Főoldal > DIÉTA > A cukorhelyettesítők tényleg egészségesek?

A cukorhelyettesítők tényleg egészségesek?

cukorcukorhelyettesítőédesítőeritritkalóriamezsteviaxylit
0

Írta:

A cukor csupán üres kalória, hiszen energiát bőven, tápanyagot viszont egyáltalán nem tartalmaz. A túlzott cukorfogyasztás egyáltalán nem veszélytelen, nem véletlenül kezdték fehér méregként emlegetni a leggyakoribb édesítőnket.

A cukorbetegség, a fogszuvasodás, a szervezet elsavasodása, a csontok minőségének romlása, a krónikus vitaminhiány és a szervezet ellenállóképességének gyengülése csupán néhány az általa okozott károknak. Ráadásul hamar függőséget vált ki, hasonló elvonási tüneteket okozva, mint a kokain.

Sajnos hiába kerüljük az édességeket, az előre csomagolt ételek körülbelül 80%-a tartalmaz cukrot. A WHO ajánlása alapján, naponta nem szabadna 50 grammnál több cukrot (ez napi kalóriabevitelünk maximum 10%-a) fogyasztani. Ez 12 kávéskanálnak megfelelő mennyiség, amit a táplálkozási szakértők szerint, egészségünk érdekében, célszerű lenne 6 kávéskanálra, vagy akár az alá vinni.

A különböző cukorhelyettesítők előtérbe kerültek az elmúlt időszakban, a fentiek miatt égető szükség van arra, hogy megtaláljuk az igazán egészséges alternatíváját. De vajon a méz, a nyírfacukor vagy a kókuszcukor a biztonságosabb és az egészségesebb? Erre keressük a választ, összeszedve a legnépszerűbb, természetes cukorpótlók előnyeit és hátrányait.

Méz

A méz kétségkívül természetes alternatívája a cukornak, a legrégebbi édesítőink egyike. Közel kétszázféle tápanyagot, köztük aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz.

Előnye: gyógyászati célokra régóta használják, gyulladásgátló, baktériumölő és antiszeptikus tulajdonságai miatt. Megfázásos időszakban a legjobb természetes gyógymód egy kis gyömbérrel vagy fokhagymával párosítva.

Hátránya: 100 g virágméz körülbelül 310 kalóriát tartalmaz, amely majdnem eléri a cukor energiatartalmát. Ha a kalóriákon akarunk spórolni, a méz tehát egyértelműen nem jó választás a cukor leváltására. Ráadásul ugyanúgy fokozza az ételek utáni sóvárgást, mint a cukor.

61358606 - close up of white sugar heap in wooden bowl

Xilit

A xylitol egy cukoralkohol (E967). Természetes alkotórésze egyes zöldségeknek és gyümölcsöknek, mint a karfiol, a bogyós gyümölcsök és a szilva, sőt még az emberi test is termeli. Először nyírfából vonták ki, neve ellenére azonban ma már a nyírfacukor is kukoricarostból készül. Bonyolult kémiai folyamat során nyerik ki a gyakran genetikailag módosított kukoricából, akár a kristálycukrot a cukorrépából. Kinézetre is olyan, mint a kristálycukor. Szinte 100%-ban lehet a cukrot helyettesíteni vele, használatuk is teljes mértékben megegyezik.

Előnye: a xilit 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor, és étkezés után kevésbé emeli meg a vércukor szintjét. Emellett a cukorral szemben fogszuvasodást sem okoz. Felhasználhatóságának nagy előnye, hogy nincs mellékíze.

Hátránya: a xilit sajnos nem energiamentes, 100 g-ban 240 kalória található. Nagy mennyiségű (20-30 g) fogyasztása emésztési zavarokhoz és hasmenéshez vezethet. Kutatások szerint emberi fogyasztása teljesen biztonságos, azonban a kutyákra nézve igen veszélyes. Állatoknál ugyanis májkárosodáshoz vezethet.

