Főoldal > DIÉTA > Légy tudatos, hogy fogyhass és egészséges lehess!

Légy tudatos, hogy fogyhass és egészséges lehess!

anyagcserediétaétkezésfogyásmozgásregenerációsportszénhidráttáplálkozászsírégetés
0

Írta:

Nem is maga a cél teljesítése jelent kihívást, hanem az oda vezető út. Elég összetett feladat egyszerre követni az edzéstervet, gondoskodni a megfelelő étrendről, ugyanakkor időt szánni a regenerációra. Mindenkinek, aki komolyan veszi a sportot, szeretne egészségesen élni, és akár fogyni, meg kell terveznie a mindennapjait!

A tudatossággal  megúszod azt, hogy mentegetőzni kelljen a téged segítő szakemberek – és persze önmagad – előtt: „nem volt otthon más” vagy „rohantam és csak ezt kaptam”… Az előre tervezéssel időt, pénzt és rengeteg stresszt spórolsz meg. Mennyivel táplálóbb egy teljes kiőrlésű szendvicset előkapni a táskából uzsonnára, mint egy zacskónyi aluljáróban vásárolt pogácsát rágcsálni…

Mi kell ehhez?

  • készíts menetrendet: foglald táblázatba az étkezéseidet és az edzéseidet
  • írj előre bevásárlólistát
  • szokj hozzá, hogy időt kell hagynod magadnak az emésztésre és a regenerációra

Nincs étvágyad kora reggel

Tudtad, hogy mindennapi reggeli beiktatásával kiegyensúlyozottabb lesz a napi energiabeviteled, javítható a szénhidrát- és zsíranyagcseréd?

Így csökkenthető a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázata is.

Azt is vedd számba, hogy a rendszeres sportolással a szervezeted energiaigénye megnő, melyet úgy tudsz optimálisan biztosítani, ha napi több részre osztod el az összkalória mennyiséget! Ne gondolj nehéz fogásokra.  Egy kakaós-túrós zabkása például tökéletes lehet az edzés előtt még azoknak is, akik étvágytalanok a reggeli órákban.

41447935 - two bowls of various porridge for healthy breakfast, top view

Nincs időd ebédelni

Könnyű az ilyen kifogások mögé bújni, de ezzel nem segítesz magadon. Lásd be: arra van időd, ami fontos. Egy egészséges, tápláló étel nem kell, hogy 3 órán keresztül készüljön.

Ha összesűrűsödnek a problémák, próbálj meg rangsorolni, és inkább gyorsan bekapni valami táplálót (pl. köleses tonhalsaláta), minthogy egy újabb csésze tejeskávéval kipipálni az ebéded. Villámgyors receptötletekért látogass el a Mandulaligetbe!

Nem jó tele hassal edzeni

Sokszor kérdezik tőlünk, mennyivel szabad az edzés előtt enni, de erre nincs konkrét válasz. Mindenki más: valakinek kell 2 óra is, míg másoknak fél óra is elegendő. Érdemes viszont  arra figyelni, hogy ha minél közelebb vagy időben a terheléshez, annál inkább hanyagolnod kell a zsíros, fűszeres, durva rostozatú ételt!

Részesítsd előnyben a könnyebben emészthető, de értékes rostokban bővelkedő szénhidrátokat és sovány fehérjéket tartalmazó ételeket, mint például a natúr joghurtot müzlivel, gyümölccsel.

Késő este már nem akarsz enni…

…mert félsz, hogy elhízol . Szervezetednek azonban néha késő este is szüksége van tápanyagra, főleg akkor, ha az edzésed későre csúszik és ráadásul éjjeli bagoly is vagy! Edzés után, ha kell, este 10-kor is vacsorázhatsz! Ne feledd, a cél a megfelelő regeneráció biztosítása és az anyagcsere optimalizálása: lemerült szervezetet nem küldhetsz el további éjszakai „éhezésre” káros következmények nélkül.

A szerző Dékei Zóra, a Sportkontroll Team dietetikusa


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X