Főoldal > DIÉTA > Ne csak gyümölcslevet itass a gyerekkel!

Ne csak gyümölcslevet itass a gyerekkel!

egészségfolyadékfruktózgyümölcsgyümölcscukorgyümölcsléhidratáció
0

Írta:

Forró nyári napokon több folyadékot fogyasztunk, amire szükség is van, hogy a hőség miatti rosszullétet elkerüljük. Kisgyerekeknél különösen fontos erre ügyelni, ám az is fontos, hogy mivel pótoljuk a folyadékot.

Ha túlzásba visszük a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztását, könnyen átmeneti fruktóz felszívódási zavar alakulhat ki, aminek jellegzetes tünete a vizes hasmenés.

Átmeneti fruktóz felszívódási zavar

A friss gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás része, hiszen nemcsak rengeteg vitamint és ásványi anyagot, de sok rostot is tartalmaznak, így a gyomor- és bélrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak. Ha azonban huzamosabb időn keresztül, nagyobb mennyiségben fogyasztunk belőlük, akkor kellemetlen mellékhatásokat is okozhat.

A gyümölcsöket is túlzásba lehet vinni

A nyári hőségben még veszélyesebb lehet egy hasmenéses betegség, márpedig a fruktóz tartalmú ételek túlzásba vitt fogyasztása ezt könnyen előidézheti – figyelmeztet dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyász, gasztroenterológus főorvosa.  Átmeneti fruktóz intolerancia bárkinél előfordulhat, egészséges, jól fejlett 2-3 éveseknél is gyakori. Ha sok fruktóztartalmú ételt (gyümölcsöt, gyümölcslevet) fogyaszt a gyermek, akkor a nagy mennyiség miatt a szervezete nem tudja megfelelően lebontani. Ennek legjellemzőbb tünete a vizes hasmenés, ami súlyos esetben akár kiszáradást is okozhat.

Nem kell végleg lemondani a fruktóztartalmú ételekről

A fruktóz felszívódási zavart H2 kilégzési teszttel, gyümölcscukor terheléssel lehet kimutatni. A tünetek átmeneti diéta hatására, a bélrendszer regenerálódását követően elmúlnak, a fruktóztartalmú ételeket pedig fokozatosan vissza lehet vezetni az étrendbe.

50589658 - healthy eating, food, dieting and people concept - close up of woman hands with fruits and fresh juice sitting at table

Mire ügyeljünk a diéta alatt?

Ami magas fruktóz tartalma miatt egyértelműen mellőzendő: az alma, a körte, a birsalma, a füge és a szőlő. Fruktóz felszívódási zavar esetén azonban nemcsak a gyümölcsök, de akár az édesítéshez használt kristálycukor is hasfájást okozhatnak. A mindennapos használatban levő kristálycukor, porcukor répa-cukrot tartalmaz, aminek része a fruktóz, ezért ez, továbbá a méz is kerülendő.

Hogyan előzhetjük meg a kialakulását?

Dr. Polgár Marianne hangsúlyozza, hogy a megelőzés érdekében elsősorban nem a gyümölcsöket kell kiiktatnunk a gyermek étrendjéből. Ha tízóraira, uzsonnához a gyermek életkorának megfelelő mennyiséget fogyaszt ezekből, reggelihez, ebédhez, vacsorához is ehet bátran zöldséget. A fő probléma, ha a folyadékpótlás során szinte csak gyümölcsleveket kap, nagy mennyiségben ezek okozzák a kellemetlen tüneteket. Igyekezzünk változatos italokkal kínálni a kicsiket a melegben. Ha a vizet nem issza szívesen, készíthetünk házilag ízesített ásványvizet is, ha friss gyümölcsöket áztatunk egy üvegben, de a házi limonádé, vagy a lehűtött gyümölcstea akár cukor nélkül, vagy minimális édesítéssel is finom.

Forrás: Budai Allergiaközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X