Főoldal > DIÉTA > Egészséges, de hizlaló ételek

Egészséges, de hizlaló ételek

aszalt gyümölcsavokádóbanánegészségételétkezéshízáshizlalómez
0

Írta:

Vannak ételek, amik bár szuperegészségesek, mégis tele vannak kalóriával. Ám ezekről sem kell lemondanod, csak okosan kell őket fogyasztanod.

Sajnos nem minden egészséges étel fogyasztható korlátlan mennyiségben, mert bizony egyes élelmiszereknél oda kell figyelni arra, hogy mikor és mennyit eszel belőlük. A bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok miatt kár lenne, ha teljesen lemondanál róluk, csupán figyelj arra oda, hogy lehetőleg a délelőtti órákban fogyaszd, és akkor se kilószámra.

Méz

Igaz, hogy a méznek igen magas a szőlő- és gyümölcscukor tartalma, rengeteg pozitív élettani hatása miatt azonban semmi esetre se húzd ki az étrendedből. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, szerves savat, enzimet és illóolajat tartalmaz. Emellett rendkívül sokoldalúan felhasználható és sok gyógyhatása is ismert. Használd nyugodtan cukor helyett, azonban arra vigyázz, hogy a délutáni órákban már ne fogyassz belőle.

Avokádó

Egyre kedveltebb és elterjedtebb hazánkban is az avokádó, nem véletlenül. Isteni íze remekül illik salátákhoz, köretekhez, az isteni avokádókrémről már nem is beszélve. Egyetlen bökkenő van csak: kalóriatartalma körülbelül az alma tízszerese. De mivel segít szinten tartani a koleszterinszintet, megelőzi a szervezet elsavasodását, emellett pedig valóságos vitamin- és ásványi anyag-bomba, nem érdemes avokádó-böjtöt tartanod, csak figyelj oda, mikor eszed.

47213557 - homemade halloween scary banana ghosts monsters with chocolate faces. healthy natural vegetarian snack recipe for party decoration on vintage wooden table background.

Banán

A banán ásványi anyagokban, aminosavakban, keményítőkben, vitaminokban, flavonoidokban gazdag gyümölcs. Rendkívül egészséges és szuper jótékony hatásai ismertek. Azonban nem éppen fogyókúrás gyümölcs. Magas energia-, és viszonylag alacsony rosttartalma miatt ne ez legyen a vacsorád, és főleg ne nagy mennyiségben, ha éppen diétázol. Tízórainak vagy éppen reggeli turmix gyanánt kitűnő.

Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök egészségesek, és ráadásul nagyon jól tudnak esni a hűvösebb hónapokban, hiszen a friss gyümölcs zamatát idézik. Sőt, ugyanúgy bővelkednek vitamin- és ásványi anyagokban, mint lédús társaik. Azonban egyvalamiben sajnos többszörösen is bővelkednek: gyümölcscukorban. Mivel ez koncentráltan jelenik meg az aszalt gyümölcsökben, lényegesen magasabb energiatartalommal rendelkeznek, mint a frissek. Délelőtti nasinak kiváló, délután már felejtsd el.

Olajos magvak

Kitűnő rágcsák az olajos magvak, hiszen rengeteg olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ami mind az immunrendszeredet, mind a bőrödet, de még az agyadat is támogatja. A magas növényi olaj tartalmuk miatt sajnos kalóriatartalmuk sem a legalacsonyabbak, ezért nem éppen fogyókúrás ételek. Viszont egy kiegyensúlyozott táplálkozás szerves részét kell, hogy képezzék, ezért csupán a mennyiségre kell figyelned, illetve arra, hogy mikor fogyasztod.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X