Stevia

A stevia egy új cukorhelyettesítő, amelyet az őshonos dél-amerikai cserje leveleiből, szteviol-glikozidok kivonásával gyártják. A jázminpakócát eredetileg szépségápolási termékekbe használták fel, mert simává és selymessé varázsolja a bőrt. Élelmiszerek összetevőjeként 2008 óta van jelen, 2011. decemberében pedig az Európai Bizottság hivatalosan is jóváhagyta, mint élelmiszer adalékanyagot. A stevia 400-szor édesebb, mint a cukor, így kis mennyiség is elegendő belőle.

Előnye: a stevia teljesen kalóriamentes, tehát plusz energia hozzáadása nélkül édesíti az ételeket és az italokat egyaránt. Sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja édes ízét. Extra előnye, hogy nem károsítja a fogakat és a vércukorszintre sincs hatással.

Hátránya: még nem áll rendelkezésünkre elegendő kutatás, amely egyértelműen bizonyítaná, hogy fogyasztása nem káros az egészségre. Jótékony hatása azonban (a kalóriák megtakarításán kívül) biztosan nincs, hiszen tápanyagot egyáltalán nem tartalmaz. Bár édes az íze, utóíze azonban keserű.

57114704 - portion of stevia leaves (selective focus; detailed close-up shot) on vintage background

Agavé szirup

Az agavét hosszú idő óta termesztik Mexikóban, a növényből nyert nedv alacsony hőmérsékleten való besűrítésének eredménye az agavé nektár, vagy más néven szirup. Másfélszer édesebb a fehér cukornál, édessége leginkább a mézéhez hasonló, de állaga kevésbé sűrű.

Előnye: a normál cukorral szemben az agavé szirup vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Gazdag E-, C-, D- vitaminban, kalciumban, vasban, cinkben és magnéziumban. Állaga nyúlósabb, kevésbé sűrű, mint a mézé, így ételekhez és italokhoz egyaránt jól felhasználható.

Hátránya: az agavé nektár ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a méz, és nem sokkal kevesebbet, mint a cukor. Fogyókúrázóknak tehát egyáltalán nem javasoljuk a fogyasztását. Ráadásul fruktóztartalma is magas, amely elhízáshoz és úgynevezett zsírmájbetegséghez vezethet.

Kókuszcukor

A kókuszzsír után a kókuszcukor lesz az új szuperélelmiszer? De vajon erről is kiderül majd később, hogy mégsem olyan egészséges, mint hittük? A kókuszcukor nem más, mint a kókuszvirág nektárjából készült természetes édesítőszer. Íze, amely a karamellre emlékeztet, talán még a sima cukornál is finomabb.

Előnye: a kókuszcukor tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Rengeteg kálium-, magnézium-, cink-, vas-, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamin található benne. Ráadásul 16 féle aminosavat tartalmaz, ezáltal az izomépítést is segíti. Sütéshez, főzéshez is felhasználható, sőt még karamellizálható is.

Hátránya: a friss kutatások megkérdőjelezik, hogy a glikémiás indexe alacsonyabb, mint a cukornak (GI=68). Ugyanis a korábban mért 35 helyett 54-es értéket kapott. Ráadásul fruktóz tartalma is igen magas. Ez a cukorkiegészítő pénztárcánknak sem kedvez, 1 kg átlagosan 1800 Ft-ba kerül.

Összegzés

Általánosságban elmondható, hogy a cukorhelyettesítőket egészségesebbnek véljük, mint amilyenek valójában. Többségük sok fruktózt tartalmaz, vagy kémiai úton állítják elő. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a cukor alternatíváinak fogyasztását ugyanúgy ne vidd túlzásba, mint a cukorét. Amit tudsz, azt fogyaszd édesítés nélkül, mint például a kávét és a gyümölcs felhasználásával, házilag készített süteményeket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X