Főoldal > DIÉTA > 5 étel, amiről azt hitted, hogy egészséges

5 étel, amiről azt hitted, hogy egészséges

cukordiétaegészségételétkezésfogyásvitaminzabpehely
0

Írta:

Végre elhatároztad, hogy életmódot változtatsz és egészséges fogsz étkezni? Mielőtt belevetnéd magad a nagy diétába, nem árt tisztában lenned azokkal az ételekkel és italokkal, amik közel sem olyan egészségesek, mint hinnéd.

1. Acai bogyó

Ezek a bogyók egyszerre gyulladáscsökkentők, immunerősítők és baktériumölők, de még csomó más jótékony hatással is rendelkeznek – de csak akkor, ha nyersen fogyasztod őket! Gyümölccsel és különböző öntetekkel fogyasztva rengeteg cukrot tartalmaz, ahogyan a legtöbb készen kapható acai bogyó tál is – épp ezért, csak önmagában, nyersen fogyaszd őket!

2. Avokádó

2016-ban az egyik legtrendibb ételnek tartották, hiszen az avokádó csökkenti a rossz koleszterint, erősíti a szívet és a többszörösen telítetlen zsírsavak is megtalálhatóak benne. Azóta viszont kiderült, hogy a túl sok avokádó káros az egészségre, ugyanis gyomorfájdalmakat, hányingert, fejfájást és más érzékenységi reakciókat is okozhat – tehát ne vidd túlzásba a fogyasztását! Az étkezési szakértők szerint csak heti 1-2 alkalommal ajánlatos avokádót fogyasztani, akkor is csak az egész gyümölcs negyedét, alaposan megmosva és meghámozva.

3. Granola

Pár éve jöttek be Magyarországra a granolák, azaz a sült zabpelyhes ropogtatnivalók, amikhez a legtöbbször magvakat, bogyós gyümölcsöket és aszalványokat adnak hozzá. Gluténmentes, nagyon jó fehérjeforrás, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz – ez azonban nem minden! Egy tál granola sajnos sokkal több kalóriát tartalmaz, mint egy normál tál gabonapehely, ezért könnyen lehet, hogy a bolti verzióval akár 450-600 kalóriát is elfogyasztasz reggelire – ami hatalmas mennyiség! Ne feledd, a nők átlagos napi kalóriatartalma kb. 2000 kalória, ezt pedig jócskán túl fogod lépni, ha egy ilyen adagú reggelivel indítod a napod.

10180101 - various granola bars - diet and breakfast

4. Müzliszelet

A csokinál és a nápolyinál mindenképpen jobb választás, de a legtöbb müzliszelet – a közhiedelemmel ellentétben – nagyon is egészségtelen. Hogy miért? A boltok polcain sok olyan müzli található, amiket teleadagolnak felesleges cukrokkal – hogy ezt elkerüld, a teljes kiőrlésű lisztből és az olajos magvakból készült, maximum 10 g cukor- és 150 kalóriatartalmú változatokat vásárold meg!

5. Mandulatej

A fogyókúrázók előszeretettel fogyasztják, mert nagyon kevés kalória van benne – viszont fehérjét sem tartalmaz sokat. Jól olvastad! Bár a mandula rendkívül gazdag proteinben, a belőle készült tejitalban csak nagyon kevés protein található. A mandulatej ezenkívül egy karragén nevű tengeri hínárból készült zselésítő anyagot is tartalmaz, amit fogkrémekben, cipőkrémekben, samponokban és tűzoltó készülékekben is egyaránt fellelhető – képzelheted, mennyire egészséges!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X