táplálkozási alapelv, melyek betartásával fittebb és jobbkedvű lehetsz.

1. A szénhidrátra szükséged van

Persze a szénhidrát nem minden formában jó. Nagyon fontos, hogy elkülönítsd a jó szénhidrátokat, és ezeket fogyaszd, mert a jó szénhidrátok szükségesek a szervezetnek, hiszen így biztosítják az energiát a testednek. Azt se feledd, hogy a zsír csak a szénhidrát segítségével tud elégni, tehát ha nincs szénhidrát, nincs zsírégetés sem. És az izmoknak is szüksége van a szénhidrátokra a megfelelő működéshez.

Hogy egészségesen étkezhess, kerüld a fehér kenyeret, tésztákat, bő olajban sült ételeket, csomagolt kekszeket, édességeket, a szénhidrátban gazdag italokat, cukros üdítőket, és mindent, amihez fruktóztartalmú kukoricaszirup lett adva.

2. Fogyassz fehérjét edzés után

A fehérje regenerálja az izomzatot, fokozza az immunműködést, értékes tápanyagokkal lát el. A legjobban akkor hasznosul, ha az edzés után 20 perccel már el is fogyasztod.

3. A jó zsírok fontosak

Az esszenciális jó zsírok fontos szerepet játszanak az agyműködésben és a szervezet folyamataiban. Ne vond meg magadtól a zsírokat és olajokat. Inkább figyelj oda arra, hogy esszenciális zsírokat és olajokat viszel be: az avokádó, kesudió, mandula és lazac ilyen jó zsírokkal és olajokkal lát el.

energiat2.jpg ()

4. Aminosavakra is szükség van

Aminosavat a szervezet nem termel magától, így neked kell odafigyelned, hogy bejuttasd a megfelelő mennyiséget.

5. Vitaminok és ásványi anyagok a tápanyagban gazdag ételekből jutnak be

A friss gyümölcsök és zöldségek a vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok legnagyobb tárházát jelentik. Ezek az elengedhetetlen táplálékok a legjobban a friss zöldségekből és gyümölcsökből tudnak beépülni. De tele vannak vízzel is, így a hidratációban is a segítségedre vannak.

6. Vízzel segítsd a szervezeted hidratáltságát

Napi minimum 2,5 liter folyadék elfogyasztása mellett a szervezeted úgy működik, mint egy jól olajozott gép. A kiegyensúlyozottság érdekében kerüld a magas cukortartalmú innivalókat, helyettük inkább vizet fogyassz. A fruktózzal dúsított sportitalokat csak akkor fogyaszd, ha olyan hosszú edzést végeztél, hogy elektrolitokra van szükséged. Emellett figyelj a magnézium és kálium bevitelre, hiszen ezek az ásványi anyagok segítenek az izomregenerációban.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X