Főoldal > DIÉTA > 4 étel, amit semmi pénzért ne vegyél meg!

4 étel, amit semmi pénzért ne vegyél meg!

áfonyacukordiétaételjoghurtsmoothietáplálkozás
0

Írta:

Áfonyás joghurtok, zöldséges hamburgerek és gyümölcsös smoothiek? Nem minden olyan egészséges, mint gondolnád! A következő négy ételtől-italtól óva intünk téged!

Csomagolt vegaburgerek

A szupermarketek hűtőpolcain sorakoznak az íncsiklandozó szendvicsek és hamburgerek, amik esetleg jobb választásnak tűnhetnek, mint a snackek – pedig nem azok! Különösen igaz ez a hús nélküli, vegetáriánus hamburgerekre, amiket telepakolnak nátriummal és különböző feldolgozott összetevőkkel (például hexánnal, amit kőolaj-finomítás során állítak elő). Amíg a petíciók nem tudják azokat az élelmiszereket betiltatni, amik hexánt tartalmaznak, sanszos, hogy te is áldozatul esel ennek az összetevőnek, ami bizonyítottan fejfájást okoz. Ugye te sem szeretnéd ilyen egészségrontó anyagokkal mérgezni a tested? Inkább készítsd el magadnak otthon a saját szendvicsedet!

Bármi, ami áfonyás ízű

A csokoládés joghurtok, tejitalok, müzlik és kekszek helyett sokan a gyümölcsös verziókat választják, hiszen azok „egészségesebbek”. Sajnos az az igazság, hogy a gyümölcsdarabos termékek a legtöbbször még kártékonyabbak is a csokis ízűeknél – gyümölcsöket ugyanis csak a legritkább esetekben tartalmaznak ezek a termékek. A gyümölcsöket kiválóan lehet reprodukálni különféle ízesítőkkel, színezőkkel vagy sűrítményekkel – gondolj csak a gumicukrokra –, az áfonyás változatok pedig ezenkívül is az egyik legegészségtelenebbnek számítanak, mert legalább kétféle színezék (egy piros és egy kék színű) kell az előállításukhoz. Ha áfonyás joghurtra vágysz, inkább válassz egy natúr görög joghurtot és egy tál áfonyát, amit bármikor összekeverhetsz egymással – így rengeteg káros és mesterséges anyagtól megkíméled a gyomrodat.

29841168 - yogurt ice cream scoops

Vaníliaaroma

Klasszikus kedvencnek számít a háziasszonyoknál, pedig rendkívül drága és nem is éppen a legjobb dolog, amit süteménybe lehet tenni! Hacsak nem egész vaníliarudat veszel, nagy a valószínűsége, hogy a vaníliát a vanilla nevű kémiai adalékanyaggal helyettesítik, ami gyakran előfordul a parfümökben, a samponokban és tusfürdőkben is. Ha ez még nem lenne elég: a vanillint a szénből és a fából vonják ki – ezért olyan olcsó a vaníliáscukor és a vaníliaaroma. Ha vaníliából szeretnél sütni, inkább fektess be egy egész rúdba; vagy alaposan olvasd el az összetevőket: ha a termék vanillint tartalmaz, inkább tedd vissza a polcra!

Cukrozott smoothie-k

Egyre divatosabb az üdítők helyett smoothie-t kortyolgatni, viszont nem árt elolvasni mi is van pontosan az összetevők listáján! Az előre elkészített, fagyasztott smoothie-k tele vannak ízesítőkkel, adalékanyagokkal, színezékekkel, tartósítószerrel és cukorral – a lehető legkevesebb mennyiségben tartalmaz „igazi” gyümölcsöket, azokat is leginkább aroma vagy sűrítmény álcájában. Ha szereted a turmixokat, inkább szánj rá 10 perced, hogy te magad készítsd el – az egészséged is meg fogja köszönni.

 Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X