Főoldal > DIÉTA > 5 tulajdonság, amit nem tudtál a csemegekukoricáról

5 tulajdonság, amit nem tudtál a csemegekukoricáról

antioxidánsdiétaegészségélelmiszerétkezésfehérjekukoricarostvitaminzöldség
0

Írta:

Pattogatott, főtt, sült, grillezett… ez mind lehet a kukorica jelzője. Sokoldalú, olcsó, finom és számos jótékony hatása van. Tele van különböző tápanyagokkal, amelyek jót tesznek a szervezetednek, és biztos, hogy akad olyan tulajdonsága is, amiről még nem is hallottál.

1. Gazdag antioxidánsokban

Mindegy, milyen fajta a kukorica, de az biztos, hogy tele van antioxidánsokkal. Az antioxidánsok, köztük a növényekben megtalálható polifenolok segítenek legyőzni a szervezet számára ártalmas, sejteket károsító molekulákat, a szabad gyököket. Az Amerikai Kémiai Társaság kutatói felfedezték, hogy egy adag pattogatott kukoricában van a legtöbb, 300 mg antioxidáns, ami majdnem kétszer akkora mennyiség, mint amit egy adag gyümölcs tartalmaz általában.

2. Fehérjeforrás

Ki gondolná, hogy a kukoricának magas a fehérjetartalma. A protein segít a sejtek újjáépítésében, az immunrendszer erősítésében, és az izomépítésben. Ha megeszel egy csemegekukoricát, az ellát egy jó adag proteinnel: egy csészényi kukoricaszemben 5 gramm található belőle.

3. Rostban gazdag

A kukorica gazdag élelmi rostokban is: egy csészényi kukoricaszemben 3.5 gramm található. A rostok megakadályozzák a székrekedés és a magas koleszterinszint kockázatának kialakulását. Ha éppen fogyókúrázol, és odafigyelsz az étkezésedre, akkor a kukorica fogyasztása nagyszerű ötlet, mert utána hosszabb ideig fogod úgy érezni, hogy tele vagy. A kukorica a cukorbetegség kontrollálásában és a szívroham megelőzésében is segíthet.

44384209 - fresh tasty grilled corn with butter on brown table

4. Minden része gyógyít

A kukoricának szinte minden részét fel lehet használni a betegségek megelőzésére, kezelésére. A levelének főzete segít megelőzni a vesebántalmakat, vesekő kialakulását, csökkenti a húgyúti és hólyagpanaszokat. A kukorica bajusz teáját has- és vízhajtó hatása miatt a természetgyógyászatban alkalmazzák. A torzsájának leve csillapítja az orvérzést, menstruációs panaszokat, javítja a hegképződést. A magokból borogatás készíthető, mellyel enyhíthetők a duzzadt, bevizesedett lábaknak, ízületi fájdalmak.

5. Okossá tesz

A főtt kukorica rágcsálása kitűnő módszer az agyi funkciók fokozására, köszönhetően a zöldség B1-vitamin-tartalmának. Az agy arra használja ezt a vitamint, hogy acetil-kolint termeljen. Ez egy olyan ingerületátvivő anyag, amely javítja az agysejtek működését, ezáltal növeli az emlékezés és a koncentrálás képességét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X