Főoldal > DIÉTA > 7 zöldség, amitől nem puffadsz fel  

7 zöldség, amitől nem puffadsz fel  

diétaegészségemésztésfogyásfogyúkúralapos haspuffadásrostzöldség
0

Írta:

Egy közös pont biztosan van a különböző fogyókúrás irányzatokban, mégpedig az, hogy mindegyik zöldségevésre buzdít. Némelyik csupán olívaolajjal, mások csirkemellel, magvakkal vagy épp teljes kiőrlésű gabonákkal párosítják, de egyik sem vitatja, hogy célszerű minél több zöldséget fogyasztanunk.

A legtöbben ráadásul nem viszünk be elegendő rostot a szervezetünkbe. Alig néhány grammot fogyasztunk, pedig egy átlagos, felnőtt nőnek 25 g lenne a napi rostszükséglete. Egy csésze brokkolival például rögtön 4 grammhoz juthatunk, de még jócskán kell mellé más zöldséget is enni az ajánlott napi mennyiség fedezéséhez. Azonban a rostdús zöldségek megemelt fogyasztásának árnyoldala is van, ugyanis haspuffadáshoz vezethet. Ha neked is érzékeny a gyomrod, nyers zöldségek helyett részesítsd előnyben a pároltakat. Bizonyos fajtáik pedig amellett, hogy rengeteg tápanyagot tartalmaznak, kevésbé puffasztanak. Válaszd az alábbi zöldségeket nyáron is, hogy büszkén megmutogathasd lapos hasaddal a fürdőruhában.

Uborka

Az uborka rengeteg vizet, vitamint és antioxidánst tartalmaz, ugyanakkor hámozva viszonylag kevés rost található benne. Emiatt héj nélkül fogyasztva minimális az esély rá, hogy puffadást okozna. Körülbelül 95%-a víz, ezáltal remek hidratáló, amely nemcsak üdítően hat a nyári hőségben, de a puffadást is megelőzi. A benne található antioxidánst, a quercetin is garantálja a lapos hasat, így duplán megéri fogyasztani.

43769946 - heap of fresh sliced cucumbers on an old wooden table

Spárga

A benne található asparagine nevű lúgnak köszönhetően hatékonyan helyreállíthatjuk testünk sav-bázis egyensúlyát, és csökkenthetjük a puffadást. A spárga bármely fogyókúrába beilleszthető, ugyanis kalóriaszegény, nem tartalmaz zsírt és koleszterint. Azonban, a mennyiségre figyeljünk, ugyanis, ha túl sokat eszünk belőle, akkor emésztési problémákat okozhat.

Avokádó

Ismered azt az érzést, amikor a sós ételek után szinte szétfeszül a hasad? Hívd segítségül az avokádót! Gazdag káliumban, így kompenzálja a nátrium okozta puffadást. Ráadásul egészséges zsírsavai segítik a többi tápanyag felszívódását. Magas kalóriatartalma miatt ne vidd túlzásba fogyasztását, egyszeri adagja- mérettől függően- harmad vagy fél darab.

Cukkini

Néhány zöldség FODMAP-ot tartalmaz, amely különböző típusú szénhidrátok és cukrok összességét jelenti. Ezek arra érzékenyeknél gázosodást és puffadást okozhatnak. A cukkini FODMAP tartalma elenyésző, így bátran fogyaszthatjuk a mangánban, káliumban, foszforban, A- és B-vitaminban gazdag finomságot. Kalóriatartalma pedig igen alacsony: 10 dkg cukkiniben csaupán 15 kcal található.

Spenót

A spenót nemcsak vasban, hanem B-vitaminokban is gazdag, amelyek csökkentik a szervezet vízvisszatartását. A benne található a foszfor pedig jótékonyan befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét. Nyersen és főzve is fogyaszthatjuk, ám arra ügyeljünk, hogy C-vitamin tartalmának nagy része a párolás során elvész.

Fresh leaf spinach in a porcelain bowl, Image: 43457748, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

Savanyú káposzta

Az egészséges bélflóra érdekében érdemes minél több olyan erjesztett zöldséget fogyasztani, mint amilyen a savanyú káposzta is. Fontos, hogy kizárólag a friss vagy a hűtős, zacskós kiszerelésű terméket vásárold meg, mert a konzerves változat nem tartalmazza az élő kultúrákat. A savanyú káposzta energiatartalma igen alacsony: 100 grammja csupán 20 kcal-t tartalmaz, ennek ellenére igen laktató.

Paradicsom

A paradicsom igazi antioxidáns bomba. Likopin, C-vitamin és kálium tartalma kiemelkedő, 95%-át pedig víz teszi ki. Felhasználási lehetősége szinte végtelen, salátához, szendvicsbe és szószokhoz is kiváló, az egyik legfinomabb hazai kedvencről, a lecsóról nem is beszélve.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X